banner-geografie.png)

Matti kijkt in de spiegel (bis)

Als Matti-belegger heb je de mogelijkheid om een eigen toets aan je portefeuille te geven. Je kan kiezen uit verschillende categorieën, bijvoorbeeld ‘Thema’ of ‘Sector’, en per categorie geef je vervolgens je voorkeur aan. Voor ‘Sector’ kan die voorkeur onder meer technologie of energie zijn. En natuurlijk horen bij elke voorkeur specifieke ETF’s.

10 Nov 2022

Matti houdt rekening met jouw voorkeur door het gewicht van de ETF’s die gelinkt zijn aan jouw voorkeur binnen je portefeuille te verhogen. Let wel: Matti houdt ook rekening met jouw risicoprofiel. Zo kan het dat een ETF die bij een van je voorkeuren past, niet in je portefeuille zit omwille van jouw risicoprofiel.

ISHS III-CORE MSCI JPN IMI UC ETF

Kon'nichiwa!

Beleggers die Japan als voorkeur meegaven bij de opstart van hun portefeuille hebben hoogstwaarschijnlijk deze ETF van uitgever iShares (ISHS) in portefeuille zitten. De ‘Core MSCI JAPAN’ wijst erop dat de ETF de ‘MSCI Japan IMI’-index volgt. Die index is uitgegeven door MSCI en bestaat louter uit Japanse bedrijven. De ‘IMI’ staat voor Investable Market Index en betekent dat de index zowel grote, middelgrote en kleine bedrijven omvat:

  • Grote bedrijven hebben minstens een marktwaarde van 10 miljard dollar. Over het algemeen groeien grote bedrijven minder snel dan kleinere, maar ze zijn veel matuurder en dus minder risicovol. Het gaat om de Tesla’s, Apples en Microsofts van deze wereld. Belgische voorbeelden zijn de Brusselse holding GBL, bierbrouwer AB InBev en de bank KBC. Voor Japan vallen daar onder meer autobouwer Toyota Motor en elektronicafabrikant Sony onder.
  • Middelgrote bedrijven zijn tussen 2 miljard en 10 miljard dollar waard. Het Amerikaanse Hasbro (speelgoedproducent) of Domino’s Pizza (pizzaboer, o.a.) zijn hier voorbeelden van. De meeste bedrijven die in de BEL20 zitten, zijn middelgrote bedrijven. Onder Japanse middelgrote bedrijven vinden we de producent van consumentengoederen, Yamaha Corporation, en het technologiebedrijf Ricoh terug.
  • Kleine bedrijven hebben een totale marktwaarde tussen 300 miljoen dollar en 2 miljard dollar. Het gaat vaak om groeibedrijven, die snel groter worden en later willen en kunnen uitgroeien tot grote bedrijven. In België zijn bijna alle beursgenoteerde bedrijven die niet in de BEL20 zitten kleine bedrijven, zoals Barco (producent van elektronicasystemen) en Greenyard (verwerker van groenten en fruit). Een Japans voorbeeld is het industriebedrijf Nikkon Holdings, dat zich vooral met vervoer, opslag, verpakking en testen bezighoudt.

Er zitten 1.081 verschillende Japanse bedrijven in de ETF.

Tenslotte geeft ‘UC ETF’ aan dat deze ETF voldoet aan een strenge Europese regulering. Het is een soort keurmerk ter bescherming van de beleggers.

In 2021 haalde deze ETF een rendement van 9,93%. Sinds het begin van dit jaar staat hij momenteel 12,33% lager.

UBS(LUX)F.SOL.MSCI UK UC.ETF(FR)

Heb je bij categorie ‘Regio’ voor Groot-Brittannië (UK) gekozen, dan is er een grote kans dat Matti bovenstaande ETF voor je selecteerde, isn’t it, Matti?

De uitgever van deze ETF is de Luxemburgse (LUX) tak van de Zwitserse bank UBS dat ‘oplossingen biedt om te beleggen in fondsen’ (Fund Solutions of F.SOL.). De ETF volgt de ‘MSCI UK’-index, die vooral bestaat uit grote en middelgrote bedrijven uit Groot-Brittannië. De grootste participaties zijn het energiebedrijf Shell, de farmagroep AstraZeneca en de bank HSBC.

De ETF noteert op de beurs van Frankfurt (FR) en is voor ongeveer 19% belegd in consumptiegoederen, voor 16% in financiële bedrijven, voor 10% in industriële ondernemingen en ook voor 10% in de gezondheidssector. In 2021 was de ETF goed voor een rendement van 18,40%. Sinds begin dit jaar staat de ETF 3,60% hoger.  

Zo heeft elke ETF uit het Matti-universum zijn eigen verhaal en dat geeft net dat extra tikkeltje eigenheid aan jouw portefeuille. Door meerdere portefeuilles op te starten kan je bijgevolg ook verschillende voorkeuren opgeven en accenten leggen.

Nog een extra portefeuille opstarten met een andere voorkeur of aan de slag gaan met Matti?