Banner_checklist)

Wat is een portefeuilleprofiel?

Wanneer je een Matti-rekening opent, bepaalt Matti samen met jou welk portefeuilleprofiel je hebt. Dat profiel moet je jaarlijks updaten. Matti legt uit waarom hij je zo goed wil kennen en je al die vragen stelt.

09 Feb 2022

Vragenlijst

Bij het aanmaken van je portefeuille krijg je van Matti een vragenlijst. Daarin peilt hij naar je kennis over ETF's en je ervaring ermee, je financiële situatie en je beleggingsdoelstellingen (je horizon, je appetijt voor risico,…). Op basis van je antwoorden bepaalt Matti in welk portefeuilleprofiel je thuishoort. Matti werkt met negen verschillende portefeuilleprofielen. Profiel 1 volgt een modelportefeuille met de laagste volatiliteit (de koers gaat gemiddeld minder schommelen), profiel 9 volgt een modelportefeuille met de hoogste volatiliteit (de koers gaat gemiddeld meer schommelen). Eens je profiel is bepaald, kan jij zelf een lager profiel voor je portefeuille aanduiden, als je dat wil.

Jaarlijkse update

Matti wil je het advies geven dat het best bij jou past. Daarom is hij graag op de hoogte van je huidige situatie. Heb je een financiële meevaller gekregen of gaat het momenteel wat minder waardoor je risicoappetijt ook wat verminderd is? Je kan je portefeuilleprofiel op elk moment aanpassen, waarna Matti er onmiddellijk rekening mee houdt.

Eén keer per jaar vraagt hij je om het profiel van je portefeuille te updaten. Je moet dan vooral de vragenlijst met je visie op rendement en risico doorlopen en eventueel je financiële situatie bijwerken. Je kennis over ETF’s hoef je niet meer te bewijzen. Eens je je profiel bevestigt, zal Matti je meteen een aangepaste portefeuille voorstellen.

Alerts

Voor elk portefeuilleprofiel van 1 tot en met 9 bestaat er een modelportefeuille. Die heeft een boven- en ondergrens qua volatiliteit. Matti vergelijkt jouw portefeuille voortdurend met die modelportefeuille. Door de evolutie van de beurs kan het zijn dat je portefeuille niet langer in lijn is met de modelportefeuille. Zodra jouw portefeuille die boven- of ondergrens van de volatiliteit overschrijdt, stuurt Matti je een alert om je portefeuille te optimaliseren.

Dat doet hij trouwens ook wanneer er een alternatieve portefeuille beschikbaar is die meer aansluit bij jouw voorkeuren en meer kans maakt om het verwachte rendement te behalen. Hernieuw dus zeker je portefeuilleprofiel, anders kan Matti je geen alerts meer sturen als je opportuniteiten aan het missen bent of het risico in je portefeuille te sterk oploopt.