etf5.png)

Matti op de dissectietafel

Als Matti-belegger heb je de mogelijkheid om een eigen toets aan je portefeuille te geven. Je kan kiezen uit verschillende categorieën, bijvoorbeeld ‘Thema’ of ‘Sector’, en per categorie geef je vervolgens je voorkeur aan. Voor ‘Sector’ kan die voorkeur onder meer technologie of energie zijn. En natuurlijk horen bij elke voorkeur specifieke ETF’s.

11 Oct 2022

Matti houdt rekening met jouw voorkeur door het gewicht van de ETF’s, die gelinkt zijn aan jouw voorkeur, binnen je portefeuille te verhogen. Let wel: Matti houdt ook rekening met jouw risicoprofiel. Het kan dus zijn dat een ETF die bij een van je voorkeuren past, niet in je portefeuille zit omwille van jouw risicoprofiel.

Xtrackers MSCI World Consumer Staples UCITS ETF

Neen. Bovenstaande is geen Chinese vloek, maar wel de naam van een ETF die onder de voorkeur ‘consumptiegoederen’, binnen de categorie ‘sector’, van Matti valt. Laten we deze ETF op de dissectietafel gooien en hem tot op het bot ontleden.

Xtrackers is de naam van de uitgever of emittent van de ETF. Het volgende deel, MSCI World Consumer Staples, geeft weer welke index deze ETF volgt (of ‘trackt’). De makers van de index, in dit geval MSCI, selecteerden verschillende bedrijven die passen in de sector ‘consumptiegoederen’ (Consumer Staples). De index weerspiegelt de gezamenlijke beursprestaties van die onderliggende bedrijven. ‘World’ duidt aan dat het om bedrijven gaat uit ontwikkelde markten (VS, EU, Japan,…).

Xtrackers probeert met hun ETF zo nauwgezet mogelijk de index te volgen. Daarom investeren ze in exact dezelfde bedrijven als diegene die in de index zitten.

De bedrijven die het zwaarst doorwegen in de ETF zijn het Amerikaanse Procter & Gamble (dat we kennen van de merken Pampers, Dreft, Always, Gillette, Vicks,… en momenteel goed is voor 8,66% van de ETF), het Zwitserse Nestlé (San Pellegrino, Nesquik, Smarties, Nutren, Friskies,… die 8,56% van de ETF voor zijn rekening neemt) en het Amerikaanse Coca-Cola (bekend van de Kerstman, met een aandeel van 6,60%). Er zit ook een Belgisch bedrijf in de ETF: de Leuvense bierbrouwer AB InBev (1,22%).

60% van de bedrijven in de ETF komen uit de Verenigde Staten. Zwitserland en Groot-Brittannië zijn beiden goed voor ongeveer 10% van de portefeuille. Dan volgen Japan (5%), Frankrijk (4%), Canada (2%) en andere (9%).

Tenslotte geeft ‘UCITS ETF’ aan dat deze ETF voldoet aan een strenge Europese regulering. Het is een soort keurmerk ter bescherming van de beleggers.

In 2021 haalde deze ETF een rendement van 22,53%. Sinds het begin van dit jaar staat hij momenteel 1,61% lager.

iShares MSCI China A UCITS ETF

Heb je bij categorie ‘Regio’ voor China gekozen, dan is er een grote kans dat Matti bovenstaande ETF voor je selecteerde. De uitgever van deze ETF is iShares, onderdeel van vermogensbeheerder BlackRock. De ETF volgt de door MSCI uitgegeven China A-shares index. In die index zitten de grootste, Chinese, beursgenoteerde bedrijven zoals Moutai (goed voor 6,12% van de ETF), Amperex Tech (2,85%) en Merchants Banks (1,83%).

Chinees voor jou? Voor Matti ook, maar dan wel letterlijk. Hij weet dat Moutai de geestrijke drank Guizhou Moutai brouwt. Naast Scotland Whisky en Cognac Brandy is dat de meest bekende likeur ter wereld. Wie graag in de metaverse vertoeft of liever nog hogere regionen opzoekt, hoeft met zijn alcoholpercentage van 53% zelfs niet veel van de likeur te drinken.

Amperex, bij ons beter bekend onder de naam CATL (Contemporary Amperex Technology) noteert ook in deze index. Het bedrijf is de grootste batterijfabrikant ter wereld en hoopt stevig te kunnen profiteren van de omschakeling naar elektrische voertuigen.

China Merchants Banks, opgericht in 1987, is de eerste commerciële bank in China die volledig eigendom is van rechtspersonen (en dus niet van de staat). 

Deze ETF is, voor ongeveer 16%, zowel belegd in de financiële-, industriële- als in de consumptiegoederensector. De technologiesector representeert 13%. Dan volgen basismaterialen met 12%, gezondheid met 9% etc.

Het Matti-universum

Elke ETF uit het Matti-universum heeft zo zijn eigen verhaal en geeft dat extra tikkeltje eigenheid aan jouw portefeuille. Door meerdere portefeuilles op te starten kan je bijgevolg ook verschillende voorkeuren opgeven en accenten leggen.

Nog een extra portefeuille opstarten met een andere voorkeur of aan de slag gaan met Matti?