Terugblik Matti 2021)

Hoe presteerde Matti in 2021?

Nu 2021 achter de rug is, is het tijd voor een terugblik op de prestaties van de beurzen. Ook Matti doet aan retrospectie...

11 Jan 2022

Eerste kwartaal: de roaring twenties en een positieve mindset

2021, dat was een stevige start op de beurzen! Een mooi vervolg op het koersherstel van 2020. Ondanks de opstoot van de deltavariant leek de covidpandemie onder controle en groeide de hoop op een lange, warme zomer vol terrasjes zónder afstand houden. We droomden van de 'zomer van de vrijheid', spraken zelfs van de 'roaring twenties' en hoopten ook op een normalisering van de economie. Toen de Amerikaanse president Joe Biden een nieuw stimuluspakket van ettelijke miljarden dollars voorstelde, werd de mindset enkel positiever. Een sterke start in het eerste kwartaal dus.

Matti haalde een rendement van -0,6% (profiel 1) tot +6,6% (profiel 9) in het eerste kwartaal (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen).

Rendement Matti eerste kwartaal 2021

Tweede kwartaal: een schip in het Suezkanaal en een kink in de kabel

De goede jaarstart zette zich ook door in het tweede kwartaal. Het sterke economische herstel liet zich niet alleen op de beursvloer voelen. Door de grote vraag en de blokkering van het containerschip 'Ever Given' in het Suezkanaal, werd duidelijk dat de bevoorradingscyclus het moeilijk had. Net voor de zomer stak daarenboven ook de inflatieangst de kop op en werd er gevreesd dat de centrale banken de geldkraan abrupt zouden dichtdraaien. Geen goed nieuws voor de beurzen… 

De nervositeit was gelukkig van korte duur. Vooral de centrale bankiers slaagden erin beleggers te overtuigen dat de inflatiespanningen van 'voorbijgaande aard' waren. De rente zakte terug naar de niveaus van het jaarbegin en aandelen hervatten de klim, aangevuurd door ijzersterke bedrijfsresultaten. 

Matti haalde een rendement van +1,2% (profiel 1) tot +4,6% (profiel 9) in het tweede kwartaal (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen).

Rendement Matti tweede kwartaal

Derde kwartaal: hogere energieprijzen en sterke bedrijfsresultaten

In het derde kwartaal kraakte het just-in-time-model, waarbij de voorraden in de toeleveringsketen tot een minimum herleid zijn. Het tekort aan grondstoffen, arbeidskrachten en transportmiddelen werden in verschillende sectoren nijpend en de sterke vraag duwde de energieprijzen de hoogte in. Daarenboven bleek duidelijk dat het China menens was met de strakkere regulering van de lokale economie. De aandelenmarkten pauzeerden opnieuw en de rentevoeten klommen naar de niveaus van mei. Niet zo’n goed nieuws voor de beleggers dus.

Maar opnieuw namen de bedrijfsresultaten de twijfels weg. Sterke groeicijfers en de beperkte margedruk duwden de koersen in oktober en november hoger. Bovendien leken de spanningen in de bevoorradingscyclus geleidelijk af te nemen.

Matti haalde een rendement van -0,4% (profiel 3, 6 en 7) tot +0,5% (profiel 9) in het derde kwartaal (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen).

Rendement Matti derde kwartaal 2021

Vierde kwartaal: een nieuwe variant en twijfel op de beurs

Toen de champagne al werd koud gezet, eiste COVID-19 opnieuw z'n hoofdrol op. Terwijl Europa werd geteisterd door een vierde virusgolf, hield de wereld zijn adem in voor de nieuwe omikronvariant. Daardoor aarzelden eind november de aandelenmarkten, zonder fors te corrigeren, en vonden obligaties gretiger kopers.

Vooral Amerikaanse en Europese aandelen maakten in 2021 het mooie weer. China had het moeilijker, daar drukten beleidsingrepen en een moeizame vaccinatiecampagne op het rendement.

Op de obligatiemarkt waren voornamelijk de inflatiegelinkte obligaties in trek. Bedrijfsobligaties presteerden beter dan overheidsleningen, maar door de lage rentes was er nauwelijks rendement. Toch toonden de nerveuze beursweken aan dat obligaties, en zeker overheidsleningen, een stabiliserende rol blijven spelen.

Matti haalde een rendement van +2,0% (profiel 3 en 7) tot +4,8% (profiel 9) in het vierde kwartaal (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen).

Rendement Matti vierde kwartaal 2021

Round up: 2021 in zijn geheel

Op en neer en op en neer en op. Dat deden de beurzen in 2021. En de hoofdrollen in dat verhaal waren weggelegd voor het coronavirus en de stijgende inflatie. Maar Matti deed het goed, want over heel het jaar haalde hij een rendement tussen +2,97% (profiel 3) en +17,33% (profiel 9) (rendement van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen). Het meest dynamische profiel zit daarmee de BEL-20 (+19%) op de hielen.

Rendement Matti 2021