Vooruitblik 2022)

Vooruitblik naar 2023

Matti is wel benieuwd naar hoe zijn vierde levensjaar eruit zal zien. Daarom ging hij even langs bij de KBC-beursanalisten en die schreven maar wat graag hun vooruitblik op 2023 neer. Daaruit blijkt: er is geen zekerheid. Behalve dan: dat het alle kanten op kan.

19 Jan 2023

Op naar nieuwe records…

De internationale aandelenmarkten staan bij de start van dit jaar gemiddeld tussen de 20% en 38% onder hun historische hoogtepunten, die dateren van november 2021 en januari 2022. In een scenario waarbij de centrale bankiers snel stoppen met het verhogen van de rente om de inflatie in te dijken, zal de economie zacht landen en komt ze in een milde recessie terecht. Dat is misschien zelfs niet geheel ondenkbaar nu de inflatiepiek en het ergste van de energiecrisis achter de rug ligt, durven de KBC-analisten stellen.

…of toch nog even wachten…

Maar schijn kan bedriegen en de kans dat beleggers nog even door een woestijn van nog lagere beurskoersen en nog hogere rentes moeten, is ook reëel. De federale banken willen de inflatie helemaal onder de knoet krijgen. Dat betekent: bijkomende renteverhogingen waarbij de rentepiek nog niet in zicht is.

Bovendien voorspellen de barometers van het consumenten- en ondernemersvertrouwen weinig goeds. Ze zakten bijna voortdurend weg in de loop van 2022 en staan nu vrijwel overal in de wereld op zwaar onweer.

Dat het lagere renteklimaat van de voorbije jaren verleden tijd is, daar houden aandelenkoersen al een tijdje rekening mee. De kans dat een wat hardere economische landing de bedrijfswinsten in de tang zal nemen, zit echter nog niet in de aandelenkoersen verwerkt. De analisten houden nog altijd rekening met hogere bedrijfswinsten in 2023, maar in het verleden zorgden hardere economische landingen al gauw voor een winstkrimp van 20 à 25%. Zeker nu de winstmarges historisch hoog zijn en zowel arbeidskosten als financiële lasten in de lift zitten, lijkt het onvoorzichtig om dit risico in de wind te slaan.

…op stijgende beurzen tegen het jaareinde?

Toch is de kans groot dat later dit jaar de beurshemel opklaart: de verwachtingen voor een lagere inflatie gekoppeld aan minder grote renteverhogingen door de centrale banken, eens de harde recessie een feit is, kan een kentering betekenen voor de beurzen in 2023. Het verleden heeft immers uitgewezen dat het herstel na een recessie heel sterk kan zijn.

Kortom, met wat geduld en de juiste timing kan 2023 een mooi beleggingsjaar worden, menen de KBC-analisten. Maar van die timing hoef jij je niks aan te trekken. Matti zelf volgt de beurswereld voor jou op de voet. Hij zal je wel laten weten wanneer je portefeuille aanpassing nodig heeft en komt dan met een gepast voorstel. Je hebt inderdaad enkel wat geduld nodig, onontbeerlijk voor elke belegger.