Vooruitblik 2022)

Wat serveert 2022?

Bij de goede voornemens voor een nieuw jaar staan ‘gezond eten’ of ‘sporten’ steevast hoog op de ranglijst. Dat zal Matti worst wezen. Zijn enige doel in 2022 is, net als in 2021, jouw spaarcenten aan het werk zetten én hopelijk laten opbrengen. Matti houdt alvast rekening met enkele evoluties in de komende twaalf maanden.

11 Jan 2022

Nieuwe Griekse lettertjes in de soep?

Op korte termijn zorgt de omikronvariant voor heel wat onzekerheid. Economen en beleggers wachten op het verdict van de wetenschap. De variant lijkt momenteel veel besmettelijker dan zijn voorgangers, maar de ziektesymptomen vallen mee. Het is afwachten hoe erg de zorginstellingen onder druk komen te staan.

In het voorjaar van 2020 opteerden de overheden nog voor het zo goed als volledig stilleggen van ons leven en de economie, maar bij recente virusgolven grijpen ze veel gerichter in. Scholen en industrie blijven gespaard en daardoor is de terugval van de economie beperkt. Vaak gaat het slechts om een vertraging van de economische groei.

Een nieuwe golf tijdens de wintermaanden lijkt niet te vermijden. Hopelijk zorgen de boosterprik en een warmer lenteweer voor beterschap... Of klopt de Griekse letter pi straks ook nog eens op de deur?

Blijft Trina op het menu staan?

‘Trina’ staat voor There Really Is No Alternative, waarmee beleggers bedoelen dat, gezien de lage rente, beleggen in aandelen de enige oplossing is om rendement uit je spaarcenten te halen.

In de VS begint de centrale bank van Amerika, de Federal Reserve (FED), ten vroegste binnen zes maanden met het verhogen van de rente. De verhoging van de rente door de Europese Centrale bank (ECB) zal nog minstens twee jaar op zich laten wachten. Dat betekent dat spaarboekjes of obligaties nog een tijdje amper iets zullen opbrengen.

Er is dus écht geen alternatief… Op naar de beurs, dus.

Is een groeiende economie de kers op de taart?

Op dit moment is de economische groeitrend stevig en dat is goed nieuws. Ondanks de nieuwe coronagolf wordt er voor 2022 gerekend op groeicijfers die zich duidelijk boven de langetermijntrend bevinden. Hoe je dat kan zien? Aan de productieachterstand omwille van de gekende problemen in de aanvoerketens, de extreem lage voorraden, de recent sterke groei van de ondernemingswinsten, de structurele investeringsprogramma’s door de overheden in Europa en in de VS,… De economie draait!

Strooit de hoge inflatie roet in het eten?

De centrale banken menen dat de hoge inflatie, het alsmaar duurder worden van het leven, tijdelijk is. Als de hoge inflatie echter hardnekkiger blijkt dan verwacht, kan de FED opteren om drastischer in te grijpen en de rente sneller te verhogen dan gepland.

In dat geval zijn er wél alternatieven voor aandelen, waardoor aandelenbeurzen stevig onder druk kunnen komen te staan. Dat is een risico. Iedereen is dus benieuwd… En vooral in de tweede helft van 2022, wanneer de FED start met renteverhogingen, zullen beleggers de inflatiecijfers met argusogen bekijken.

Matti blijft in 2022 jouw persoonlijke butler

Hoe het menu van 2022 er ook zal uitzien, Matti blijft jouw beleggingsportefeuille van dichtbij opvolgen. Vindt hij het nodig om wat te wijzigen, dan krijg je een alert. Zo hoef jij je niets aan te trekken van de bittere COVID-19-pandemie en de zure inflatie-oprispingen. Op naar een zoet 2022!