etf5.png)

Paaswijsheid

Het gezegde ‘leg niet alle eieren in één mand’ gaat al eeuwen mee. Tijdens Pasen zweren zelfs de allerkleinsten onder ons bij dit levensmoto, wanneer huis en tuin naarstig maar toch zorgvuldig afgezocht worden naar chocolade lekkernijen. Want, als die éne mand zou vallen, zijn alle eieren gebroken en verloren.

19 Apr 2023

Diversifiëren

Ook goed beleggen staat of valt bij een verstandige spreiding. Harry Markowitz, Nobelprijswinnaar en grondlegger van de Modern Portfolio Theory, meent dat beleggers enkel meer risico zullen nemen als daar een mogelijk hoger rendement tegenover staat. Hij beschouwt diversificatie als de manier om risico te verkleinen. Wie in individuele aandelen wil beleggen, bereikt een mooie spreiding door in minstens 15 aandelen te beleggen. De kunst bestaat erin om producten te kopen die zich niet allemaal op dezelfde manier gedragen in verschillende fases van de economische cyclus. Zorg dus niet alleen voor spreiding over sectoren (bijvoorbeeld luxe én grondstoffen), maar ook over verschillende marktkapitalisaties (kleinere small cap aandelen naast grotere large caps en mid caps aandelen), regio’s enzovoort.

Eenvoudig diversifiëren

Maar niet iedereen heeft het vermogen of de kennis om meteen een solide aandelenportefeuille aan te leggen. Daarom dat veel particuliere beleggers beleggen in ETF’s.

Misschien staan we best nog even stil bij het begrip ‘ETF’. ETF staat voor Exchange Traded Fund, wat in onze moedertaal vertaald wordt als een fonds dat verhandelbaar is op de beurs. Een fonds is een verzameling van, bijvoorbeeld, geselecteerde aandelen of obligaties. Door zo’n fonds op de beurs te kopen, koop je meteen een deeltje van alle aandelen of obligaties die in het fonds zitten. Gaat de waarde van de aandelen of obligaties omhoog, dan stijgt ook het fonds in waarde. Zo creëert één ETF, die bijvoorbeeld de wereldwijde MSCI World-index volgt, een portefeuille met blootstelling aan ruim 1.500 aandelen in verschillende landen.

Met ETF's zijn jouw eieren niet alleen gespreid over zeer veel mandjes, maar ben je eigenlijk eigenaar van een deeltje van de hele kippenkwekerij. Een ander groot voordeel is dat het niet nodig is om je in de details van elk bedrijf of de kredietwaardigheid van een land te verdiepen.

Ook Matti diversifieert

Ook Matti diversifieert graag. Zo zien we dat de top 3 ETF’s in het Matti-universum (de 3 ETF’s die de meeste Matti-klanten in hun portefeuille hebben), wel één of andere vorm van diversificatie hanteren. Laten we even bij deze 3 toppers stilstaan.

  • Xtrackers MSCI World Consumer Staples UCITS ETF - 1C USD ACC (XDWS)  IE00BM67HN09

Het doel van deze ETF is om de MSCI World Consumer Staples TRN Index te volgen. Deze weerspiegelt het rendement van grote en middelgrote bedrijven uit wereldwijde ontwikkelde markten die door GICS zijn ingedeeld in de sector van de basisconsumptiegoederen. Hoewel deze ETF een sectorspecifieke blootstelling geniet, vinden we de diversificatie elders. Met 109 posities vertegenwoordigt deze ETF bedrijven in Zwitserland, Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk enz. De bekendste bedrijven die in deze index prijken zijn Unilever die 3% vertegenwoordigt, L’Oréal met 2,5%, Coca-Cola en Nestlé met respectievelijk 6,27% en 8%.

  • iShares MSCI China A UCITS ETF USD (Acc) IE00BQT3WG13

Dit fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit Chinese A-aandelen. Hoewel dit fonds geen geografische spreiding verkiest, diversifieert dit fonds in verschillende sectoren en worden 504 posities vertegenwoordigd door zowel financiële waarden (17%), basisconsumptiegoederen (15,88%), IT (15,34%), energie (3%), vastgoed (1,60%), …

  • iShares Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) (EUR) IE00BDBRDM35

Het iShares Global Aggregate Bond UCITS ETF streeft ernaar de beleggingsresultaten te volgen van de Bloomberg Global Aggregate Bond index die uit wereldwijde investment grade obligaties bestaat. Obligaties die een ‘investment grade’-rating hebben, zijn obligaties van uitgevers met een behoorlijk grote solvabiliteit en worden vaak aanzien als relatief ‘veilige’ beleggingen. Deze ETF belegt enkel in obligaties waarvan bijna 55% bestaat uit schatkistpapieren en dat verdeeld over landen als Japan, China, Frankrijk, Verenigde Staten,… Naast een mooie geografische spreiding bezit deze ETF meer dan 11.600 posities waardoor je wel van een mooie diversificatie kan spreken.

Zoals je kan zien, behartigt Matti jouw portefeuille als een goede huisvader. Wanneer het sentiment op de beurzen verandert, doet Matti een voorstel om je portefeuille aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Maar de beslissing of je hierop ingaat, ligt bij jou. Jij blijft de baas!

Wil je graag een extra portefeuille openen om jouw beleggingsportefeuille nog meer te diversifiëren? Matti helpt je graag verder.