kerst3.png)

Kan Matti dromen van een groene kerst?

Deze titel is geen provocatie aan het adres van Anuna en Greta. We would not dare! Neen, rond deze periode beginnen beleggers te dromen van groene koerstabellen tijdens de kerstperiode, van een kalkoenrally, van een kerstboomboom, kortom van een eindejaarsspurt. Maar zit die er aan te komen? Kunnen de stijgende koersen aanhouden en zo van 2021 een grand-crujaar maken voor beleggers? En hoe zit het met Matti’s prestatie?

17 Nov 2021

De trend zit goed

Als we de technische analisten die op basis van historische grafieken en marktbewegingen het beleggersgedrag proberen te voorspellen, mogen geloven, zit een eindejaarsrally er zeker in. In Noord-Amerika razen de beurskoersen nog altijd van record naar record. En ook in Europa kleuren de koerstabellen veelal groen. We zitten dus in een stijgende trend en, zoals de technische analisten zeggen “the trend is your friend”: het is succesvoller om met de trend mee te gaan dan om er tegen in te gaan. De kans dat de aandelenkoersen de komende weken nog doorstijgen, is volgens de technische analisten dus groter dan de kans op dalende koersen. 

Centrale bankiers zijn ook onze vrienden…voorlopig nog

Elk land heeft een overkoepelend instituut dat ervoor zorgt dat de prijzen in het land stabiel blijven. Dat zijn de centrale banken. In België was vroeger de Nationale Bank van België hiervoor verantwoordelijk, maar sinds de oprichting van Europese Unie, is die taak overgenomen door de ECB, de Europese Centrale Bank. In de Verenigde Staten heet dat orgaan de Federal Reserve (FED). De FED en de ECB hebben ook nog andere taken, waaronder het ondersteunen van de economische groei.

Om die groei aan te wakkeren gebruiken de centrale banken hun gelddrukpers. Met het vers gedrukte geld kopen ze leningen van landen en bedrijven (obligaties) massaal op, zodat die investeringsruimte krijgen. De ECB geeft aan nog lang obligaties op te kopen. De FED draait vanaf november elke maand de geldkraan iets meer dicht, ook wel “tapering” genoemd. Eind juni 2022 is het in de VS gedaan met het zogenaamde “quantitative easing”. Voorlopig stroomt er dus nog aardig wat geld naar landen en bedrijven en daar houden beurzen wel van.

Gooit de hoge inflatie roet in het eten?

Het leven wordt momenteel een pak duurder. Tanken aan de pomp, de verwarming hoger zetten, het licht aanknippen,… Het opblazen van prijzen heet inflatie (van het Engels voor opblazen: “to inflate”). De oorzaken van de huidige inflatie zijn legio: een tekort aan grondstoffen, denk maar aan het tekort van chips voor elektronica, maar ook aan werkkrachten, bijvoorbeeld door COVID-19-quarantaines, zorgt voor de hogere prijzen. En hogere prijzen vreten aan onze koopkracht.

Volgens de centrale banken is de huidige hoge inflatie van tijdelijke duur. Zij kunnen de inflatie tegengaan door de kortetermijnrente op te trekken. Dat is de rente waartegen commerciële banken, zoals KBC, bij de centrale bank geld kunnen lenen voor een periode van minder dan een jaar. Als de grondstof “geld” duurder wordt voor een bank, wordt het aangaan van leningen bij banken ook duurder. Maar dan zal ook het geld op het spaarboekje, of het aanhouden van obligaties, meer opbrengen. En dat betekent dat beleggers naast de beurs weer een alternatief hebben. Aandelenkoersen zijn als de dood voor stijgende rentes. Dat de ECB en de FED de kortetermijnrente nog even laag willen houden, doet de hoop op een groene kerst stijgen.

Of komt het gevaar uit Chinese hoek?

Het rommelt momenteel in China als we de kenners mogen geloven. De Chinese Communistische Partij (CCP) legde de afgelopen maanden stevige sancties op aan techgiganten als Tencent en Alibaba, zoals u al in een andere blogpost kon lezen. Daarbij is nu ook het probleem met de Chinese vastgoedspeler Evergrande Group op de Oosterse markten gaan wegen. Evergrande torst een schuld van 260 miljard euro en strompelt momenteel van de ene schuldaflossing naar de andere. Ook andere Chinese vastgoedmaatschappijen blijken in slechte papieren te zitten. Dat zijn structurele problemen die de CCP niet met één vingerknip kan oplossen.     


Daarnaast lonkt China alsmaar meer naar het naburige eiland Taiwan. De CCP zei eerder al zeer duidelijk dat de hereniging met Taiwan vroeg of laat een feit zal zijn. In oktober registreerde Taiwan meer dan 140 Chinese militaire vliegtuigen die de Taiwanese luchtverdedigingsidentificatiezone binnendrongen. Taiwan liet zopas weten dat het zich zeer bedreigd voelt en dat het niet van plan is zich zonder slag of stoot over te geven. Buren Japan en de Verenigde Staten volgen de situatie op de voet. Een poging tot annexatie door China en … de beurssfeer kan wel eens omslaan.

Wat doet Matti?

Als Matti-belegger hoef je je van alle economische ontwikkelingen minder aan te trekken. Matti houdt, zoals steeds, voor jou wel een oogje in het zeil. Zodra hij meent dat je portefeuille aangepast moet worden, stuurt hij je een alert.

In oktober ging het rendement van alle modelportefeuilles van Matti mooi de hoogte in. De meest dynamische portefeuilles (hieronder de oranje en rode lijn) stegen het hardst, met netto zo’n 3%. Matti profiteerde dus duidelijk mee van het positieve beurssentiment. 

Rendement Matti oktober 2021 (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)

Hoe Matti presteerde sinds hij het levenslicht zag, kan je op onderstaande grafiek aflezen.

Rendement Matti sinds start – foto begin november 2021 (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)

Bekijken wat Matti momenteel voor je kan betekenen?