Matti_corona)

Hoe Matti reageerde op de eerste maanden van de coronacrisis

Het coronavirus dat nu al maanden ons leven beheerst, liet ook de beurzen niet onberoerd.

29 May 2020

Terwijl de financiële markten in januari nog het ene na het andere record neerzetten, werd vanaf eind februari duidelijk dat het virus niet enkel beperkt zou blijven tot China, maar een wereldwijde pandemie zou veroorzaken. Steeds meer landen gingen in lockdown en hele economieën werden stilgelegd. En dat zorgde voor enige commotie op de beurs…

Ongeziene volatiliteit

Beurzen over heel de wereld zetten een steile val naar beneden in. Na een jarenlange stierenmarkt was er plotsklaps in enkele dagen sprake van een berenmarkt. Op 12 maart tuimelde de Belgische Bel 20-index met een recorddagverlies van 14% naar beneden. De Amerikaanse aandelenbeurzen tekenden op 16 maart maar liefst de grootste daling op sinds Black Monday in 1987. De beurshandel moest er zelfs enkele keren stilgelegd worden.

Beursweetje: Stieren en beren heersen over de beurs. Als de beurs met 20% daalt, is er sprake van een berenmarkt. Een beer klauwt namelijk naar beneden om zijn prooi te veroveren. Een berenmarkt is een beurs die in een dalende trend zit en bijvoorbeeld gepaard gaat met een economische recessie. Omgekeerd, als de beurs 20% stijgt en in een stijgende trend zit, wordt er gewag gemaakt van een stierenmarkt. De beeldspraak komt er van de stier die zijn prooi met zijn hoorns naar omhoog werpt.  

Bij die scherpe beursdalingen gingen zowat alle aandelen in de “uitverkoop”. Ook diegene die wellicht toch niet zo sterk te lijden zouden hebben onder de lockdowns. Denk daarbij aan de e-commercebedrijven die op nog vollere toeren moesten gaan draaien, de Netflix’en van deze wereld en andere cloudspelers,… Her en der durfden beursanalisten te suggereren dat dit ook een ideaal instapmoment in de beurs kon zijn, zoals je ze maar één keer in de tien jaar tegenkomt. Het gekende gezegde van de succesvolle beursgoeroe Warren Buffett indachtig “Be greedy when other are fearful” (“wees gulzig als anderen bang zijn”), keerden in een mum van tijd ook heel wat kopers terug. Sommige aandelen en sectoren waren volgens hen te sterk afgestraft.

Een heuse koopgolf trok zich alweer op gang. Op 24 maart kende de Amerikaanse beurs zelfs de grootste stijging op een dag na sinds 1933. Kortom, de volatiliteit of beweeglijkheid op de financiële markten die gemeten wordt met de volatiliteitsindex VIX, scheerde ongezien hoge toppen in maart.

De Federal Reserve en de andere centrale banken trokken intussen de monetaire bazooka’s open om de economie te steunen. Door die sterke economische stimuli zette het beursherstel zich in april in de meeste markten voort. Intussen schrapten heel wat bedrijven dividenden en stelden ze hun vooruitzichten bij. Benieuwd afwachten wat de bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal zullen zijn. Daar zal de impact van de lockdowns en coronacrisis nog meer tastbaar worden.

Wat deed Matti intussen?

Toen de volatiliteit stevig de hoogte in ging en de markten een duik namen, ging ook Matti aan het werk.

Het algoritme achter Matti dat gebaseerd is op de nobelprijswinnende Modern Portfolio Theory, gaat steeds op zoek naar de portefeuillesamenstelling met de laagste volatiliteit. Wilt u meer weten over het algoritme achter Matti, lees dan zeker dit artikel. 

Het was dan ook logisch dat Matti op deze momenten van extreem hoge volatiliteit alerts uitstuurde naar de verschillende portefeuilleprofielen om te melden dat het risico te hoog was. Hij stelde als alternatief portefeuilles voor die meer cash bevatten om zo de daling van de beurzen in de portefeuille af te remmen. Naarmate de beursdaling zich voortzette en de volatiliteit hoog bleef, kantelden alle portefeuilleprofielen stelselmatig naar hun samenstelling met de grootste proportie aan cash.

De opbouw van cash in de portefeuilles had ook zijn impact op de simulatiegrafiek. Aangezien de grafiek een projectie maakt van de toekomstige rendementen in een positief, neutraal en negatief scenario op basis van de huidige portefeuillesamenstelling, wordt er nu een rendement geprojecteerd op basis van een portefeuille met een groot gedeelte in cash, wat zich vertaalt in een lage rendementsprognose.

Zodra de volatiliteit daalt, zal het logaritme van Matti getriggerd worden om alerts uit te sturen met het voorstel de portefeuilles te laten kantelen van cash richting aandelen ETF’s. Dat zal op zijn beurt positief zijn voor de simulatiegrafiek.

Hoewel de beurs zich langzaam herstelt, blijft de volatiliteit op de beurzen tot op vandaag nog vrij   hoog. Matti behoudt daarom nog steeds voor de meeste portefeuilles de huidige portefeuillesamenstellingen. Enkelen kregen wel al een alert dat hun portefeuille opportuniteiten aan het missen was.

Matti remde dus op tijd de daling van de markten in de portefeuilles af. Zo daalde een portefeuilleprofiel 1 (minste risico) slechts 4,75%*, een portefeuilleprofiel 5 ging zo’n 8,78% lager en het hoogste portefeuilleprofiel 9 kende gemiddeld een daling van zo’n 12,9%. Midden mei noteert de Amerikaanse Dow Jones nog steeds 14,80% lager dan begin dit jaar en ook de Bel20 staat nog altijd bijna 25% lager. Afhankelijk van de gekozen voorkeuren, kan de Matti-portefeuille het nog iets beter gedaan hebben. De technologiesector en de Verenigde Staten bijvoorbeeld hebben al een beter herstel achter de rug, wat maakt dat de portefeuilles met deze voorkeuren een iets beter rendement hebben.

Conclusie: Matti heeft zijn werk gedaan en blijft alert de portefeuilles opvolgen.  

Heb je als belegger niet altijd de tijd om je portefeuille op de voet te volgen of vind je het niet makkelijk om keuzes te maken voor je portefeuille? Dan is Matti een ideale beleggingsassistent.   

Evolutie van de portefeuilleprofielen sinds de start 20/01/2020:

* Op basis van data tem 15 mei 2020.