Waarom belegt Matti enkel in ETF's?

ETF's of Exchange Traded Funds, ook wel trackers genoemd, zijn interessante beursgenoteerde producten om een gespreide portefeuille mee samen te stellen aan lage kosten én dat de hele beursdag door. Daarom stelt Matti je een portefeuille met enkel ETF's voor. 

  • ETF's zijn van nature uit al erg gespreid: met een ETF beleg je meteen in een mandje van aandelen of obligaties (dat mandje is in een index gegoten). Een ETF volgt de evolutie van die onderliggende index zo nauwkeurig mogelijk. Het is een passief beursproduct dat de index dus niet zal proberen te verslaan. Stel dat je een ETF koopt die de BEL20-index volgt, dan volgt de waarde van de ETF die van het mandje van de 20 grootste Belgische aandelen. Valt de prestatie van een aandeel uit het mandje tegen, dan kan dat gecompenseerd worden door een ander aandeel uit het mandje. 
  • ETF's zijn beursgenoteerd. Dat betekent dat ze de hele handelsdag gekocht en verkocht kunnen worden. Zo kan je je Matti-portefeuille de hele beursdag beheren, er extra in investeren of een deel van je portefeuille verkopen.
  • In ETF's kan al voor kleine bedragen belegd worden en de kosten zijn veelal lager dan bij niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Zo kan Matti je ook al voor 1.000 euro een gespreide portefeuille met verschillende ETF's voorstellen. Last but not least: ETF's kennen geen instap- of uitstapkosten. Je betaalt doorgaans een lagere beheersvergoeding bij ETF's dan bij traditionele fondsen. Dat maakt dat ook Matti de kosten laag kan houden! 

Meer weten over ETF's of trackers? Neem dan een kijkje in de Matti Academy