Banner_acht)

Matti ontwijkt 8 valkuilen op de beurs

Als je niet weet wie je bent, is de beurs een dure plek om dat te achterhalen’, zei schrijver en beursexpert George Goodman ooit. De beursvloer ligt inderdaad vol met valkuilen. Maar je kan er aardig wat omzeilen door samen met Matti te beleggen.

09 Feb 2022

1. Enkel denken op korte termijn

Nieuwe beleggers hopen soms op korte tijd veel geld te kunnen verdienen op de beurs. Helaas. Dat komt slechts zelden voor. Beleggen doe je op lange termijn.

Om op korte termijn te winnen, moet je de beurs ‘timen’: op het juiste moment aankopen en op het juiste moment verkopen. Maar dat is heel erg moeilijk, of zelfs onmogelijk. Op lange termijn beleggen, is alvast één belangrijke stap op weg naar beurssucces. 

2. Al je spaargeld op de beurs zetten

Als je op de beurs belegt, doe dat dan niet met ál je spaarcenten. Beleggen doe je met geld dat je kan ‘missen’ en dat je dus niet op korte termijn nodig hebt. Het is belangrijk dat je een spaarbuffer hebt voor onvoorziene uitgaven. Zo kom je niet in een situatie terecht waarin je je geld snel nodig hebt en daarvoor halsoverkop je aandelen moet verkopen. Stel dat de beurzen net op dat moment in een dip zitten...

3. Al je geld in één aandeel steken

Spreiden, spreiden, spreiden. Een gouden stap naar beurssucces! Al je geld in slechts één aandeel investeren, is gevaarlijk. Want als dat in stormweer terecht komt, kan je de verliezen van dat ene aandeel niet compenseren met de winst van een ander. 

Heb je weinig geld en wil je toch naar de beurs, dan kan je altijd voor een holding kiezen. Dat is een bedrijf dat zelf geen commerciële activiteit heeft, maar belegt in andere bedrijven. Zo zit je meteen goed gespreid. Een ander alternatief is de aankoop van een ETF of tracker. Je kan natuurlijk ook Matti je portefeuille laten beheren, want ook hij zorgt met zijn universum aan ETF’s voor ruim voldoende spreiding.

4. Ingaan op ‘gouden tips’ of blindelings de grote massa volgen

Er is veel voorgekauwde informatie in de media te vinden. Van YouTube tot Reddit, van de krant tot een beleggingsgroep op Facebook… Ook je beste vrienden durven al eens met een ‘gouden tip’, die je een mooi rendement belooft, over de brug te komen. Maar zonder nadenken andermans advies opvolgen of blindelings meelopen met de grote massa, is niet het beste idee. Op de beurs doe je immers soms beter eens lekker tegendraads!

Leer jezelf om je eigen informatie op te zoeken en kijk kritisch naar de tips van anderen. Zo leer je bij, neem je je eigen beslissingen en kan je achteraf ook gepast reageren wanneer de situatie wijzigt. 

5. Te vroeg verkopen. Of te laat.

Tips over welke aandelen je wanneer moet kopen, die lees je overal. Die informatie is vaak makkelijk te vinden. Informatie over wanneer je moet verkopen, dat is een ander verhaal. Cédric Proost, panellid van de recentste Beursrally van de krant De Tijd, leert ons het volgende: “Zolang er niets fundamenteels verandert aan het bedrijf waarin je hebt belegd en je argumenten om het aandeel te kopen nog altijd dezelfde zijn, is er geen reden om je aandelen te verkopen. Zelfs niet wanneer die aandelen een correctie ondergaan.

Niet te vroeg verkopen dus. Als je aandeel begint te schommelen denk je best even na over hoe dit komt, alvorens je beslissingen neemt. Is het écht slecht nieuws en is er vermoeden dat de koers nog meer zal zakken, dan verkoop je uiteraard best wel. Doe dus altijd even research

6. Te snel met complexe beleggingsproducten beginnen

Turbo’s, opties, warrants, … Bezint, eer ge begint! Als beginnende belegger focus je best op de ‘normale’ beursproducten. Verken de beursvloer en begin pas met complexe en riskante producten als je de basis onder de knie hebt. Je neemt best wat tijd om niet alleen de werking van de beurs te leren kennen, maar ook om op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt op de financiële markten. Zonder de nodige kennis komen die complexe producten je duur te staan.

7. Beleggen in dingen waar je niets van kent

Niet alleen kennis over de werking van de beurs is belangrijk. Het is ook belangrijk dat je goed weet wat je koopt. De beroemde beursgoeroe Peter Lynch zei ooit: “Weet wat je bezit en zorg ervoor dat je het in 1 minuut kan uitleggen aan een 12-jarig kind”. Een tip voor de startende belegger? Zoek het dicht bij huis. Je zal sneller informatie vinden over een bedrijf dat noteert op de beurs van Brussel, dan op die van Hongkong. Of zijn er geen interessante aandelen in de sector waarin je werkt, of rond een thema waarvan je veel kent? Als je toch graag verder van je bed wil beleggen, zoek dan genoeg informatie op. Doe je huiswerk, zoals ze zeggen.

8. Toegeven aan paniekreacties

Oefen je stalen zenuwen, want de beurs rammelt soms fel met je voeten. Sentiment en geruchten regeren vaak de markten. Blijf kalm in volatiele tijden. Hou je cool erbij, ga doordacht te werk en laat je niet te snel leiden door emoties. Wie dat doet, verkoopt en koopt impulsief en op het foute moment.

Spring!

Beleggen, dat spreekt bij velen tot de verbeelding. Maar effectief de sprong wagen is best spannend. Er zijn risico's, er zijn valkuilen, er is een massa aan informatie. 

Heb jij wat geld opzij staan dat momenteel enkel inflatiestof vangt? Zet je die centen liever aan het werk?
Neem dan Matti onder de arm! Hij springt samen met jou over de valkuilen heen...

  • Matti gaat voor een stabiele relatie op lange termijn.
  • Hij weet wat spreiden is en belegt in verschillende sectoren, regio's,...
  • Matti gééft gouden tips in plaats van ze blindelings op te volgen.
  • Matti probeert te berekenen wanneer je best verkoopt. Of net niet. Maar jij beslist!
  • Complexe beleggingsproducten? Nee, bedankt. Matti houdt het bij ETF's.
  • Matti kan luisteren als geen ander en houdt áltijd rekening met jouw interesses. Waarin wil jij investeren?
  • Stalen zenuwen. Rationeel. Matti zet zijn (en jouw) emoties buiten spel.

 

Wat denk je?