banner-mattiblog-beursoverzicht.png)

Hoe deed Matti het in de eerste jaarhelft 2021?

De eerste helft van het beursjaar 2021 zit erop. Corona, inflatie, economische groei,… het beheerste allemaal het nieuws. Hoog tijd om de balans op te maken én na te gaan wat Matti kon betekenen voor je portefeuille.

30 Jul 2021

De aandelenmarkten deden het erg goed tijdens de eerste jaarhelft. De meeste indices konden een winst van rond de 14% voorleggen. In juli worden de halfjaarcijfers van de bedrijven gepubliceerd. Dan zal duidelijker worden of het optimisme van de voorbije maanden gerechtvaardigd was, dan wel of coronavarianten nog stokken in de wielen van het herstel steken.  

Verenigde Staten

Dankzij een inspanning van 2% in juni klokte de Amerikaanse S&P500-index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven ruim 14% hoger af dan bij de start van het jaar. Die prestatie werd breed gedragen: amper 70 van de 500 bedrijven binnen de Amerikaanse aandelenkorf staan op verlies sinds de jaarstart.

De Nasdaq 100-index met de 100 belangrijkste Amerikaanse technologiebedrijven kende in de eerste zes maanden wat meer uitgesproken ups-and-downs. De economie heropende fors na de lockdowns met hogere grondstoffenprijzen en zelfs tekorten tot gevolg. Ook de straffe stimulusplannen van Amerikaans president Joe Biden voor een duizelingwekkend bedrag van zo’n 1.900 miljard dollar en de voortdurende stimuli van de centrale banken deden de Amerikaanse langetermijnrente scherp stijgen in het eerste kwartaal. De vrees voor inflatie (algemene prijsstijgingen nvdr.) wakkerde aan.

Dat liet zich vooral voelen in de technologiesector. Technologieaandelen zijn groeibedrijven. Hun aandelenkoers en waardering worden bepaald door de toekomstige winstverwachtingen. Als de langetermijnrente stijgt, worden deze toekomstige winsten wat minder aantrekkelijk en krijgen beleggers hoogtevrees. Een spurtje in juni van 6,5% bracht de halfjaarprestatie van de technologiekorf wel opnieuw mooi in lijn met die van de collega’s. 

Europa

In Europa kon de EuroStoxx50, de index met 50 grootste Europese bedrijven, terugblikken op een winst van 13% na een maandprestatie in juni van eveneens 2%. Net als in de VS gingen er amper Europese bedrijven (maar 6 van de 50 uit de index) in het rood dit voorjaar. Door de heropening van de economie en de vaccinaties, kozen beleggers meer en meer voor waardeaandelen (maakindustrie, energie, financials…)  die ook meer present zijn in Europa.

Azië en de groeimarkten

Japan ontgoochelde in de eerste 6 maanden van het jaar door de trage vaccinaties. Ook China deed het met een rendement van zo’n 6% minder goed dan Europa en Amerika. Vooral omdat de Chinese overheid koste wat het kost een oververhitting van de economie tracht te vermijden. Ook de groeimarkten deden het met 8% rendement (gemeten op basis van de MSCI Emerging Markets-index) minder dan Europa en de VS.

Obligaties

Door de stijging van de langetermijnrente (vooral in de Verenigde Staten) en de vrees voor inflatie kwamen de rendementen van obligaties in de eerste jaarhelft onder druk te staan. Een rentestijging gaat namelijk altijd gepaard met dalende obligatiekoersen.

De meeste economen en specialisten gaan ervan uit dat de inflatie slechts een tijdelijk fenomeen is en dat de centrale banken de rente nog een tijdje laag zullen houden. De Amerikaanse centrale bank liet weten dat ze allicht pas in 2023 de rente zal verhogen.

Hoe deed Matti het?

Ook Matti zette een mooie eerste jaarhelft neer. Door de stijgende trend op de markten stuurde Matti meer alerts uit om beleggers te melden dat het risico in hun portefeuille te laag was en ze opportuniteiten aan het missen waren. 

In de nieuwe portefeuillevoorstellen bouwde Matti obligatie-ETF’s en cash af ten voordele van meer aandelen-ETF’s, althans voor de hogere portefeuilleprofielen. De rendementen van de lagere portefeuilleprofielen (1-3) gingen licht vooruit tijdens de eerste jaarhelft. Door de hogere weging van obligatie-ETF’s in die portefeuilles en de impact van de stijgende rente op de obligatierendementen, stegen die logischerwijs iets minder dan de hogere portefeuilleprofielen.

Rendement Matti sinds start

Rendement Matti sinds start – foto eind juni 2021 (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)

Belangrijk! Vergeet als Matti-belegger zeker niet om een keer per jaar je portefeuilleprofiel van Matti te updaten. Is je financiële situatie of je risicoappetijt intussen veranderd? Geef het aan, zo kan Matti optimaal rekening houden met je profiel.