Academy icon

Leer meer over beleggen

Matti Academy

Welkom in mijn Academy! Ik stel je een gespreide portefeuille voor van ETF's. Maar wat zijn ETF's of trackers nu precies? Wat zijn de voordelen en risico's? Waarom kan jij er je voordeel mee doen? Ontdek het in deze Academy.

Alles over ETF's

Wat is een ETF?

Een ETF of Exchange Traded Fund is, zoals de naam het zegt, een beursgenoteerd fonds. Het combineert de voordelen van een fonds met die van aandelen. Zo beleg je met een ETF, net zoals bij een fonds, in een gespreid mandje. Doordat een ETF net als de meeste aandelen op de beurs noteert, kan het de hele beursdag door verhandeld worden.  

Misschien ken je een ETF beter onder de naam ‘tracker’? Een ETF ‘volgt’ of ‘trackt’ zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een onderliggende index of een korf van producten (aandelen, obligaties, grondstoffen,…).

Trackers worden uitgegeven door vermogensbeheerders. De meest gekende emittenten of ‘issuers’ zijn iShares (Blackrock), Lyxor, Vanguard, UBS,…

Hoe werkt een ETF?

ETF’s volgen (‘tracken’) zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een bepaalde onderliggende index of een korf van producten.

De onderliggende korf van een ETF kan bestaan uit aandelen (aandelen ETF’s), obligaties (obligatie ETF’s), vastgoedwaarden (vastgoed ETF’s), grondstoffen (grondstoffen ETF’s),… Zo’n mandje van onderliggende waarden is doorgaans in een index gegoten.

Bv. De BEL 20 index omvat de 20 belangrijkste Belgische beurswaarden. Door een ETF of tracker te kopen die de BEL 20 volgt, koop je met 1 product het volledige mandje van de BEL20. Stijgt de BEL20, dan zal ook je tracker op de BEL20 een soortgelijke stijging kennen.

Met ETF’s kan je dus als belegger inspelen op een hele waaier aan mogelijkheden. Je kan met een ETF beleggen in gekende beursindexen als de BEL20, de Europese index Eurostoxx 50, de Amerikaanse S&P 500 of een wereldindex als MSCI World, maar ook inspelen op een sector, grondstof, regio, thema,…. 

Bv. Ben je geïnteresseerd in technologie? Dan bestaan er ook ETF’s die de technologiesector volgen. Onderliggend kopieert die ETF de prestatie van een mandje van diverse aandelen actief in de technologiesector.

Blog

Heeft Matti invloed op de energietransitie?
13 Jun 2023

Heeft Matti invloed op de energietransitie?

Europa wil met de Green Deal tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden. Fit for 55, het Europese plan om de uitstoot van broeikasgassen met 55% terug te dringen tegen 2030, is een van de bouwstenen ervan. De energiesector moet zichzelf in de komende jaren verder heruitvinden.

Matti's rendement in mei
13 Jun 2023

Matti's rendement in mei

De maand mei staat traditioneel bekend als de maand waarin alle vogels een ei leggen en alle studenten met een ei zitten. De blok is voor velen achter de rug en de examens staan voor de deur. Voor die examenresultaten moeten we nog wel even wachten, maar we kunnen al wel een tussentijdse evaluatie van de financiële markten maken vooraleer we de zomermaanden ingaan.

The name is Buffett ... Warren Buffett
11 May 2023

The name is Buffett ... Warren Buffett

’s Werelds bekendste belegger, Warren Buffett, verraste in 2020 de beleggerswereld toen hij maar liefst 6 miljard dollar in vijf Japanse ondernemingen, zijnde Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Itochu en Marubeni, investeerde. Drie jaar later brengt de 92-jarige beleggersgoeroe een bezoek aan Japan waarbij zijn holding Berkshire Hathaway haar belang in het Japanse vijftal optrekt naar telkens zo’n 7,4%. Lijkt Buffett een opportuniteit gespot te hebben in de achtergebleven Japanse beurs?

Matti’s rendement in april
11 May 2023

Matti’s rendement in april

De meeste westerse beurzen gingen er afgelopen maand lichtjes op vooruit. Uitzondering was onze eigen BEL 20 die de maand licht in negatieve cijfers afsloot. Matti deed het beter. De gemiddelde portefeuille werd in april ietsje meer waard.