Waarom krijg ik alerts van Matti?

Door de evolutie van de beurs kan het zijn dat je portefeuille niet langer in lijn is met de modelportefeuille voor jouw portefeuilleprofiel en dus geoptimaliseerd moet worden. Telkens dat het geval is, stuurt Matti je een bericht per e-mail en zie je een banner verschijnen in het platform. Meteen staat er ook een voorstel klaar voor een nieuwe, geoptimaliseerde portefeuille. Je kiest zelf of je al dan niet Matti's voorstel aanvaardt. Welke alerts kan je zoal van Matti krijgen?

  • Als je portefeuille een te hoog risico bevat volgens jouw portefeuilleprofiel: de volatiliteit van jouw portefeuille ligt dan hoger dan de volatiliteit die aanvaardbaar is volgens het portefeuilleprofiel van je portefeuille. De volatiliteit die voor elk portefeuilleprofiel aanvaardbaar is, is variabel en wordt berekend op basis van de volatiliteit over de voorbije 750 dagen van de modelportefeuille die voor je portefeuille van toepassing is.
  • Als het risico in je portefeuille te laag is volgens jouw portefeuilleprofiel en je dus opportuniteiten aan het missen bent: de volatiliteit van je portefeuille ligt te laag in vergelijking met de volatiliteit die aanvaardbaar is volgens het portefeuilleprofiel van je portefeuille. De volatiliteit die voor elk portefeuilleprofiel aanvaardbaar is, is variabel en wordt berekend op basis van de volatiliteit over de voorbije 750 dagen van de modelportefeuille die voor je portefeuille van toepassing is.
  • Als je portefeuille te sterk afwijkt qua samenstelling van je modelportefeuille: er is een alternatieve portefeuille beschikbaar die meer aansluit bij je voorkeuren en meer kans maakt om het verwachte rendement te behalen. Die alternatieve portefeuillesamenstelling bevindt zich natuurlijk altijd binnen de volatiliteitsgrenzen die aanvaardbaar zijn volgens het portefeuilleprofiel van je portefeuille. 
  • Als je portefeuilleprofiel vervallen is: elk jaar moet je namelijk nog even je financiële situatie en je beleggingsdoelstellingen bevestigen of updaten. Je krijgt dan ook opnieuw een geoptimaliseerd portefeuillevoorstel van Matti.

Zie je geen banner in het platform? Dan betekent dit dat jouw portefeuille ondertussen terug in lijn is met de modelportefeuille en hoef je geen verdere actie te ondernemen.