banner-blog-technologie5.png)

Heeft de technologietrein de eindhalte bereikt?

Technologie ligt Matti-beleggers nauw aan het hart. Het is dan ook de populairste voorkeur in de portefeuilles. Sinds maart vorig jaar gingen de technologieaandelen er als een razendsnelle trein op vooruit. De voorbije weken kwamen ze echter wat onder druk te staan. Vanwaar deze dip? Is de hausse van technologie voorbij?

14 Apr 2021

Kleine tik voor technologieaandelen

Op 12 februari 2021 bereikte de NASDAQ Composite, de populairste index van Amerikaanse technologieaandelen, zijn hoogste punt ooit. Technologieaandelen schoten de afgelopen maanden de hoogte in. Hoe dat komt? De vele lockdowns creëerden sinds maart vorig jaar een digitale stroomversnelling die grote technologiebedrijven als Amazon, Apple, Netflix,… nog een stevigere duw in de rug gaf.

Maar dan veranderde er iets en kreeg de index plots een neerwaartse tik van enkele procenten. Deze daling veroorzaakte wat commotie op de financiële markten en zette beleggers ertoe aan hun technologieaandelen te verkopen. Waar ligt de oorzaak van deze dip? Moet je als belegger op je hoede zijn? Of loopt het allemaal niet zo'n vaart?

Stijgende rente speelt parten

Het is de gewoonte van centrale banken om in crisistijden heel veel geld in de economie te pompen. Zo willen ze de economie terug aanwakkeren en laten bloeien, doordat er zo meer geld beschikbaar is en consumenten meer kunnen besteden. 

Bij de huidige coronacrisis is dat niet anders. De Europese Centrale bank (ECB) en de Federal Reserve in de VS (Fed) kopen al enige tijd volop obligaties van banken en bedrijven aan en zorgen zo voor een stijgende vraag naar goederen en diensten. Een ander gevolg van deze obligatieaankopen is een dalende langetermijnrente, wat de economische stimulus nog verder versterkt. Het is dan immers goedkoper voor overheden en bedrijven om te lenen en te investeren.

Wat heeft die rente dan met technologieaandelen te maken?

De voorbije weken, mede door het gigantische stimuluspakket van de Amerikaanse president Joe Biden, lopen de groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie op en dat doet de Amerikaanse langetermijnrente stijgen. Dat maakt beleggers nerveus en ze verkopen aandelen uit sectoren die rentegevoelig zijn, zoals die uit de technologiesector.

Vele technologieaandelen zijn namelijk groeibedrijven. Hun koers en waardering is meer gebaseerd op de toekomstige winstverwachtingen. Wanneer de langetermijnrente stijgt, worden deze toekomstige winsten wat minder aantrekkelijk en krijgen beleggers hoogtevrees. Dat is de reden waarom techaandelen zich momenteel in iets woeliger water bevinden.

Geen gevaar op de loer

Bevind je je momenteel op glad ijs als je investeert in de technologiesector of je voorkeur voor technologie behoudt? Neen, uiteraard bezit niemand een glazen bol, maar verscheidene beursexperts laten weten dat er geen reden is tot paniek. De rentestijging betekent namelijk niet dat de rente hoog staat en zeker niet in vergelijking met het verleden.

Er lijkt volgens hen dus geen crash aan te komen en de fundamentele waarde van technologieaandelen is niet gewijzigd. De technologiesector heeft eerder een kleine correctie ondergaan, wat ervoor zorgt dat bigtechbedrijven momenteel geprijsd zijn voor perfectie, maar ze leveren ook nog steeds ‘perfecte’ bedrijfsresultaten op.

En de toekomst?

Een laatste logische reden waarom heel wat beleggers hun technologische aandelen eerder verkopen is de shift naar cyclische bedrijven. Dat zijn bedrijven die meer dan andere de economiche trends volgen en zijn blootgesteld aan het economische klimaat, zoals bv. autobouwers of chemische bedrijven. Die bedrijven doen het goed als de economie het goed doet, en doen het minder als de economie minder goed draait. 

Aangezien de vaccinaties wereldwijd volop aan de gang zijn, lijkt er een economisch herstel aan te komen. Investeerders willen hierop inspelen door te beleggen in cyclische bedrijven die meer zouden kunnen profiteren van een stijgende economische groei als de lockdowns verleden tijd zijn.

De technologietrein heeft de eindhalte dus nog niet bereikt, maar lijkt te bekomen na een reisperiode aan een hoge snelheid!