banner_voorkeuren)

Populairste Matti-voorkeuren van het moment

Als Matti-belegger heb je de mogelijkheid om een eigen toets aan je portefeuille te geven. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt: meer dan 8 op de 10 Matti-beleggers geven in hun Matti-portefeuille een of meerdere persoonlijke voorkeuren mee uit vier mogelijke categorieën (thema, sector, geografisch en type activa). Wat zijn de meest populaire voorkeuren op dit moment? Waarom zouden deze voorkeuren interessant kunnen zijn voor jou om op te nemen?

03 Jun 2021
Met een voorkeur zal Matti het gewicht van de ETF’s die gelinkt zijn aan deze voorkeur iets verhogen binnen je portefeuille. Je kan je voorkeuren altijd aanpassen naargelang de marktomstandigheden of de meest recente trends. Of je kan een extra Matti-portefeuille aanmaken met wat andere voorkeuren waar je ook wenst op in te spelen.
 
Wat zijn de meest populaire voorkeuren op dit moment waarmee Matti-beleggers hun portefeuille personaliseren? Waarom zouden deze voorkeuren interessant kunnen zijn om op te nemen? 

Thema

Gezondheid, duurzaamheid, gendergelijkheid en small caps zijn vier thema’s waar je als Matti-belegger de focus op kan leggen. Duurzaamheid is momenteel de meest populaire themavoorkeur.
 
En dat is niet verwonderlijk. Duurzaam beleggen zit al een tijdje in de lift. Niet alleen bij millennials en nieuwe beleggers, maar bij alle generaties. Beleggers proberen zo met hun beleggingen ook een positieve invloed op het milieu en de maatschappij uit te oefenen. Vroeger werd er al eens van uitgegaan dat het rendement van duurzame beleggingen lager ligt dan bij traditionele, maar dat vooroordeel is al door tal van wetenschappelijke studies naar de prullenmand verwezen. 
 
De komende jaren zal de aandacht voor duurzaamheid nog meer toenemen door o.a. de Europese Green Deal waarbij Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent wil worden. Ook de Amerikaanse president Joe Biden wil met zijn stimulusprogramma’s volop inzetten op een duurzamere economie. De beursgenoteerde bedrijven zelf hebben eveneens steeds meer oog voor duurzaamheid en zetten uitdagende doelstellingen voorop. 
 
Duurzaamheid bij Matti betekent dat Matti het gewicht van ESG of SRI ETF’s in je portefeuille zal verhogen. ESG staat voor ‘environmental, social & governance’ en gaat over zaken zoals klimaat, energieverbruik, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid, mensenrechten, arbeidsrechten, goed ondernemingsbestuur,… Bij SRI of socially responsible investing wordt er nog een stap verder gegaan omdat bepaalde beleggingen uitgesloten worden in de onderliggende index van de ETF op basis van ethische richtlijnen (bv. alcohol, gokken, tabak,…). Meer over het duurzaamheidsbeleid van Matti lees je hier

Geografisch

Als belegger is het belangrijk om je portefeuille te diversifiëren. Dat kan bijvoorbeeld door een goede geografische spreiding. Bij Matti kan je als belegger voor een geografische voorkeur kiezen uit: Duitsland, Japan, opkomende markten, Frankrijk, Europa, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en China. De top drie gekozen voorkeuren zijn momenteel Europa, de Verenigde Staten en de opkomende markten
 
  • Europese bedrijven herstelden de afgelopen maanden goed van de coronadip. Vele beursspecialisten geloven dat de Europese markt laag gewaardeerd staat en meer potentiële groei bevat. Europa liep namelijk al een tijdje achter op andere markten die het coronaherstel al vroeger ingezet hebben. Heel wat Europese bedrijven publiceerden mooie kwartaalcijfers en goede vooruitzichten, en aangezien ‘Europa’ de nummer 1 voorkeur is, geloven Matti-beleggers erin dat deze trend zich de komende maanden verder zal zetten.
  • Amerikaanse effecten zijn steeds meer een vaste waarde in de portefeuille van de doorsnee-belegger. Niet onlogisch als je weet dat de Verenigde Staten de meest ontwikkelde, flexibele en liquide financiële markten van de wereld bezitten. Historisch gezien hebben Amerikaanse aandelen, in vergelijking met andere markten, altijd goed gepresteerd. De Amerikaanse beursindexen herstelden, dankzij het zware gewicht van technologieaandelen, ook sterker na de coronadip van maart 2020.
  • De opkomende markten of groeimarkten, beter bekend als ‘emerging markets’, zijn markten die volop in ontwikkeling zijn en daardoor hogere groeipercentages kennen. Landen zoals Brazilië, China, Taiwan, Zuid-Korea, India en Mexico behoren ertoe. De voorbije jaren hinkten de groeimarkten wat achter, vooral door de stevige groei in Amerika. Het sterke herstel in Azië na de coronacrisis en de technologische vooruitgang aldaar zorgden voor positievere vooruitzichten. De groei in emerging markets gaat gepaard met een zekere volatiliteit, maar veel beleggers zien dat als een opportuniteit en nemen het als voorkeur op in hun Matti-portefeuille.
 

Sector

Een derde categorie waarmee Matti-beleggers hun portefeuille kunnen personaliseren, is op basis van een bepaalde sector of industrie. Er zijn zes mogelijke voorkeuren: technologie, vastgoed, consumptiegoederen, industrie, financiën en energie. Afgaande op de meest populaire voorkeuren geloven Matti-beleggers het meest in de technologie- en energiesector

Veel beleggers zijn dol op technologie. In onze snel veranderende maatschappij zal in elk domein en in elke sector nog meer gebruik gemaakt worden van bestaande en innovatieve technologieën. Er zijn tal van revolutionaire technologieën zoals artificiële intelligentie, robotica, blockchain en zelfs 5G die steeds concreter worden. Technologie is vandaag de dag niet meer weg te denken en zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Daar spelen beleggers dus maar al te graag op in.

De energiesector is één van de meest gediversifieerde en broodnodige sectoren die er bestaan. Veel beleggers denken al snel aan olie- en gasbedrijven, maar deze sector omvat eigenlijk alle bedrijven die zich hoofdzakelijk bezig houden met de productie, aanlevering en/of het transport van alle soorten energie. Zo valt hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie ook onder deze noemer. Deze sector kreeg de laatste jaren heel wat aandacht en lijkt met zijn continue verandering een innovatieve en duurzamere toekomst tegemoet te gaan. Kortom, ook een sector met heel wat nieuwe bewegingen en evoluties.