blog-instap-matti.png)

Is dit wel het juiste moment om te starten met beleggen?

De recente Amerikaanse verkiezingen, de extra lockdownmaatregelen zowat overal in Europa,… het blijft de beurzen animeren. Redenen genoeg om te twijfelen. Is het nu wel het juiste moment om in de beurs in te stappen? Beter nog wat wachten? Toch niet…

12 Nov 2020

Volgens mij gaat de beurs nog dalen, ik zal beter nog even afwachten. Goh, de beurs begint precies al wat duur te staan, ik wacht nog wel even tot die alweer gedaald is…

Klinkt je dat bekend in de oren? Stel jij ook je beslissing om te starten met beleggen op de beurs voortdurend uit? Wachtende op dat ultieme, juiste instapmoment...? Dan heeft dat uitstelgedrag je toch al wel wat euro’s gekost.  

Want het antwoord op de vraag is eigenlijk kei simpel: vandaag is je allerbeste moment om in te stappen.

Een glazen bol bestaat niet

Iedereen droomt ervan om in te stappen als de beurs laag staat en uit te stappen bij de top. Laag kopen, hoog verkopen. Het is de droom van menig belegger. Maar laat ons meteen een illusie de wereld uit helpen. Het is zeer moeilijk en eigenlijk zelfs onmogelijk om de markt te timen. Geen enkele beursgoeroe is in staat om op korte termijn te voorspellen wanneer de beurs zal dalen of stijgen. Niemand heeft een glazen bol.

Goede en mindere beurstijden wisselen elkaar nu eenmaal voortdurend af. Dat is de beurs. Gelukkig zijn er over het algemeen wel beduidend meer goede dan slechte beursjaren.

Beleggen loont op lange termijn

Eén ding is dan ook zeker: hoe vroeger je start met beleggen op de beurs, hoe groter de kans dat je winst zal boeken. Beleggen met een voldoende lange beleggingshorizon of met geld dat je op korte termijn kan missen, is de boodschap. Is er dan eens een tijdelijke dip? Geen probleem. Je portefeuille heeft nog alle tijd om die terug te boven te komen.

Stel dat je vanaf januari 2007, vlak vóór de financiële crisis uitbarstte, ermee startte om maandelijks 100 dollar te beleggen in de S&P 500-index, de index die bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Dan zou je anno 2020 ongeveer 36.400 dollar op zak hebben, inclusief ontvangen dividenden. En dat terwijl je slechts iets meer dan 16.000 dollar zelf geïnvesteerd hebt in je beleggingsportefeuille. Goed voor een jaarlijks rendement van meer dan 11,5 % en dat terwijl je startte vlak voor één van de grootste beurscrises aller tijden. Het was op het eerste gezicht verre van het meest ideale startmoment. Toch zou je na verloop van tijd een erg mooi rendement halen.

Misschien had je diezelfde twijfel toen de coronacrisis de beurzen in maart 2020 zwaar onderuit haalde. Wie toen instapte, kan nu al terugkijken op een mooie winst. Tegen eind oktober herstelden de Amerikaanse Dow Jones-index en de Belgische Bel20 al met respectievelijk 48% en 25% sinds hun dieptepunt. Beleggers die op dat beursdieptepunt met Matti startten, kunnen ook al terugblikken op een nettorendement van 7,25% (portefeuilleprofiel 6) en zelfs 12 à 15% voor de hoogste portefeuilleprofielen. 

Kortom: als je overtuigd bent dat je geld op lange termijn meer kan opbrengen op de beurs dan op je spaarboekje, dan stap je beter in en maak je komaf met je uitstelgedrag. 

Stap in verschillende keren in

Heb je bepaald welk bedrag je wilt beleggen en je kan missen op korte termijn? Beleg dan niet meteen dat volledige bedrag, maar stap in een paar keer in, als je twijfelt over het juiste instapmoment. Zo zet je niet alles in als de beurs hoog staat of er nog een steviger dip aankomt. Door gespreid in te stappen, profiteer je van zowel lage als hoge beurskoersen.

Je bepaalt zelf hoe vaak je dat doet. Wil je elke maand, elk kwartaal of bij de start van elk jaar een bedrag beleggen, dat kan perfect. Het mooie hieraan is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de stand van de beurzen op dat moment. Zijn de beurzen gestegen ten opzichte van je vorige aankoop? Mooi. Je portefeuille is dan ook al gestegen in waarde. Daalden de beurzen de afgelopen maanden? Ook dat is geen probleem. Je kan dan voor eenzelfde bedrag meer kopen.  

Twijfel je nu niet meer dat je beter vroeg dan laat start met beleggen?

Weet dan dat je zeker niet zelf alles hoeft uit te zoeken om te profiteren van het langetermijnpotentieel van de beurs. Schakel een slimme beleggingsassistent als mij, Matti van Bolero, in. Ik stel je een gespreide portefeuille van ETF’s of trackers voor en volg die voor je op. Zonder dat jij de beurs continu in de gaten hoeft te houden.

Maak eens een simulatie en ontdek wat ik voor jou en je spaarcentjes kan betekenen.

Matti, je slimme beleggingsassistent