terugblik.png)

Matti's rendement in november

November was een goede beursmaand, ook voor Matti. De trendommekeer van oktober zet zich duidelijk verder. Kan Matti er nog een kerstrally uitpersen? 

13 Dec 2022

Vat vol tegenstrijdigheden

De derdekwartaalcijfers van de meeste bedrijven zijn ondertussen bekend. De bedrijfswinsten bleven sterk en waren beter dan verwacht. Toch blijven heel wat bedrijven voorzichtiger over de toekomstige omzet en bedrijfswinsten.

De koopkracht van gezinnen blijft, door de hoge inflatie, dalen. Ook al lijkt de inflatiepiek achter de rug te liggen, het vertrouwen van zowel consumenten als bedrijfsleiders nam afgelopen maand een forse duik. Bedrijven anticiperen op een mogelijk mindere vraag door in de kosten te snijden. Zo kondigden grote Techbedrijven uit de VS, zoals Amazon.com en Meta Platforms (moeder van onder meer Facebook en Whatsapp), ontslagen van duizenden medewerkers aan.

Ondertussen blijven centrale bankiers, voorlopig, zeer strijdvaardig. Ze zien de inflatiebestrijding als hun hoofddoelstelling en plannen daarom, voor volgend jaar, nog verschillende renteverhogingen in. Maar dat deert de beurzen, eveneens voorlopig, niet.

De beurs beklimt een muur van zorgen

Hoewel de samenleving alsmaar meer geconfronteerd wordt met een mogelijke recessie en economen nog twijfelen tussen een recessie met een zachte of met een harde landing, bleven de beurzen in november mooi doorstijgen.

Onze BEL 20 steeg met 3,3%, terwijl in de VS de Nasdaq (technologiebeurs) en de S&P500 (500 grootste, beursgenoteerde bedrijven) elk ongeveer 5,4% hoger eindigden. De MSCI World Index ging er zelfs met 6,8% op vooruit. Ook de verschillende Matti-profielen zagen hun waarde stijgen, van 2% tot meer dan 3,5%.

Zo noteert profiel 8 (het op één na meest dynamische profiel) na elf maanden 8% onder het niveau van begin 2022. Ter vergelijking: de BEL 20, S&P500 en World Index staan zo’n 15% lager. De Nasdaq verliest momenteel zelfs 26%.

Sinds de start van Matti (in januari 2020) is het meest dynamische profiel (profiel 9) zo’n 8% rijker. Profiel 2 (het op één na defensiefste profiel) staat zo’n 11% lager. Al andere profielen presteerden tussen deze twee ijkpunten.

(Het rendement is dat van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)

Zin om zelf aan de slag te gaan met Matti of om een extra portefeuille te openen?