banner_portefeuilles)

Waarom een extra Matti-portefeuille openen?

1 op de 4 Matti-klanten heeft meerdere Matti-portefeuilles. Waarom houden Matti-beleggers meerdere portefeuilles aan? Investeer je beter bij in je eerste portefeuille of open je best een nieuwe portefeuille als je extra cash wil beleggen?

03 Jun 2021

Beleggers hebben verschillende redenen om te beleggen en zo hun zuurverdiende centen wat meer te laten renderen dan op een spaarrekening. Allicht jij ook? Je wil niet alleen je vermogen laten aangroeien, wat extra hebben voor later als je op pensioen gaat, maar misschien ook wat bij elkaar beleggen voor de (klein)kinderen

Het ene doel kan daarbij al wat dichter in de toekomst liggen dan het andere. Op langere termijn wil je misschien wat meer risico dulden omdat de tijd in je voordeel speelt, terwijl je op korte termijn liever wat meer behoed belegt. 

Die verschillende doelen, beleggingshorizons en risicoappetijt vertalen heel wat Matti-beleggers in verschillende Matti-portefeuilles. Zodra je een Matti-portefeuille hebt aangemaakt, krijg je de knop te zien om een nieuwe portefeuille aan te maken. Heb je meerdere Matti-portefeuilles, dan kan je makkelijk via het overzicht de verschillende portefeuilles opvolgen. Je zal ook voor elke portefeuille alerts krijgen van Matti wanneer nodig. 

Als 2 meest populaire redenen om meerdere portefeuilles aan te maken geven Matti-beleggers aan: 

  1. Verschillende portefeuilles voor de (klein)kinderen
  2. Portefeuilles met verschillende voorkeuren, startdata of beleggingshorizons. 

Meerdere portefeuilles voor de (klein) kinderen

Nu de rente op de spaarrekeningen historisch laag is - en allicht nog een tijdje zal blijven - wordt beleggen het nieuwe sparen. Vele ouders of grootouders zijn zich hiervan bewust en willen daarom wat beleggen om later op een gepast moment de (klein)kinderen een financieel duwtje in de rug te geven. Je kan makkelijk binnen 1 Matti-rekening verschillende portefeuilles aanmaken, met als portefeuillenaam de naam van je (klein)kinderen, met dezelfde voorkeuren of met verschillende. Houd er wel rekening mee dat je de Matti-rekening steeds in je eigen naam aanhoudt. Meer informatie hierover lees je op de Matti-website

Verschillende voorkeuren, beleggingshorizons of startmomenten

Heel wat Matti-klanten kiezen ervoor om verschillende Matti-portefeuilles aan te maken en zo wat te spreiden over verschillende beleggingshorizons en risicoappetijt. Maar ook verschillende portefeuilles naargelang de voorkeuren zijn erg populair. Geloof je in technologie, maar ook wel in vastgoed? Wil je enerzijds inspelen op het potentieel nog grotere herstel van Europa na de coronacrisis, maar tegelijkertijd nog steeds inzetten op de Amerikaanse beurs? Dan kan je een Matti-portefeuille aanmaken met de ene voorkeur én een met de andere voorkeur.

Ook spreiden in de tijd kan interessant zijn. De ideale beurstiming bestaat namelijk niet. Elke belegger wil laag instappen en hoog uitstappen. Alleen heeft niemand op de beurs een glazen bol. Daarom wordt er algemeen aan beleggers ook aangeraden om te spreiden in de tijd en in verschillende keren in de beurs in te stappen. Door gespreid in te stappen, profiteer je namelijk van zowel lage als hoge beurskoersen. Ook dat is een reden waarom Matti-beleggers verschillende portefeuilles aanhouden. In plaats van bij te investeren in hun eerste portefeuille, kiezen ze ervoor een nieuwe Matti-portefeuille aan te maken met eventueel verschillende voorkeuren of een andere beleggingshorizon. 

Als je toch zou opteren om bij te investeren in een bestaande portefeuille, weet dan dat telkens je bij investeert of een voorkeur wijzigt, Matti je een nieuw portefeuillevoorstel zal opmaken en je verschillende aankoop- en verkooporders zal moeten bevestigen. Bij investeren kan vanaf minstens 500 euro. Waarom? Telkens als er orders doorgevoerd worden, betaal je geen transactiekosten, maar wel taksen. Om ervoor te zorgen dat die taksen niet te sterk doorwegen op je nettorendement en het dus kostenefficiënt voor je te houden, is het interessant om pas vanaf een iets hoger bedrag bij te investeren.

Kortom: de beleggingsmogelijkheden bij Matti zijn uitgebreid en telkens zit jij als belegger aan het stuur. Wil je je voorkeuren wijzigen in je huidige portefeuille of bij investeren in je ene portefeuille? Dan kan dat perfect. Wil je graag nog wat meer diversificatie of iets apart beleggen voor een specifiek doel zoals een extraatje voor je kinderen, dan kan je makkelijk een extra Matti-portefeuille openen. Is het beter een nieuwe portefeuille aan te maken in plaats van je huidige portefeuille te updaten of erin bij te investeren? Nee, er is geen “beste” oplossing, het hangt vooral af van je persoonlijke wensen en doelen.