blog_sparen)

Wanneer zet je de stap van sparen naar beleggen?

Starten met beleggen is niet voor iedereen een fluitje van een cent. Je gaat best doordacht te werk door eerst je financiën op een rijtje te zetten. De stap wagen zonder enige spaarbuffer is niet meteen het beste idee. Beginnen bij het begin, dat is de boodschap.

15 Jun 2022

Spaarbuffer

Tenzij je de toekomst kan voorspellen en weet dat je gegarandeerd de Lotto zal winnen, kan je maar beter wat geld achter de hand houden vooraleer je de stap zet naar beleggen. Een spaarbuffer aanleggen is geen overbodige luxe, want wanneer je afwasmachine of smartphone het begeeft, wil je die uiteraard zo snel mogelijk vervangen. Onvoorziene uitgaven loeren om elke hoek en een spaarbuffer biedt je heel wat gemoedsrust.  

Hoeveel je maandelijks kan sparen, hangt natuurlijk af van je inkomstenen uitgaven. Zet daarom alles even op een rijtje; dat geeft je een duidelijk overzicht én meer gemoedsrust. Op het internet vind je verschillende budgettools die jou kunnen helpen om een overzicht te creëren.

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van het bedrag dat je maandelijks kan sparen, is het een pak makkelijker om je vooropgestelde spaarbuffer te realiseren. Hoeveel je precies achter de hand houdt als spaarbuffer, hangt af van je uitgavenpatroon en gezinssituatie. Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat een bedrag van drie tot zes maanden inkomsten voldoende is.

Centen die je op langere termijn kan missen op je spaarrekening laten staan, heeft in ieder geval geen enkele zin. De interesten op een spaarboekje zijn vandaag de dag nog steeds zeer laag en bovendien swingt de inflatie de pan uit. Je zuurverdiende spaarcenten zien verdampen, daar word je niet meteen vrolijk van.  

Fiscaal sparen

Naast een spaarbuffer vormt ook fiscaal sparen een goede financiële basis voor de toekomst. Eens je spaarbuffer op peil is, zou je een deel van je maandelijkse spaarbedrag dus kunnen besteden aan fiscaal sparen.

Met pensioensparen en/of langetermijnsparen geeft de overheid je bovendien een extra duwtje in de rug, want je krijgt een fiscaal voordeel van maar liefst 30%. Volgens Spaargids.be doen momenteel al drie miljoen Belgen aan pensioensparen via een pensioenspaarfonds of via een pensioenspaarverzekering.  

Meer weten over wat je pensioenbedrag bepaalt? Lees het na in een voorgaand artikel

Beleggen via je bank, online broker of samen met Matti

Nu je je spaarbuffer hebt aangelegd en ook aan de toekomst hebt gedacht, is het hoog tijd om je resterende spaarcenten aan het werk te zetten en je vermogen verder op te bouwen! Starten met beleggen kan op drie manieren: via je bank, een online broker of samen met Matti, de slimme beleggingsassistent.

Het voordeel van beleggen via je bank is dat je advies krijgt van een expert. Die maakt je wegwijs in verschillende soorten beleggingsmogelijkheden, zoals fondsen die actief beheerd worden door fondsbeheerders. Maar net omwille van dat actieve beheer, zal het kostenplaatje doorgaans hoger zijn.  

Wanneer je zelf aan de slag gaat met beleggen, krijg je geen advies van een tussenpersoon. Je kiest een online broker, zoals Bolero, en betreedt de markt op eigen houtje. Dat betekent dat je wel enige affiniteit moet hebben met de financiële markten. En daar loopt het voor heel wat beleggers mis: het ontbreekt hen aan kennis, tijd en ‘goesting’ om zich te verdiepen in de beleggerswereld. Gelukkig biedt een slimme beleggingsassistent als Matti daarvoor een oplossing!

Op basis van jouw interesses en profiel maakt Matti een selectie van verschillende ETF’s of trackers. Wanneer het sentiment op de beurzen verandert, doet Matti een voorstel om je portefeuille aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. De beslissing of je hier al dan niet op ingaat, ligt bij jou. Jij blijft steeds de baas over je portefeuille. Daarnaast belegt Matti enkel in ETF’s, Exchange Traded Funds, waardoor de kosten tot een absoluut minimum worden beperkt.

Benieuwd hoe Matti te werk gaat?