banner-mattiblog-beursoverzicht.png)

November: een recordmaand op de beurs en een mooi resultaat voor Matti

2020. Het jaar dat de geschiedenisboeken ingaat als een uitzonderlijk beursjaar. Maar de maand november deed daar nog een serieus schepje bovenop. Coronavaccins die in meerdere of mindere mate effectief zijn, spannende Amerikaanse verkiezingen en wat interessante bedrijfsresultaten zorgden voor een bewogen recordmaand op de beurs. Wat gebeurde er? En hoe ging Matti hiermee om?

08 Dec 2020

Het jaar 2020 in een notendop

De beurs staat nooit stil, zeker niet in 2020. De rollercoaster begon eind februari toen het duidelijk werd dat het coronavirus zich ook buiten de Chinese grenzen verspreidde. We zagen meteen de weerslag op de beurzen en de Europese én Amerikaanse markten doken de dieperik in.

Vooral beleggers met aandelen in de vrijetijdssector, banken en verzekeraars of vliegtuigmaatschappijen zagen de waarde van hun portefeuille in maart fel dalen, al werden in het begin van de coronacrisis maar weinig sectoren op de beurs gespaard. In België verloor de BEL20, de Belgische beursgraadmeter, op een bepaald moment bijna 60 miljard euro aan beurswaarde. Dat is veel. Maar de beurzen bleven niet dalen. Veel beleggers (onder hen ook heel wat nieuwe en jonge beleggers) zagen een opportuniteit in die gedaalde beurskoersen en profiteerden zo van een ideaal aankoopmoment.

Technologieaandelen bleven het over het algemeen erg goed doen. Niet verwonderlijk, met de stevige digitale versnelling van de afgelopen maanden.  Dat was niet het geval voor de cyclische sectoren zoals de financiële sector, energieaandelen, horeca of toerisme. Door de tweede lockdowngolf in september en oktober bleven deze aandelen in het verlieshoekje.

November: een recordmaand

2020 is, door de komst van het coronavirus, op z’n minst al een opmerkelijk beursjaar te noemen. En toen kwam november… Historisch gezien is november sowieso de beste maand op de beurs, maar dit jaar was het echt waanzinnig.

De wereldwijde MSCI Wereldindex ging maar liefst 13% de hoogte in. We moeten al terug gaan tot in 1975 om de beurs nog beter te zien presteren. Ook de Belgische beursgraadmeter BEL20 klokte met een winst van 20,5% een recordmaand af.

Maar hoe komt dat? Waarom krijgt iedereen plots terug zin om te beleggen? Waarom nemen beleggers meer risico? Daarvoor zijn er verschillende redenen.

Een vaccin op komst en de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen

Eerst en vooral was er heel wat positief vaccinnieuws. Pfizer, een groot farmabedrijf, kondigde begin november als eerste aan dat hun vaccin tegen corona voor 90% effectief is. De reactie van de beurs? In enkele minuten bijna 10% de hoogte in. Een week later kondigde ook Moderna, een Amerikaans biotechbedrijf, aan dat zijn vaccin voor 94% effectief is.

Op zo’n positief nieuws zat de hele wereld te wachten. Het geeft hoop, doet ons dromen van een normale wereld en laat ons positief naar de toekomst kijken… Het optimisme werkt aanstekelijk, ook bij beleggers, die prompt bedrijven of aandelen die erg coronagevoelig zijn, opnamen in hun portefeuille.

Naast de vaccins was de wereld ook in de ban van de Amerikaanse verkiezingen. Als er zo iets belangrijks op het programma staat, zitten ook de beursanalisten niet stil. Al maanden vooraf maakten ze uitgebreide analyses en probeerden ze te voorspellen hoe de beurs zou reageren bij elke mogelijke uitslag. Wel, na een spannende thriller, won democraat Joe Biden de verkiezingen en dat is volgens strategen de best mogelijke uitslag voor de beurs. Ze verwachten minder handelsspanningen, een meer diplomatische houding én minder tweets die de markten op 5 seconden kunnen doen kantelen. Minder onzekerheid, betere beursvooruitzichten… Nog een extra stimulans die de beurzen in november een zetje gaf.

Hoe reageerde Matti op die uitzonderlijk goede beursmaand?

(Rendement Matti – november 2020 (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen))


Ook Matti kon meesurfen op de stijging van de beurzen. Zeker de hogere portefeuilleprofielen (die meer aandelenETF’s bevatten) zagen hun portefeuille in de maand november zo’n 4 à 5% netto stijgen. Een erg mooi resultaat.

Heel wat beleggers kregen ook een alert om hen te melden dat ze opportuniteiten aan het missen waren. Zij konden ingaan op een aangepaste portefeuille met een grotere proportie aandelenETF’s in plaats van cash.

De grote volatiliteit op de beurzen is al wat gaan liggen, maar Matti blijft wel voorzichtig voor de lagere portefeuilleprofielen. Hij bouwt veiligheid in en laat voor die beleggers toch nog een stevig gedeelte in cash staan.

(Rendement Matti – sinds start (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen))


In maart en april kenden de Matti-portefeuilles een dip, al remde Matti op tijd de daling van de markten af door portefeuilles voor te stellen met meer cash. De sterke maand november droeg ertoe bij dat die dip quasi opnieuw weggewerkt is voor wie begin dit jaar (vóór de de sterke daling op de beurs) instapte. Wie nadien instapte, kan al terugkijken op een mooi rendement. Matti loodste de portefeuilles dus al goed door het bijzondere beursjaar 2020 en blijft alert alle portefeuilles monitoren.

We zijn alvast benieuwd wat de volgende maanden voor de beurs, en voor Matti, in petto hebben…