blog-instap-matti.png)

Matti duikt in indexen

Over heel de wereld bestaan er meer dan 8.000 ETF’s en elke dag komen er nog nieuwe bij. Niet al deze ETF’s voldoen aan de Europese wetgeving, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor Matti. Hij graaft wat dieper in enkele aandelenindexen waarin hij wél belegt.

07 Apr 2022

Aangezien Matti je portefeuille beheert volgens je persoonlijke voorkeuren en je risicoprofiel, is het mogelijk dat niet alle indexen die hier aan bod komen via ETF’s in jouw portefeuille zitten.

Uit het oude continent

Een van de grootste Europese indexen is de Euro STOXX 50 Index. Hierin zitten 50 van de grootste beursgenoteerde bedrijven uit Europa. De grootste positie van de index is het Nederlandse technologiebedrijf ASML Holdings. Het is goed voor zo’n 8% van de index. ASML produceert hoogtechnologische machines die nodig zijn om allerhande computerchips of halfgeleiders te maken. Alle grote producenten van zulke chips en halfgeleiders zijn klant bij ASML.

Een andere grote positie is het Franse luxemerk LVMH. Daaronder vallen merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Moët Hennessy. LVMH is het grootste luxeconglomeraat ter wereld en is goed voor zo’n 5% van de Euro STOXX 50 Index. 

Ook het Britse chemiebedrijf Linde is goed voor ongeveer 5% van de index. Linde produceert industriële gassen. Dat kan gaan van zuurstof, helium,… voor ziekenhuizen tot zuivere waterstof, ammoniak en andere gassen. Daarnaast ontwerpt en levert Linde ook grote installaties. 

Onder de 50 bedrijven zit er één Belgische onderneming: bierbrouwer AB InBev (1,69%). In z’n geheel steeg de index over de laatste drie jaar met 21,50%

Uit het wilde Westen

Een Amerikaanse index waar Matti in belegt is MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Deze index legt de focus op Amerikaanse bedrijven met goede ESG-scores, die voldoen aan bepaalde criteria op ecologisch, maatschappelijk of beleidsvlak. De drie grootste participaties zijn autobouwer Tesla (5,13%), het technologiebedrijf Microsoft (4,53%) en producent van hardware voor computers NVIDIA (4,17%).

Er zitten in totaal 135 bedrijven in de index. Een kleine 18% van de index bestaat uit bedrijven uit de gezondheidszorg. Ook de IT- en de financiële sector zijn goed voor meer dan 15% van de index. Cumulatief steeg de index de afgelopen drie jaar met een kleine 80%.

Uit het verre Oosten

Beleggen in China doet Matti onder meer door het volgen van de MSCI China A Inclusion Index. De index heeft 507 Chinese bedrijven onder zich. Het leeuwendeel van de index zit in financiële waarden (een kleine 20%). Andere grote sectoren zijn de industrie (15,5%) en basisconsumentengoederen (15,5%). 

Het bedrijf dat het zwaarst (iets meer dan 5%) doorweegt is Kweichow Moutai, producent van de geestrijke drank Moutai. De tweede grootste participatie (3%) is Contemporary Amperex Technology (CATL) dat is gespecialiseerd in de productie van lithium-ionbatterijen voor elektrische voertuigen en energieopslagsystemen. De commerciële bank China Merchants Bank is goed voor 2,5% van de index. De bank bezit meer dan 500 kantoren in China, waaronder één in Hong Kong. Het voortschrijdend rendement van de index over de laatste drie jaar bedraagt 27,69%.

Uit de grote beloftes

Onder de opkomende markten zitten momenteel China, Taiwan, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, India, Brazilië, Thailand, Maleisië, Mexico, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Indonesië. Een Index die bedrijven uit die landen volgt is MSCI EM SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Ook deze index belegt enkel in bedrijven die aandacht hebben voor duurzaamheid. Hij bestaat uit 249 bedrijven. 

In deze index zitten onder meer het Zuid-Koreaanse onlineplatform met eigen zoekmachine Naver, de grootste producent van halfgeleiders wereldwijd Taiwan Semiconducter Manufacturing Company (TSMC), de Zuid-Afrikaanse bank Standard Bank Group, het Braziliaanse autoverhuurbedrijf Localiza, enz. Over de laatste drie jaar haalde de index een rendement van iets meer dan 25%.

Matti zorgt voor spreiding

Matti zorgt dus voor een uitstekende geografische spreiding waardoor het risico voor jouw portefeuille afneemt. Presteert een bepaalde regio goed, pik je er een graantje van mee. Of draait het in een ander gebied net iets minder, dan zorgen de andere regio’s voor een buffer. 

Overweeg je om in Matti te beleggen of wil je een bijkomende portefeuille openen?