Matti in Greek - banner)

Matti leert Grieks

Omikron. Met deze Griekse letter wordt de zeventiende (!) en nieuwste variant van SARS-CoV-2 aangeduid. Heel even leek de doos van Pandora weer geopend door deze variant en heerste er paniek op de beurzen. Hield Matti heroïsch stand in november? We overlopen kort de belangrijkste financiële gebeurtenissen van afgelopen maand en bekijken vervolgens Matti’s prestaties.

13 Dec 2021

Aμερική

In Amerika startte de Centrale Bank (Federal Reserve) met de ‘tapering’. De Federal Reserve koopt al een hele tijd massaal leningen van landen en bedrijven (obligaties) op, zodat die investeringsruimte krijgen. Dat opkopen wordt sinds november maandelijks afgebouwd en volledig stopgezet eind juni 2022 omdat de Amerikaanse economie weer in goede doen is.

De net herverkozen voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, denkt er aan om de rente in de VS sneller op te trekken dan tot nu toe gepland. Hij vreest dat de huidige inflatie minder tijdelijk zou kunnen zijn dan verwacht. Beurzen houden niet van renteverhogingen, want dat betekent dat minder risicovolle alternatieven zoals obligaties en spaarboekjes aantrekkelijker worden.

Ευρώπη & Κίνα

In Europa vertelde Christine Lagarde, voorzitster van de Europese Centrale Bank, dat we ondanks de inflatieopstoot geen renteverhoging moeten verwachten voor 2023. Terwijl in China vastgoedmoloch Evergrande nog steeds tot over de oren in de schulden zit. De Chinese overheid legde beslag op Evergrande’s voetbalstadion van Guangzhou FC.

Óμικρον

De maand eindigde met het ontdekken van de omikronvariant van het COVID-19-virus in Zuid-Afrika. De paniek sloeg van de Aziatische beurzen over naar de Europese en later Amerikaanse beurzen. De maandwinsten in Amerika verdwenen met een veeg van de omikronspons van de tabellen:

De S&P 500, de index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, daalde een peulschil: -0,08%. Ook voor de NASDAQ Composite, gedomineerd door Amerikaanse technologieaandelen, was november een maat voor niets: +0,02%.
Europa bibberde harder voor de omikronvariant. November werd zelfs afgesloten met verlies: De Eurostoxx 50, met de 50 belangrijkste bedrijven van de Eurozone, ging 1,07% achteruit. Onze BEL-20 verloor 3,86%.

Ματτι

Jij, als Matti-belegger, hoeft zich van al het bovenstaande niets aan te trekken. Matti houdt, zoals steeds, voor jou wel een oogje in het zeil. Zodra hij meent dat je portefeuille aangepast moet worden, stuurt hij je een alert. 

In november presteerden de twee defensiefste profielen (1 en 2) licht positief. De andere, dynamischere profielen gingen achteruit. De grootste daling was er voor profiel 9 met 2,28%, vooral door de sterke dip op de beurzen op het einde van de maand door het ontdekken van de omikronvariant. Hieronder zie je in een grafiek het rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen.

Hoe Matti presteerde sinds hij het levenslicht zag, kan je op onderstaande grafiek aflezen. Ook hier zie je het rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen.

Belangrijk! Vergeet als Matti-belegger zeker niet om een keer per jaar je portefeuilleprofiel van Matti te updaten. Is je financiële situatie of je risicoappetijt intussen veranderd? Geef het aan, zo kan Matti optimaal rekening houden met je profiel.

Eens bekijken wat Matti momenteel voor je kan betekenen?