terugblik.png)

Matti’s rendement in april

De meeste westerse beurzen gingen er afgelopen maand lichtjes op vooruit. Uitzondering was onze eigen BEL 20 die de maand licht in negatieve cijfers afsloot. Matti deed het beter. De gemiddelde portefeuille werd in april ietsje meer waard.

11 May 2023

Dol kompas

Op de beursvloer wisselden de slechte dagen af met goede dagen. De ene dag maakten beleggers zich zorgen om een gebeurtenis of een macro-economisch feit, de volgende dag leek de hemel op te klaren en kleurden de tabellen zo groen als gras in een natte meimaand.

Het zal niet verbazen dat vooral de hoge inflatie de zielen beroerden. Zowel in de VS als in Europa ligt de piek duidelijk achter ons, zo blijkt uit recente cijfers. De energieprijzen zijn laag. Die zorgen alvast niet voor extra druk en in Amerika dalen de uurlonen. Maar de kerninflatie (die geen rekening houdt met energie- en voedselprijzen omdat die te volatiel zijn) zit nog niet in een dalende trend. 

De lagere energieprijzen zorgen voor wat ademruimte in Europa waardoor de economische groei beter meevalt dan verwacht. In de VS is de situatie minder gunstig, vooral in de industrie, wat kan leiden tot een groeivertraging in de tweede jaarhelft van 2023.

De centrale bankiers bevinden zich in het centrum van de Bermudadriehoek. Op dit moment is het niet duidelijk welke richting ze de komende maanden precies zullen inslaan. Nog meer renteverhogingen (zoals de Europese Centrale Bank alvast aankondigde)? Of zitten de verhogingen er op (zoals de Amerikaanse Centrale Bank tijdens haar laatste vergadering besliste)? Of gaan we naar renteverlagingen (zoals de aandelenmarkten het zichzelf voorspiegelen)? De kerninflatie zal het bepalen.

Matti verliest het noorden niet

De eerstekwartaalresultaten van de meeste bedrijven zijn beter dan verwacht. De winstgroei in de VS ligt hoger dan verwacht en ook de Europese bedrijven presteerden beter dan verhoopt.

De BEL 20 zakte in april met 0,22%, terwijl in de VS de Nasdaq (technologiebeurs) met 0,5% steeg. De S&P500 (500 grootste, beursgenoteerde bedrijven van de VS) en de MSCI World Index (verzameling van heel veel bedrijven over heel de wereld) stegen met respectievelijk 1,5 en 1,6%.

Gemiddeld gingen alle Matti-profielen er vorige maand licht op vooruit (+0,3%). April is daarmee dit jaar de derde maand die Matti met een positief rendement afsluit. In januari haalden de verschillende Matti-profielen een winst tussen 3 en 6%. In maart ging de portefeuilles er tussen 0,1 en 1,2% op vooruit. Enkel in februari was er (voor de meest defensieve profielen) een verlies: -1,5%. De meest dynamische portefeuilles wisten toen met een winst tot 0,5% af te sluiten.