Banner_vraagteken)

Is Matti echt zo goedkoop?

Kosten. Eén van de grootste vijanden van je beleggingsrendement. Net daarom beperkt Matti ze tot het minimum. Maar wat betaal je dan wél? En wanneer? En waarom? Matti overloopt het samen met jou.

07 Mar 2022

Kosten bij aankoop van een ETF

Wanneer Matti voor jou een ETF aankoopt, hoef jij hem daarvoor niet te vergoeden. Je betaalt aan Matti dus geen transactiekosten voor de aankoop van je ETF’s.

Wie wél een bijdrage vraagt, is Vadertje Staat. Bij transacties op de beurs legt die een taks op beursverrichtingen op. Hoeveel die bedraagt hangt af van de aard van de ETF die Matti aankoopt en ligt tussen 0,13 en 1,32%. Koop je ETF’s aan voor een bedrag van 1.000 euro, dan zal je tussen de 1,3 en 13,2 euro belasting moeten betalen aan onze overheid.

Wanneer Matti je voorstelt om iets aan te kopen, krijg je steeds te zien hoeveel de taks op beursverrichtingen bedraagt. Ga je over tot de transactie, dan stort Matti de verschuldigde taks meteen door aan de overheid. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.

Maandelijkse servicekost

Als Matti-belegger betaal je elke maand een kleine vergoeding aan Matti voor het beheren van jouw portefeuille. De servicekost. Op jaarbasis bedraagt die kost 1%. Daarnaast moet je ook een belasting op toegevoegde waarde (btw) betalen. Volgens de wet is de dienstverlening van Matti btw-plichtig en die bedraagt 21%.

Als je btw en servicekost samentelt, kom je op een jaarlijkse kost van 1,21%. Die wordt maandelijks afgerekend en wordt berekend op je geïnvesteerde bedrag. Je beschikbare cash wordt niet meegerekend.

Is je ETF-portefeuille bij Matti 1.000 euro waard? Dan betaal je op jaarbasis 12,1 euro, of iets meer dan 1 euro per maand, om je portefeuille door Matti te laten monitoren en je nieuwe voorstellen te doen om je portefeuille nog beter door de markten te loodsen.

Productkosten van een ETF

ETF’s zijn producten van fondsenbeheerders zoals iShares (Blackrock) en Amundi. Die bedrijven stellen ETF’s samen en beheren ze. Om hun ETF’s te beheren en zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende index te laten volgen, vragen emittenten een vergoeding. Vaak ligt die vergoeding rond 0,30% op jaarbasis. Ze wordt meteen verrekend in de koers van de ETF. Matti moet deze kost dus niet apart aanrekenen en jij hoeft hier geen extra kost voor te betalen. Een van de grote voordelen van ETF's is dat de productkosten een pak lager liggen dan bij traditionele fondsen en dat je geen instap- of uitstapkosten hoeft te betalen.

Kosten bij verkoop van een ETF

Net zoals bij de aankoop van ETF’s moet je ook bij de verkoop een taks op beursverrichtingen (tussen 0,13 en 1,32%) betalen. Daarnaast moet je aan de staat roerende voorheffing betalen op de meerwaarde van sommige ETF’s. Het gaat om ETF’s die meer dan 10% beleggen in schuldvorderingsinstrumenten (obligaties, cash,…). Heb je met die ETF’s winst geboekt dan moet je, op het deel van de ETF dat belegt in de schuldvorderingsinstrumenten, 30% van de winst afstaan aan de overheid. Ingewikkeld? Inderdaad. Maar geen zorgen. Matti regelt het voor je en je krijgt een heel uitgebreid en gedetailleerd beeld van de kosten bij elk adviesvoorstel van Matti.  

That’s all folks!

Of je nu belegt met Matti of via je bank of broker, aan de fiscale kosten van Vadertje Staat is niets te doen. Ook de emittenten van ETF's zullen altijd een beheerskost vragen die verrekend wordt in de koers. Maar Matti maakt het je extra gemakkelijk, want hij regelt alle fiscale administratie zodat jij je daar niets van hoeft aan te trekken. 

Als je belegt in Matti, betaal je géén bewaarloon, géén in- of uitstapkosten, géén aparte transactiekosten en kan je gratis verschillende portefeuilles aanmaken. Bovendien monitort Matti je portefeuille én krijg je alerts wanneer je actie moet ondernemen, dat maakt je beleggingsleven een pak eenvoudiger en dat voor een servicekost van 1,21% per jaar. Is Matti de ideale beleggingsassistent? Reken maar van yes!