birthday1-5.png)

Matti blaast zijn eerste kaarsje uit!

Matti is jarig! Op 20 januari 2020 zag de slimme beleggingsassistent van Bolero het levenslicht. We gingen met Matti in gesprek over zijn missie, het voorbije beursjaar, zijn goede voornemens en nog heel wat anders.

20 Jan 2021
Vertel eens iets over jezelf

Ik ben Matti, ik kom uit Brussel en ik ben nét 1 jaar geworden. 20 januari is m’n verjaardag. Al van bij de start was het mijn wens om een beleggingsassistent te zijn voor élk type belegger. 

Geboren in Brussel zeg je, kan je iets over je familie vertellen?

Mijn grote broer heet Bolero. Die is al een aantal jaar op rij door beleggers verkozen tot het strafste online beursplatform van België. Op het Bolero-platform kan je sinds 1999 volledig zelf beleggen in aandelen en andere beursgenoteerde producten op meer dan 20 verschillende beurzen. Samen maken we deel uit van de KBC-familie. Maar vergis je niet: je moet geen KBC-klant zijn om met mij, of met Bolero, te werken.

Matti? Waar komt die naam vandaan?

Voluit heet ik Matti van Bolero. Maar jij mag me Matti noemen. Ik kreeg deze naam omdat ik verzot ben op Matti-mathics. Wiskunde dus.

Je bent een ‘slimme beleggingsassistent’, wat is dat juist?

Ik ben een zogenaamde roboadviseur of slimme beleggingsassistent. Voor ik aan de slag ga met jouw spaarcenten, ga ik op zoek naar wat jij interessant en belangrijk vindt én welk portefeuilleprofiel je hebt. Op basis daarvan stel ik een gespreide portefeuille van ETF’s (of trackers) voor die ik ook nadien, dag in dag uit, blijf opvolgen. Ik blijf alert! Als ik denk dat er iets beter kan, dan laat ik dat onmiddellijk weten… Dat is het slimme aspect. Jij beslist dan of je mijn vernieuwde portefeuillevoorstel aanvaardt of niet.

Klanten geven je hun voorkeur door? Kiezen ze zelf waarin ze beleggen?

Ja en neen. Je kan als klant niet exáct kiezen welke tracker je wil, maar je kan wél je beleggingsvoorkeuren aan mij vertellen. Zo kan je bijvoorbeeld ‘technologie’ of ‘duurzaamheid’ of een bepaalde regio een groter gewicht in je portefeuille geven en je eigen accent leggen. Als je wil weten welke accenten je kan kiezen, dan kijk je best eens op mijn website. Het zijn er te veel om op te noemen!

Wat is het voordeel van beleggen in ETF’s of trackers?

ETF’s worden in de volksmond ook trackers genoemd. Ze ‘tracken’ of volgen namelijk een onderliggende index of een mandje effecten. Handig, want zo is je risico meteen goed gespreid. Trackers zijn ook vlot verhandelbaar en goedkoper. Die lage transactiekosten zijn mooi meegenomen, want zo kan ik ook voor mijn expertise de kosten laag houden. Wil je er meer over weten? Neem dan zeker een kijkje in mijn Academy

Waarom vind je wiskunde zo tof?

Mijn brein is gebaseerd op een wiskundig model. Een roboadviseur, ik dus ook, biedt een platform dat gebruik maakt van slimme algoritmes. Zo kunnen ze op een geautomatiseerde manier beleggingsportefeuilles opbouwen en opvolgen. Door het gebruik van wiskunde dus. De grote meerderheid van deze algoritmes is gebaseerd op de Modern Portfolio Theory van Harry Markowitz. Hij won er zelfs de nobelprijs voor.

Hoe werkt die Modern Portfolio Theory van Markowitz precies?

Centraal in deze theorie staat de zogenaamde ‘rationele investeerder’, die enkel een hoger risico (of een hoge volatiliteit) aanvaardt als daar een hoger verwacht rendement tegenover staat. Diversificatie of spreiding is voor Markowitz hét middel om dat risico te beperken. De meest efficiënte portefeuille is volgens de nobelprijswinnaar die portefeuille die een zo laag mogelijke volatiliteit, of een laag risico, combineert met een zo hoog mogelijk verwacht rendement. En ik, Matti, doe er alles aan om die theorie toe te passen op de portefeuilles van mijn beleggers.

Waarom wil je zo graag het geld van de spaarboekjes halen?

Belgen zijn echte spaarkampioenen. Er staat in totaal maar liefst meer dan 260 miljard euro op de Belgische spaarboekjes, een immens bedrag! En dat brengt amper iets op… Jammer. Daar wil ik iets aan doen. Natuurlijk is het essentieel om een spaarbuffer te hebben. Een buffer voor onverwachte of dringende kosten komt altijd van pas. Maar te veel sparen is ook niet goed. Inflatie of de algemene stijging van de prijzen is de onzichtbare vijand van je spaargeld. De rente op de spaarboekjes staat historisch laag.  Als de inflatie groter is dan de rente die je krijgt voor je spaargeld, dan wordt je spaargeld stelselmatig minder waard. Daarom is op lange termijn beleggen interessanter.

Kan iedereen een beroep doen op jouw expertise en kennis?

Natuurlijk! Ik ben er voor kleine en grote beleggers, voor zij die hun eerste stappen op de beurs zetten én voor de ervaren beleggers… Voor iedereen! Mensen denken vaak dat je een serieuze spaarboek moet hebben om te beleggen, maar dat is niet waar. Waarom zou je niet een deel van je geld aan het werk zetten? Ik probeer beleggen een pak laagdrempeliger en meer democratisch te maken. Je kan al starten vanaf 1.000 euro en hebt dus geen groot vermogen nodig om in aanmerking te komen voor een slimme beleggingsassistent! En vooral, je hoeft er zelf geen massa's tijd in te steken of al een heuse expert te zijn om te beleggen. 

En heb je voor die beleggers het afgelopen jaar voor een mooi rendement kunnen zorgen?

Ja, eigenlijk wel. Op een jaar tijd heb ik heel veel bijgeleerd. En wat een jaar was me dat… De beurs maakte speciale sprongen, maar ik heb me er gelukkig goed aan aangepast. In maart en april kenden alle portefeuilles een dip door de onzekerheid van de coronacrisis, maar die remde ik af. De maand november was dan weer erg sterk. Dat was een heuse recordmaand op de beurs! Wie begin dit jaar zijn geld aan mij toevertrouwde (vóór de sterke daling op de beurs), zag eerst een dip, maar die is dankzij de sterke laatste maanden van 2020 quasi opnieuw hersteld. Wie na de dip van maart instapte, kan al terugkijken op een mooi rendement. Uiteraard is dat rendement voor iedereen verschillend. Het hangt er vanaf welke voorkeuren je hebt, wat je portefeuilleprofiel is,…

2020 was toch een moeilijk jaar, voelde jij je goed in vel?

Eigenlijk wel! Ik werd geboren vlak voor de beurzen een heuse dip ingingen, aan het begin van de coronacrisis. Dat was een stevige vuurdoop! Maar ik hield me aan mijn belofte en remde de daling van de portefeuilles af. Dat deed ik door (tijdelijk) meer cash te adviseren. Cash is een veilige positie en volgt de markt niet. Dus als de markt daalt, en je hebt meer cash in je portefeuille, dan daalt je portefeuille minder mee. Heel wat beleggers volgden mijn raad op. Zodra de volatiliteit en het risiconiveau weer op een aanvaardbaar peil kwamen, adviseerde ik om die cash stap voor stap weer af te bouwen, zeker voor de hogere, meer risicovolle portefeuilleprofielen. Zo konden de Matti-beleggers mee profiteren van het herstel en de stijging van de markten.

Er zijn verschillende profielen onder je klanten? Werkte je aanpak voor iedereen?

Die aanpak werkt voor iedereen, maar op een andere manier… Portefeuilles met een hoger, meer risicovol portefeuilleprofiel hebben altijd minder cash en wat meer aandelen ETF’s. Het gevolg daarvan is dat ze de markten sterker volgen. Zowel de daling als de stijging. Die portefeuilles kenden daardoor, net zoals de beurzen, een sterkere daling tijdens de coronacrisis, maar herstelden ook weer sneller toen de beurzen omhoog schoten. Portefeuilles met een minder risicovol portefeuilleprofiel kenden een kleinere dip, maar het herstel duurde wat langer. Het slimme algoritme onder de motorkap van Matti doet zijn werk.

Heb je goede voornemens voor 2021?

Beleggen won vorig jaar enorm aan populariteit en heel wat Belgen vonden hun weg naar de beurs. Ook jonge beleggers of mensen die er nooit eerder mee bezig waren. Door de coronacrisis en het verplichte telewerk had iedereen plots meer tijd om na te denken over z’n spaarcenten. Ik wil er in 2021, maar ook alle komende jaren, voor zorgen dat ze dat blijven doen. Te veel geld op je spaarboek laten staan brengt amper op. Meer nog: het verliest aan waarde door de inflatie. Dat kan niet je bedoeling zijn. Ik kan alvast helpen om je centen harder aan het werk te zetten. Want wie wil er niet wat extra rendement om zijn dromen te realiseren?

Laatste vraag, als je nu een paar ultieme tips moet geven aan (startende) beleggers? Wat zeg je dan?
  • Spreiden, spreiden en nog eens spreiden: als je al je geld in één product investeert, is het erop of eronder. Daarom bestaat een degelijke beleggingsportefeuille altijd uit verschillende waarden. Doet eentje het minder goed, dan is dat niet zo erg. Trackers zijn ideale producten om voor die spreiding te zorgen. Als je mij aan het werk zet, zorg ik ervoor dat je beleggingsportefeuille te allen tijden goed gespreid zit over verschillende trackers of ETF's.
  • Beleg enkel het geld dat je niet meteen nodig hebt: Beleggen doe je op langere termijn. Als het op de beurs even wat minder goed gaat, moet je je portefeuille de tijd geven om er weer bovenop te komen. Op lange termijn leverde de beurs historisch altijd een hoger rendement. 
  • Maak je spaarbuffer niet te groot: Wat die buffer is, is voor iedereen anders. Meestal wordt er aangeraden om zo’n 3 tot 6 keer je nettoloon opzij te hebben staan als spaarbuffer. Maak voor jezelf de berekening en dan weet je ook hoeveel spaarcenten je eventueel kan beleggen.
  • Maak eens een simulatie op mijn website… Misschien is een slimme beleggingsassistent wel iets voor jou!
Waar moet ik zijn als ik je hulp wil inroepen en aan de slag wil?

Op mijn website www.boleromatti.be kan je een simulatie doen en in detail bekijken hoe ik werk. Nadien kan je beslissen of je ook effectief een rekening opent en een stukje van je spaargeld aan mijn deskundige oog toevertrouwt.  Een simulatie kost niks, het gaat vlot en het is geheel vrijblijvend. Probeer het zeker eens!

Zeg Matti, wil je ons vriendenboekje nog invullen?