meisjes2.png)

Vrouwen beleggen beter dan mannen

Warren Buffett, Peter Lynch,… het kransje met bekende beursgoeroes is nog niet heel erg divers te noemen. Waar zijn de dames? Maar daar kan de komende jaren verandering in komen, want steeds meer vrouwen starten met beleggen! Ter gelegenheid van 8 maart, de internationale dag van de vrouwenrechten, gingen we op zoek naar de vrouwelijke belegger.

17 Mar 2021

Minder vrouwen op de beurs, maar er verandert iets...

Vrouwen nemen minder graag risico. Ze spelen meer op veilig en zijn dus over het algemeen minder te vinden voor beleggen. Dat zie je ook in de cijfers: volgens een marktonderzoek dat iVox op vraag van Bolero eind 2019 doorvoerde, is 65% van de Belgische aandelenbeleggers man tegenover slechts 35% vrouw.

Maar het voorbije jaar veranderde iets. Geleidelijk aan vinden meer vrouwen hun weg naar de beurs. Momenteel is 1 op de 5 nieuwe beleggers bij Bolero, het onlinebeleggingsplatform van KBC, vrouw terwijl dat een paar jaar geleden rond de 1 op 7 bengelde.

De belangrijkste redenen om niet te beleggen zijn eigenlijk dezelfde voor mannen en vrouwen. Ze vinden beleggen te risicovol en halen aan dat ze er te weinig kennis over hebben of het te moeilijk vinden. Daar kan dus zeker nog een mouw aan gepast worden!

Vrouwen beleggen beter!

Nochtans... Vrouwen blijken uiteindelijk wel betere beleggers dan mannen! Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De beleggingsaanpak van mannen en vrouwen verschilt en dat legt vooral de vrouwen geen windeieren. Hoe komt dat? Vrouwelijke beleggers zijn in de regel minder eigenwijs dan mannen, geven sneller toe dat ze fout zitten en nemen over het algemeen veel minder risico’s. Zij besteden daarom ook meer tijd aan research over de beleggingen die ze op het oog hebben. Dat zorgt ervoor dat ze minder ‘hot tips’ najagen of ‘traden’ in een opwelling. Eerst denken, dan doen. Minder traden betekent ook minder kosten en zo bleken de dames een beter nettorendement neer te zetten dan hun mannelijke evenknie.

Als vrouwen beslissen om te investeren in een bedrijf, kijken ze trouwens verder dan de cijfers: ze kiezen voor ondernemingen waar ze zich persoonlijk en ethisch goed bij voelen. Zulke bedrijven met goede producten, goede diensten en dito ethiek hebben over het algemeen ook betere langetermijnvooruitzichten.

Mannen blijken meer winst na te jagen, terwijl vrouwen eerder de kans op verlies willen minimaliseren. Eens de waarde van aandelen begint te dalen, zijn vrouwen meer geneigd hun verlies te nemen en verder te gaan, terwijl mannen hun positie langer behouden in de hoop dat die ooit terug op winst komt.

Steeds meer vrouwelijke rolmodellen

Waar de beurs historisch eerder een mannenbastion was, duiken steeds meer vrouwen op aan het hoofd van belangrijke beursorganen. Een goede evolutie! Wist je dat de 2 belangrijkste Amerikaanse beurzen geleid worden door een vrouw? Stacey Cunningham is sinds 2018 voorzitter van de New York Stock Exchange en Adena Friedman leidt sinds januari 2017 de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq als CEO. Ze was daarmee trouwens de eerste vrouw ooit die een wereldbeurs leidde.

Vrouwelijke beursgoeroes zijn nog schaars, maar ook daar verwachten we de komende jaren verandering in. Neem nu Cathie Wood die het voorbije jaar menig persartikel haalde als CEO en stichter van ARK Investment Management dat de grootste actief beheerde ETF van 2020 beheert. Dichter bij huis is Nederlands journaliste Janneke Willemse al een tijdje voorvechtster van meer (vrouwelijke) beleggers. Ze publiceerde vorig jaar haar eigen boek “Blondjes beleggen beter”: in 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen. Of je nu man of vrouw bent, veel of weinig geld opzij hebt staan,… beleggen is volgens haar echt noodzakelijk om je vermogen meer te laten groeien.

Het aantal dames op de beurs zal enkel toenemen

Vrouwen zijn de voorbije decennia financieel veel onafhankelijker geworden. Meer en meer vrouwen studeren, hebben een eigen job, doppen zelf hun financiële boontjes,… Dat was vroeger anders. Hun portemonnee dikt aan, en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. De komende jaren zal ook een groot deel van het vermogen van de babyboomers zal geërfd worden door vrouwen.

Dat is nóg een reden waarom beleggen ook bij meer vrouwen een natuurlijke reflex moet worden. Want waarom zou je je geld op een spaarboekje laten staan, als je het harder kan laten werken en meer kan laten opbrengen? Het sneeuwbaleffect van het samengestelde rendement is er voor iedereen. Uiteraard blijft beleggen een risicovolle bezigheid, maar ook die risico’s kan je goed beheersen. Door voldoende te spreiden, in verschillende keren in te stappen, te starten met een beperkt bedrag,… zorg je ervoor dat je risico op verlies kleiner wordt.

Een massa aan mogelijkheden op de beurs

Hoe de dames (of de heren) willen beleggen, kiezen ze ook zelf. Want er zijn tal van mogelijkheden op de beurs. Je kan alles overlaten aan je bank óf je kan zelf online aan de slag. Dat hoeft zeker niet te betekenen dat je er massa’s tijd en energie in moet steken of al een heuse beursexpert moet zijn. Dat is niet nodig.

Heb je niet veel goesting om veel met beleggen bezig te zijn? Dan is er bijvoorbeeld Matti. Een slimme beleggingsassistent kan je helpen door een portefeuille voor te stellen op maat van je profiel en je voorkeuren én volgt die nadien voor je op. Enorm handig!

Benieuwd wat beleggen via een slimme beleggingsassistent als Matti kan betekenen?
Maak dan snel, vrijblijvend én gratis een simulatie.