Academy icon

Leer meer over beleggen

Matti Academy

Welkom in mijn Academy! Ik stel je een gespreide portefeuille voor van ETF's. Maar wat zijn ETF's of trackers nu precies? Wat zijn de voordelen en risico's? Waarom kan jij er je voordeel mee doen? Ontdek het in deze Academy.

Alles over ETF's

Wat is een ETF?

Een ETF of Exchange Traded Fund is, zoals de naam het zegt, een beursgenoteerd fonds. Het combineert de voordelen van een fonds met die van aandelen. Zo beleg je met een ETF, net zoals bij een fonds, in een gespreid mandje. Doordat een ETF net als de meeste aandelen op de beurs noteert, kan het de hele beursdag door verhandeld worden.  

Misschien ken je een ETF beter onder de naam ‘tracker’? Een ETF ‘volgt’ of ‘trackt’ zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een onderliggende index of een korf van producten (aandelen, obligaties, grondstoffen,…).

Trackers worden uitgegeven door vermogensbeheerders. De meest gekende emittenten of ‘issuers’ zijn iShares (Blackrock), Lyxor, Vanguard, UBS,…

Hoe werkt een ETF?

ETF’s volgen (‘tracken’) zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een bepaalde onderliggende index of een korf van producten.

De onderliggende korf van een ETF kan bestaan uit aandelen (aandelen ETF’s), obligaties (obligatie ETF’s), vastgoedwaarden (vastgoed ETF’s), grondstoffen (grondstoffen ETF’s),… Zo’n mandje van onderliggende waarden is doorgaans in een index gegoten.

Bv. De BEL 20 index omvat de 20 belangrijkste Belgische beurswaarden. Door een ETF of tracker te kopen die de BEL 20 volgt, koop je met 1 product het volledige mandje van de BEL20. Stijgt de BEL20, dan zal ook je tracker op de BEL20 een soortgelijke stijging kennen.

Met ETF’s kan je dus als belegger inspelen op een hele waaier aan mogelijkheden. Je kan met een ETF beleggen in gekende beursindexen als de BEL20, de Europese index Eurostoxx 50, de Amerikaanse S&P 500 of een wereldindex als MSCI World, maar ook inspelen op een sector, grondstof, regio, thema,…. 

Bv. Ben je geïnteresseerd in technologie? Dan bestaan er ook ETF’s die de technologiesector volgen. Onderliggend kopieert die ETF de prestatie van een mandje van diverse aandelen actief in de technologiesector.