terugblik.png)

Matti’s rendement

2022 zal geen grand cru jaar worden op de beurs. Even was er beleggershoop omdat het overgrote deel van de bedrijven kon uitpakken met beter dan verwachte halfjaarcijfers. Maar toen kwam Jackson Hole… 

09 Sep 2022

Van een comeback naar een Kimback

In juli maakten de aandelenmarkten een opvallend sterke remonte. De zomerrally begon midden juni en won tot midden augusts aan kracht. De Amerikaanse beurs S&P500 steeg met 13%. De technologiebeurs NASDAQ deed nog beter met een stijging van bijna 23%. De Europese beurzen wonnen eveneens terrein terug (+11%).

De grootste verklaring voor de stijgende beurskoersen waren de halfjaarresultaten van de bedrijven. Die bleken een onverwacht succes te zijn. Zo’n 65% van de bedrijven wist de winstverwachtingen te kloppen. Toegegeven, de verwachtingen waren niet echt hoog gespannen. Toch trokken beleggers zich aan de cijfers op. Zouden we dan toch afstevenen op een zachte landing van de economie?

Algauw kwamen er gaatjes in de comeback van de stierenmarkt, die uitmondde in een Kimback: wat begon met een onverwachte golf van opflakkerende hoop stierf na een stevige realitycheck een stille dood. De binnenlopende vooruitzichten van de bedrijven voor de nabije toekomst bleven immers teleurstellen

‘I'm goin' to Jackson, I'm gonna mess around’

Neuriede Europees centrale bankierster Isabel Schnabel werkelijk Johnny Cash' klassieker toen ze de deuren van het Economic Symposium in Jackson Hole openduwde? Op de jaarlijkse hoogmis van de grootste economen ter wereld waren alle ogen gericht op Jerome Powell, die als hoofd van de Amerikaanse centrale bank (FED) zou gaan speechen over zijn strijd tegen de inflatie. Het was echter Schabel die de schijnwerpers trok door verrassend te verklaren dat Europa prompt en stevig diende in te grijpen om de inflatie in te dammen. Meteen lag een scenario voor een renteverhoging met 0,75 basispunten op de Europese tafel.

De beurzen schoten verder in een kramp en eind augustus stond de S&P500 17% lager dan bij de aanvang van het jaar. Ook onze eigen BEL 20 kreeg serieuze klappen en staat momenteel op een verlies van 17%. Dan hield Matti kraniger stand. Het op één na defensiefste profiel (profiel 2) stond eind augustus 11% lager. Het op één na meest dynamische profiel (profiel 8) kijkt aan tegen een verlies van 7,3%.

Sinds de start van Matti staan de defensiefste profielen ongeveer 10% lager. Het meest dynamische profiel (profiel 9, rode lijn) staat op een winst van zo’n 5%. Alle andere profielen presteerden tussen die twee ijkpunten.

Rendement Matti sinds start 2021

(Het rendement is dat van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)

Zin om zelf aan de slag te gaan met Matti of om een extra portefeuille te openen?