terugblik.png)

Matti's rendement in januari

De beurzen starten 2023 met een serieuze knal! De BEL 20 steeg met 4,3% en was daarmee zelfs een serieuze achterblijver op de andere indexen. Ook Matti schoot als een komeet uit de startblokken.

14 Feb 2023

Blussen van de inflatie

De westerse wereld is nog altijd in de ban van een te hoge inflatie. Het leven blijft duurder worden. Al lijken de laatste cijfers erop te wijzen dat die trend aan het breken is. In Amerika is de inflatie op de terugweg. De Amerikaanse centrale bank (Fed) hoopt dat ze het juiste pad koos en het inflatiespook kan verdrijven. Er komen sowieso nog een paar voorzichtige renteverhogingen, waarmee hopelijk de te hoge inflatie definitief naar het verleden wordt verwezen.

Bovendien doen de westerse economieën het redelijk. Het zou een hele prestatie zijn, en misschien zelfs de gangbare economische wetten tarten, mocht de Fed de inflatie kunnen verdrijven zonder dat de Amerikaanse economie kopje onder gaat. De beurzen gingen er in januari alleszins vanuit dat de Fed daarin zou slagen.

Toch blijven de centrale banken zeer alert. Een te hoge inflatie is als een kampvuurtje dat zich buiten de veiligheidsperimeter waagt en kan veranderen in een reusachtige bosbrand. Als echte brandweerlui proberen de centrale banken het vuurtje terug te dringen met een paar emmers water. Maar er staat een heel zwembad klaar.

En de brandweer zal, wanneer nodig, heel dat zwembad leegpompen om het inflatievuur te bedwingen. Zelfs als dat zou leiden tot een volledig gedoofd vuur waardoor er een tijdje geen worstjes meer gebakken kunnen worden. Het vuur kan later wel weer worden aangestoken, maar het bos moet koste wat kost gered worden. Momenteel is het nog niet duidelijk of de centrale banken het vuur onder controle hebben. Zeker in Europa beperkt de rook het zicht.

Sombere bedrijven, euforische beurzen

In januari start traditiegetrouw het cijferseizoen waarbij verschillende bedrijven hun jaarcijfers publiceren. Over het algemeen zijn de omzetcijfers tegenover een jaar geleden mooi gestegen, maar de gemiddelde winst ligt ongeveer 5 procent lager dan in 2021. Bovenal zijn de vooruitzichten van de meeste bedrijven pessimistisch. Ze vrezen voor een stilvallende, uitgebluste economie en knippen daarom in hun kosten. Zo zetten verschillende grote techbedrijven als Amazon en Microsoft duizenden werknemers op straat.

De beurzen zien het inflatiespook al achter slot en grendel met een economie die stevig opflakkert. Wat moet een aandeel meer hebben? De BEL 20 steeg afgelopen maand met 4,3%, terwijl in de VS de Nasdaq (technologiebeurs) met iets meer dan 10% steeg. De S&P500 (500 grootste, beursgenoteerde bedrijven) en de MSCI World Index (verzameling van heel veel bedrijven over heel de wereld) gingen elk ongeveer 5,4% hoger. Ook de verschillende Matti-profielen zagen hun waarde stijgen, van 3% tot meer dan 6%.

Sinds de start van Matti (in januari 2020) is het meest dynamische profiel (profiel 9) zo’n 8% rijker. Profiel 1 (het defensiefste profiel) staat zo’n 11% lager. Al andere profielen presteerden tussen deze twee ijkpunten.

(Het rendement is dat van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)