calender-september-mei.png)

Go away in May, come back in September…

Sell in May and go away, but remember to come back in September… Het gekende beursspreekwoord heeft zijn origine te danken aan het feit dat tussen mei en oktober de markten gemiddeld minder presteren dan tussen oktober en mei. Maar klopt dit wel altijd? In 2021 ging het alvast helemaal niet op.
Hoe deden de beurzen het tijdens de zomermaanden? Kwakkelden ze even sterk als ons Belgisch weertje? En hoe presteerde Matti? Tijd voor een overzicht!

14 Sep 2021

Beursanalisten geven aan dat je de leuze niet al te letterlijk moet nemen: het is niet de bedoeling om je portefeuille te verkopen in mei en terug in te stappen in september want er zijn ook tal van jaren waarin het niet opgaat. Dit jaar is er zo één... Als je het spreekwoord dit jaar letterlijk had toegepast, had je de zomerhausse van 2021 gemist. En dat zou zonde zijn.

Go away in May, come back in September… Niet altijd waar!

De beurzen tijdens de zomer

Ondanks het mindere weer is het duidelijk een mooie zomer geworden op de beurs. De beste kaarten waren opnieuw voor de Amerikaanse beurzen. Ondanks de dip midden juli reeg de Amerikaanse S&P500-index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven de records aan elkaar en ook de technologie-index Nasdaq deed vrolijk mee. De vakantiewinst van de S&P 500 stond uiteindelijk op ruim 5%. Sinds de start van het jaar ging de Amerikaanse index al 20% hoger.

Ook de Belgische Bel20 kon een winst van net geen 5% voorschotelen. Met 17 stijgers werd de zomerwinst heel breed gedragen, mede dankzij de goede resultaten die bedrijven voor de eerste jaarhelft konden voorleggen. Ook de Europese Stoxx600 index met de 600 grootste Europese beurzen was goed voor een winst van zo’n 4% tijdens de zomermaanden.

In China was vooral de overheid erg bedrijvig met de regulering van grote techspelers als Alibaba en Tencent. In juli verloor de MSCI China zelfs meer dan 10%. Sommige Chinese techaandelen kregen het nog zwaarder te verduren en verloren 20% van hun waarde. De Chinese overheid wil duidelijk het monopolie van de techgiganten inperken en de privacy van consumenten beschermen. Intussen wil ze ook het gamen bij jonge kinderen beperken en moeten tal van spelers in online educatie non-profit organisaties worden. Het einde van de Chinese reguleringsdrang is nog niet in zicht en wordt iets om verder in de gaten te houden de komende maanden. 

De vrees voor hogere inflatie en voor een snelle bijsturing van het monetaire beleid ebde wat weg waardoor de rente lager kon en de obligatiemarkten een stevige rally lieten optekenen.

Komt er een correctie?

Nieuwe beursrecords roepen vaak vragen op over hoe het verder moet : zit er nog meer in de tank of moeten we ons klaarmaken voor een correctie?

De Europese beurswaakhond ESMA waarschuwde er op 1 september voor dat de risico’s op een marktcorrectie zijn toegenomen door de stijgende waarderingen, de koersschommelingen op de cryptomarkten en het grotere risicoappetijt bij beleggers. Al gaf de ESMA ook wel aan dat de economische situatie er beter begint uit te zien.

Heel wat beursanalisten erkennen dat een kleine correctie hier of daar niet uitgesloten is, maar halen nog steeds een gekend letterwoord aan: TINA of There Is No Alternative. Beleggers zijn zich bewust van de lage rente en enkel meer risicovolle activa als aandelen geven voldoende rendement om de stijgende inflatie tegen te gaan.

Ook KBC Asset Management ziet momenteel weinig redenen om aan de fundamenten te twijfelen. Correcties op de financiële markten zijn niet uit te sluiten, maar ook in de langste beursrally’s uit het verleden waren er korte periodes waarin de markten al eens naar adem zochten zonder dat de fundamenten van de beurswaardering in gevaar waren. Die fundamenten blijven volgens hen rechtstaan:

  • De wereldeconomie is zich volop aan het herstellen van de covid-crisis en de economische groei wordt verwacht nog geruime tijd bovengemiddeld te blijven.
  • De recent gepubliceerde bedrijfsresultaten waren veel sterker dan verwacht en de prognoses worden nog steeds opwaarts bijgesteld.
  • De centrale bankiers zijn niet van plan het groeiherstel ook maar iets in de weg te leggen. Verder dan een erg geleidelijke afbouw van het aankoopprogramma van obligaties vanaf begin 2022 zal de Amerikaanse Federal Reserve niet gaan. De ECB praat veel, maar ook daar zijn er allicht geen grote veranderingen te verwachten in het rentebeleid voor de eerstvolgende jaren.
  • De recente inflatieopstoot lijkt eerder een tijdelijk fenomeen te zijn (gevoed door basiseffecten van de energieprijzen en tijdelijke marktverstoringen door covid) en legitimeert de lagerentepolitiek van de centrale bankiers.

Zonder negatieve indicaties over groei en bedrijfswinsten lijken de beleggingsstromen in de komende maanden volgens KBC Asset Management dus vooral richting aandelenmarkten te blijven wijzen.

Hoe presteerde Matti?

Ook Matti zette mooie zomermaanden neer. Door de stijgende trend op de markten kregen verschillende Matti-beleggers een alert om te melden dat het risico in hun portefeuille te laag was of dat hun portefeuille aan het afwijken was van de modelportefeuille.

In juli schommelden de rendementen van de modelportefeuilles (zonder voorkeuren en rekening houdend met alle alerts) tussen de 0,34% en 0,85%. De opverende obligatiemarkten stimuleerden de rendementen van de lagere portefeuilleprofielen, terwijl de dip op de beurzen onder invloed van de Chinese regulering vooral de hogere portefeuilleprofielen wat onder druk zette.

In augustus surfden de rendementen van de hogere portefeuilleprofielen (waar het luik aandelen-ETF’s proportioneel het grootst is) wel volledig mee op de records van de belangrijkste beursindexen.

Rendement Matti sinds start – foto eind augustus 2021 (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)

Belangrijk! Vergeet als Matti-belegger zeker niet om een keer per jaar je portefeuilleprofiel van Matti te updaten. Is je financiële situatie of je risicoappetijt intussen veranderd? Geef het aan, zo kan Matti optimaal rekening houden met je profiel.

Eens bekijken wat Matti momenteel voor je kan betekenen?