banner-4seizoenen2.png)

To invest or not to invest? That’s the question.

Nu het ergste van de coronacrisis achter ons lijkt te liggen en de oorlog in Oekraïne veelal ingeprijsd lijkt te zijn, gaat alle aandacht naar de economische klappen die zowel het virus als de oorlog al toedienden én ons mogelijk nog zullen toedienen in de toekomst. Het voorbije jaar is absoluut geen geschenk voor de beurs en zijn beleggers geweest. Want hoe haal je de dag van vandaag nog een mooi rendement op je geld? Moet je nu kopen of eerder verkopen?

11 Oct 2022

In 2021 leek het soms echt wel heel eenvoudig om winst te maken. Van die grasgroene beurzen valt niet veel meer te bespeuren en we krijgen de dag van vandaag eerder bloedrode beurscijfers voorgeschoteld. Wanneer zal de beurs weer positief kleuren? Hoe moeten we de huidige economische situatie nu juist interpreteren en kunnen we voorspellen wat de toekomst kan brengen?

De grafiek van de economie

Net zoals in de bijbel kent ook de economie goede (vette) en slechte (magere) jaren. Tijdens de goede jaren spreken we van economische groei. De vraag naar goederen neemt toe, bedrijven schroeven de productie van goederen op om aan die vraag te voldoen. Omdat de economie altijd grafisch weergegeven wordt, zie je de curve mooi naar boven gaan. Tijdens de magere jaren ervaren we een neergang in de economie omdat bijvoorbeeld de vraag naar goederen afneemt en de bedrijven hun productie neerwaarts moeten corrigeren. Dat vertaalt zich op de grafiek in een neerwaartse curve.

Je kan dus stellen dat de economie in een golfbeweging werkt die telkens op en neer gaat. Een volledige golfbeweging noemen we een conjunctuur.

De 4 jaargetijden

Er bestaan verschillende meningen over de economische cyclus van een conjunctuur, maar over het algemeen bestaat de cyclus uit vier fasen, ook wel seizoenen, genoemd.

De eerste fase van de conjunctuur is de economische expansie (de zomer): De economie groeit volop. Bedrijven zijn sneller bereid te investeren en de werkloosheid daalt. Tijdens deze fase wordt beleggen in grondstoffen populairder door de toenemende vraag uit de industrie. Aandelen van de technologiesector worden op de beurs graag gezien, terwijl obligaties de populariteitswedstrijd verliezen.

Na een piek komt altijd een daling en zijn we in de herfst van onze conjunctuurgolf beland: de recessie. Recessie betekent letterlijk terugval. Dat houdt in dat de economische groei daalt en de vraag bij consumenten afneemt. Tijdens deze onzekere periode zijn mensen eerder geneigd om hun geld op te potten dan het te beleggen op de beurs.

Een recessie kan uitmonden in de derde fase van de conjunctuur: de crisis (de winterfase). De groei neemt meer af en de economie blijft het erg moeilijk hebben. Mensen worden ontslagen, de werkloosheid neemt toe en bedrijven gaan failliet. 

Ook de beurs heeft het zwaar te verduren. In tijden van crisis zitten de aandelen op de strafbank en zijn obligaties de primeur van de klas. Ook vandaag zien we dat het recessiespook in Europa actief en zichtbaar is.

Wanneer de crisis zijn dieptepunt bereikt, begint de economie gaandeweg uit het dal te kruipen. De economische activiteiten nemen toe en wanneer de groei terug van zich laat horen, zal de uitzendmarkt hiervan als eerste profiteren. Beleggen levert meer rendement op dan het spaarboekje waardoor de beurs weer opfleurt. De lente, en daarmee ook de laatste fase, is aangebroken. De fase van herstel.

Een glazen bol?

De economische conjunctuur is een mooie theoretische benadering, maar de economie blijft in werkelijkheid onvoorspelbaar en zal zich in de praktijk niet altijd mooi aan de fases houden. Toch blijft deze benadering wel interessant voor de belegger omdat de beurzen, en dus ook jouw portefeuille, met de golven mee bewegen.

Voor elke periode zijn er wel voor- en nadelen om wel of niet te gaan beleggen. De beste raad die Matti je kan geven, is om periodiek te beleggen. Zo hoef je niet te twijfelen over het beste instapmoment.

Voel je je toch niet helemaal zeker en wil je vooral de keuzestress voor de juiste aandelen liquideren, dan kan het interessant zijn onze slimme beleggingsassistent Matti in te schakelen. Op basis van jouw interesses en profiel maakt Matti een selectie van verschillende ETF’s of trackers. Wanneer het sentiment op de beurzen verandert, doet Matti een voorstel om je portefeuille aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. En zo fiets jij met een geruster gemoed de jaargetijden van de economische cyclus door.