mattiblog-jonggeleerd.png)

Jong begonnen is half gewonnen

Jong begonnen is half gewonnen. Ook op de beurs geldt deze zegswijze. Dankzij de zogenaamde kracht van het samengestelde rendement kan je vermogen exponentieel groeien. Einstein noemde het niet voor niets 'het achtste wereldwonder'. Maar wat is dat juist, ‘samengesteld rendement’?

21 Dec 2020

Spaarbuffer voor onvoorziene kosten? Check! Na je huur of afbetaling nog wat geld over? Dan is het een goed idee om wat te beleggen in plaats van die overschotjes telkens naar je spaarrekening te verhuizen. Zo kan je optimaal profiteren van de kracht van het samengestelde rendement.

Laten we dat even illustreren met een voorbeeld...

Nora en Lien zijn zussen en willen wat extra sparen voor hun oude dag. Ze beslissen om maandelijks elk 200 euro te beleggen en ze slagen er allebei in om jaarlijks een gemiddeld rendement van 7% te behalen (historisch gezien en op lange termijn is dat het rendement dat je mag verwachten voor aandelenbeleggingen op de beurs).

Nora begint al op haar 25ste met beleggen. Lien daarentegen is nog niet meteen overtuigd en start pas op haar 35ste verjaardag. Beide zussen willen het geld gebruiken als ze 67.

Lien zal tegen dan bijna 280.000 euro bij elkaar hebben belegd. Maar Nora heeft dan een mooi gevulde portefeuille van maar liefst 600.000 euro. Een mooi appeltje voor de dorst.

Hoe komt het dat Nora na al die jaren dubbel zoveel vermogen blijkt te hebben als Lien? Een verschil van maar liefst 320.000 euro... Maar Nora spaarde slechts 10 jaar langer.

Als je de rekensom maakt zie je dat ze eigenlijk slechts 24.000 euro meer in haar beleggingsportefeuille investeerde (12 maanden x 10 jaar x 200 euro). Toch heeft ze aan het einde van de rit 320.000 euro meer dan haar zus... Hoe kan dat?

Wél, stel dat je start met 10.000 euro en je slaagt erin 7% winst te boeken op een jaar. Dan heb je op het einde van dat jaar 10.700 euro. 700 euro winst. Dat volledige bedrag beleg je het jaar nadien aan terug een gemiddeld rendement van 7%. Dan heb je na jaar 2 al zo’n 11.449 euro of een winst van 1.449 euro. Je boekt namelijk ook rendement op je rendement van het eerste jaar en ga zo maar door. Je vermogen groeit zo sneller en sneller. Een heus sneeuwbaleffect. Je start met een zeer kleine balletje en hoe langer je blijft doorrollen, hoe groter die sneeuwbal wordt. Hetzelfde principe geldt voor je beleggingsportefeuille. Einstein noemde dit fenomeen van het samengestelde rendement niet voor niets het achtste wereldwonder.

Jong begonnen…

Hoe sneller of jonger je start met beleggen, hoe beter. De kracht van het samengestelde rendement kan dan langer in je voordeel werken. Bovendien heb je alle tijd om een tijdelijke dip op de beurs te boven te komen, want die komen natuurlijk ook voor.

En… niemand is te oud om zijn geld harder te laten werken. Ook al heb je maar een horizon van 15 of 20 jaar tot je pensioen, dan nog loont het de moeite om wat extra rendement te genereren.

Staar je ook niet blind op het ene of andere rendement. Beleggen brengt meer op dan een spaarboekje, maar is dus ook niet zonder risico. Bepaal dus je risicoappetijt en beleg in waar je je goed bij voelt. Zelfs aan een jaarlijks nettorendement van 2 of 4% kan je je vermogen op de lange termijn een extra duwtje in de rug geven.

Wil je graag weten wat beleggen voor jou kan betekenen? Maak al even een simulatie en ontdek wat ik, Matti van Bolero, je kan voorstellen bij een bepaald portefeuilleprofiel (van laag tot hoger risico, -1 tot 9), een bepaald bedrag en termijn.

Ben je er klaar voor om je geld aan het werk te zetten? Wil je ook profiteren van de kracht van het samengestelde rendement?
Bekijk dan zeker eens wat ik, Matti, als je slimme beleggingsassistent voor jou kan betekenen.