japan.png)

The name is Buffett ... Warren Buffett

’s Werelds bekendste belegger, Warren Buffett, verraste in 2020 de beleggerswereld toen hij maar liefst 6 miljard dollar in vijf Japanse ondernemingen, zijnde Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Itochu en Marubeni, investeerde. Drie jaar later brengt de 92-jarige beleggersgoeroe een bezoek aan Japan waarbij zijn holding Berkshire Hathaway haar belang in het Japanse vijftal optrekt naar telkens zo’n 7,4%. Lijkt Buffett een opportuniteit gespot te hebben in de achtergebleven Japanse beurs?

11 May 2023

Warren who ?

Warren Buffett, superbelegger en miljardair, kocht op 11-jarige leeftijd zijn eerste aandeel en is amper 26 wanneer hij zijn eigen beleggingsfonds lanceert, waardoor hij 10 jaar later textielbedrijf Berkshire Hathaway kan opkopen. Al snel komt er een einde aan de textielactiviteiten van Berkshire Hathaway en vormt Buffett het textielbedrijf om tot een holding en conglomeraat, een verzameling van ondernemingen met sterk verschillende activiteiten.

Ondertussen heeft het conglomeraat Berkshire Hathaway belangen in onder andere Coca-Cola, Apple, Bank of America, American Express en Kraft Heinz en is het volledig eigenaar van o.a. GEICO (verzekeringen), Duracell en Helzberg Diamonds (juwelen). Na meer dan 80 actieve beleggingsjaren raamt Bloomberg de nettowaarde van deze Amerikaanse belegger en zakenman op méér dan 116 miljard dollar.

En niet alleen in beleggersland is Warren Buffett een god, zelfs niet-aandeelhouders zakken in grote getalen af, als een soort bedevaart, naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway om er naar hun held en beleggersgoeroe Warren Buffett te luisteren. Niet verwonderlijk dus dat elke investering dat het Orakel van Omaha doet, door de ganse planeet met een vergrootglas bekeken wordt.

Keep buying it (ETF) through thick and thin, and especially through thin

Warren Buffett deelt zijn wijsheden over beleggen en investeren graag met anderen. Elk jaar schrijft hij een brief naar alle aandeelhouders van Berkshire Hathaway over de resultaten van het afgelopen jaar en geeft hij een inkijk in zijn visie. Meermaals gaf Buffett de particuliere belegger het advies om te kiezen voor  een breed gespreid indexfonds in plaats van te proberen de beste aandelen te selecteren. En als de meester fan is van ETF’s, wie zijn wij dan om dat tegen te spreken?

Ook Matti luistert graag naar Warren Buffett en laat zijn vele fans zeker niet in de koude staan. Beleggers die Warren Buffett graag in zijn beleggingsstrategie volgen, kunnen via Matti zonder problemen op de Japanse beurs beleggen. Laten we even onder de motorkap van 2 Japanse ETF’s uit het Matti-universum kijken.

iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD (Acc) (EUR)

IShares Core MSCI Japan IMI ETF is een topoptie voor beleggers die toegang willen krijgen tot de Japanse large-cap aandelenmarkt. Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van de MSCI Japan Investable Market Index (IMI). Deze index bestaat uit 1 082 Japanse ondernemingen met een grote -, middelgrote - en kleine kapitalisatie.

Op het gebied van sectoren vullen industrie (22,72%), luxeconsumentengoederen (17,82%) en IT (met net geen 13%), de podiumplaatsen. De Japanse conglomeraten waarin Buffett investeerde zoals Mitsubishi (conglomeraat van bedrijven bij ons vooral bekend van het automerk), Mitsui (conglomeraat van zelfstandige bedrijven uit verschillende sectoren waaronder IT, financiën, chemicaliën en energie) en Sumitomo (conglomeraat waarvan de 19 bedrijven zich onder meer focussen op bosbouw, levensverzekeringen, chemie en andere…) behoren tot de top holdings binnen deze ETF.

db x-trackers - MSCI JAPAN TRN INDEX UCITS ETF DR - 1C

De Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF 1C tracht de MSCI Japan index te volgen. In de MSCI Japan index vinden we 237 Japanse bedrijven met grote – en middelgrote kapitalisaties terug. 

Deze ETF repliceert de prestaties van de onderliggende index door alle onderdelen van de index te kopen, we spreken dus van een volledige replicatie. De Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF 1C is een zeer grote ETF met meer dan 1,6 miljard euro aan activa waarvan de dividenden in het fonds worden herbelegd.

Qua sectoren zien we dat ook hier industrie met 20% de kar trekt, gevolgd door cyclische consumptiegoederen (19%) en technologie die 15,20% van het fonds vertegenwoordigt. Onder cyclische consumptiegoederen (denk hierbij aan bv. de auto- en bouwindustrie) verstaan we goederen die afhankelijk zijn van de economische cycli. Wanneer economische groei hoog noteert, passeren deze goederen vlotjes de toonbank terwijl bij een recessie de verkoopcijfers mee de diepte ingaan. Ook in dit fonds vind je conglomeraten terug waarin Buffett recent in investeerde.

Wil je graag een extra portefeuille openen om net als Warren Buffett de Japanse markt te ontdekken? Matti helpt je graag verder.