terugblik.png)

Matti's rendement in 2022

Met december achter de rug kan Matti terugblikken op het jaar 2022. Een verderfelijk jaar in verschillende opzichten. Ook op de beurs was het niet leuk vertoeven. Desondanks leverde Matti een sterke prestatie, gezien de economische context van 2022.

19 Jan 2023

Een afgelaste kerstrally…

De opwaartse trend op de beurzen in oktober en november werd abrupt afgebroken in december. Uitlatingen over verdere renteverhogingen om de inflatie de kop in te drukken door de Amerikaanse en Europese centrale banken, zorgden voor een grotere vrees voor een zware recessie.

Zowel de MSCI World (de index die heel veel aandelen over heel de wereld volgt: -4%), de S&P 500 (index die de 500 grootste, Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven volgt: -6%), als de Nasdaq Composite (de Amerikaanse technologiebeurs: -9%), gingen kopje onder.

De BEL 20 bleef gespaard van de malaise en wist zelfs 0,4% te stijgen. Matti’s portefeuilles gingen er helaas ook enkele procenten op achteruit in december.

…in een miserabel beursjaar

Als Matti-belegger ben je ingedeeld in één van de negen profielen, waarbij profiel 1 het defensiefste en profiel 9 het meest dynamische is. De verschillende Matti-profielen zagen hun waarde dalen in 2022. Zo ging profiel 2 er 14% op achteruit en profiel 8 verloor 10%. Profiel 9 daalde net wat minder in waarde. De prestaties van de andere profielen lagen tussen die van profiel 2 en profiel 9.

Dat wil zeggen dat alle Matti-profielen het minstens even goed of zelfs een stuk beter deden dan de BEL 20 (-14%) in 2022. Matti deed het zelfs pakken beter dan de S&P 500 en de MSCI World, die beiden met 19% daalden of de Nasdaq die 33% van zijn waarde verloor.

In 2021, het jaar waar de hoofdrollen nochtans waren weggelegd voor het coronavirus en de stijgende inflatie, haalde Matti een rendement tussen +2,97% (profiel 3) en +17,33% (profiel 9). Het meest dynamische profiel zat daarmee de BEL 20 (+19%) op de hielen.

Sinds de start van Matti (in januari 2020) is het meest dynamische profiel (profiel 9) zo’n 3% rijker. Profiel 2 (het op één na defensiefste profiel) staat zo’n 15% lager. Alle andere profielen presteerden tussen deze twee ijkpunten.

Matti's rendement in 2022

(Het rendement is dat van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen).