terugblik.png)

Matti's rendement in maart

De maand maart was al bij al een goede maand voor de meeste westerse beurzen. Onze eigen BEL 20 ging wel ten onder, vooral door de vrees voor een bankencrisis. Matti hield het bij een status quo.

19 Apr 2023

KBC woog op BEL 20

Een vertrouwenscrisis in enkele Amerikaanse banken met faillissementen tot gevolg, zorgde in maart voor een stevige daling van het gemiddelde bankaandeel. Aanvankelijk bleef de crisis beperkt tot de Amerikaanse banken maar toen de Zwitserse bank Credit Suisse in het vizier kwam, deelden ook de Europese banken in de klappen (ter info: dit artikel gaat dieper in op het ontstaan van deze bankencrisette).

De Stoxx Europe 600 Banks Index, die hoofdzakelijk bestaat uit de aandelen van 43 Europese banken, waaronder KBC, BNP Paribas, HSBC en ING zakte tijdens de vorige maand met 11,77%. Het KBC-aandeel zakte van haar hoogste koers 71,72 euro (6 maart) in enkel dagen tijd naar een dieptepunt van 58,84 euro (17 maart) in maart. KBC werd op de beurs 18% minder waard. En dat had ook zijn gevolgen op de BEL 20.

De BEL 20, met de 20 grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven, is een marktkapitalisatiegewogen index. De bedrijven met de grootste waarde (marktkapitalisatie) hebben het grootste gewicht in de index. De marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de koers. Van KBC zijn er 417,17 miljoen vrijstaande aandelen. Tegen een koers van 64 euro is KBC op de beurs 26,7 miljard euro waard. Telenet, dat ook in de BEL 20 zit is zo 2,3 miljard euro waard.

Het gewicht van KBC in de BEL 20 bedraagt zo’n 11,5%. Het gewicht van Telenet is ongeveer 1,3%. Als de koers van het KBC-aandeel stevig schommelt, zal de BEL 20 wat meer bewegen, dan wanneer het Telenet-aandeel stijgt of daalt. Daarom ging de BEL 20 in maart in het rood, terwijl andere indexen in het groen bleven.

Matti blijft dicht bij huis

De BEL 20 zakte in maart met 2,8%, terwijl in de VS de Nasdaq (technologiebeurs) met iets meer dan 9% steeg. De S&P500 (500 grootste, beursgenoteerde bedrijven van de VS) en de MSCI World Index (verzameling van heel veel bedrijven over heel de wereld) stegen met respectievelijk 3,5 en 3,0%. Dat brengt hun prestatie sinds begin januari op zo’n +7%. 

De meest defensieve Matti-profielen gingen er vorige maand licht op vooruit (+1,2%). De meest dynamische profielen bleven nagenoeg stabiel.