Academy icon

Leer meer over beleggen

Matti Academy

Welkom in mijn Academy! Ik stel je een gespreide portefeuille voor van ETF's. Maar wat zijn ETF's of trackers nu precies? Wat zijn de voordelen en risico's? Waarom kan jij er je voordeel mee doen? Ontdek het in deze Academy.

Alles over ETF's

Wat is een ETF?

Een ETF of Exchange Traded Fund is, zoals de naam het zegt, een beursgenoteerd fonds. Het combineert de voordelen van een fonds met die van aandelen. Zo beleg je met een ETF, net zoals bij een fonds, in een gespreid mandje. Doordat een ETF net als de meeste aandelen op de beurs noteert, kan het de hele beursdag door verhandeld worden.  

Misschien ken je een ETF beter onder de naam ‘tracker’? Een ETF ‘volgt’ of ‘trackt’ zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een onderliggende index of een korf van producten (aandelen, obligaties, grondstoffen,…).

Trackers worden uitgegeven door vermogensbeheerders. De meest gekende emittenten of ‘issuers’ zijn iShares (Blackrock), Lyxor, Vanguard, UBS,…

Hoe werkt een ETF?

ETF’s volgen (‘tracken’) zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een bepaalde onderliggende index of een korf van producten.

De onderliggende korf van een ETF kan bestaan uit aandelen (aandelen ETF’s), obligaties (obligatie ETF’s), vastgoedwaarden (vastgoed ETF’s), grondstoffen (grondstoffen ETF’s),… Zo’n mandje van onderliggende waarden is doorgaans in een index gegoten.

Bv. De BEL 20 index omvat de 20 belangrijkste Belgische beurswaarden. Door een ETF of tracker te kopen die de BEL 20 volgt, koop je met 1 product het volledige mandje van de BEL20. Stijgt de BEL20, dan zal ook je tracker op de BEL20 een soortgelijke stijging kennen.

Met ETF’s kan je dus als belegger inspelen op een hele waaier aan mogelijkheden. Je kan met een ETF beleggen in gekende beursindexen als de BEL20, de Europese index Eurostoxx 50, de Amerikaanse S&P 500 of een wereldindex als MSCI World, maar ook inspelen op een sector, grondstof, regio, thema,…. 

Bv. Ben je geïnteresseerd in technologie? Dan bestaan er ook ETF’s die de technologiesector volgen. Onderliggend kopieert die ETF de prestatie van een mandje van diverse aandelen actief in de technologiesector.

Blog

Kopen, belegd blijven of verkopen?
10 Nov 2022

Kopen, belegd blijven of verkopen?

Het is tot nu toe geen rooskleurig jaar geweest voor onze beleggingsportefeuille. De financiële markten hebben het de afgelopen maanden al zwaar te verduren gehad. Wat de toekomst in petto heeft, weet Matti niet. Maar wat hij wel kan doen is duiken in zijn archief en kijken wat we kunnen leren uit de beurscrisissen van het verleden.

Matti kijkt in de spiegel (bis)
10 Nov 2022

Matti kijkt in de spiegel (bis)

Als Matti-belegger heb je de mogelijkheid om een eigen toets aan je portefeuille te geven. Je kan kiezen uit verschillende categorieën, bijvoorbeeld ‘Thema’ of ‘Sector’, en per categorie geef je vervolgens je voorkeur aan. Voor ‘Sector’ kan die voorkeur onder meer technologie of energie zijn. En natuurlijk horen bij elke voorkeur specifieke ETF’s.

Matti’s rendement in oktober
10 Nov 2022

Matti’s rendement in oktober

De beurzen herstelden wat in de maand oktober, waarmee de forse neerwaartse trend sinds midden augustus wordt gebroken. Ook Matti’s rendement ging omhoog. Zo staat, sinds de start van Matti (januari 2020), de meest dynamische Matti-portefeuille opnieuw boven nul. Toch geen slechte prestatie, de COVID-19-pandemie en de inflatiecrisis indachtig.  

To invest or not to invest? That’s the question.
11 Oct 2022

To invest or not to invest? That’s the question.

Nu het ergste van de coronacrisis achter ons lijkt te liggen en de oorlog in Oekraïne veelal ingeprijsd lijkt te zijn, gaat alle aandacht naar de economische klappen die zowel het virus als de oorlog al toedienden én ons mogelijk nog zullen toedienen in de toekomst. Het voorbije jaar is absoluut geen geschenk voor de beurs en zijn beleggers geweest. Want hoe haal je de dag van vandaag nog een mooi rendement op je geld? Moet je nu kopen of eerder verkopen?