banner-no-spend-jan-v3.png)

It's No Spend January for Matti

Het leven is vandaag maar liefst 5,6 procent duurder dan een jaar geleden. De 100 euro die je vorig jaar op een spaarboekje zette, is nu dus nog maar 94,40 euro waard. Wat kan je doen om zo weinig mogelijk koopkracht te verliezen?’, lazen we eind november op de nieuwssite van VRT. Tijd voor een oplossing, denkt Matti. En misschien heeft hij wel een idee.

11 Jan 2022

Al gehoord van No Spend November? In België is het nog niet zo’n hype, maar na Movember, Dagen Zonder vlees of Tournée Minerale in februari roept Matti graag No Spend January in het leven.

Hoe kan je besparen?

No Spend November, of in Matti's geval No Spend January, draait niet rond helemaal géén geld uitgeven. Dat is niet mogelijk. Wel rond een maand lang zo weinig mogelijk uitgeven en je uitgaven beperken tot het essentiële.

Het is dus vooral de bedoeling om even stil te staan bij de uitgaven die je normaal doet. Kan je nergens op besparen? Kledij? Internet of elektriciteit? Restaurantbezoekjes? Er zijn duizenden manieren om minder centen uit te geven. En wie kan er geen ‘bestedingsdieet’ gebruiken na kerst, Black Friday, Cyber Monday, Singles Day, nieuwjaar,…?

Je uitgespaarde centen op een spaarrekening?

Geld uitsparen, dat is de bedoeling van No Spend January. Maar wat doe je best met die uitgespaarde centen? Is het een slim idee om die op je spaarrekening te laten staan? Neen. En dat is de schuld van de inflatie. Als je spaart via een spaarboekje, krijg je vandaag slechts 0,11% rente, terwijl de inflatie momenteel oploopt tot 5,7%

Het leven naast je spaarboekje wordt duurder en duurder. Op korte termijn valt dat minder op maar als je je kapitaal op een rekening laat staan, maak je op lange termijn verlies. Je geld wordt minder waard. En toch... Ondanks de nulrente spaarden Belgen het afgelopen jaar 10 miljard euro meer op hun spaarboekjes. In De Standaard lezen we dat bij de zeven grootste banken het spaargeld toenam met maar liefst 4%, tot zo'n 264 miljard euro in totaal. Echte spaarders dus, de Belgen. Ondanks alles. Opmerkelijk, niet?

In een interview met financieel expert Michaël Van Droogenbroeck bij VRT horen we het volgende: "Als ik je een belegging voorstel waar je drie procent per jaar mee verliest...", al voegt hij daar meteen aan toe dat het spaarboekje ook z’n troeven heeft. "Je kan altijd aan je geld en je geld is beschermd […] Al neemt dat niet weg dat je geld verdampt, terwijl het op je spaarboekje staat te rusten, omdat de inflatie gemiddeld veel hoger is dan de rente die je krijgt."

Maar wat is dan wél de oplossing voor je spaarcenten?

Je gespaarde centen beleggen!

Voor spaarders en beleggers die hun geld meer willen laten opbrengen, geldt maar één regel: zet je centen aan het werk en investeer in iets dat meer rendement levert dan de inflatie van je afneemt. Dat kan door te beleggen in aandelen, ETF’s of andere beursgenoteerde producten.

En Matti, de slimme beleggingsassistent, kan je daarbij helpen…

Wat kan Matti voor jou doen?

Matti maakt, op basis van jouw interesses en profiel, een selectie van verschillende ETF’s, of trackers. Hij stelt een portefeuille samen helemaal op jouw maat en zet zo jouw geld aan het werk. Het is makkelijk, het is niet duur en jij blijft de baas. Ben je benieuwd hoe hij dat doet? Of welk voordeel dat voor jou heeft?