terugblik.png)

Hoe deed Matti het in maart?

Het eerste kwartaal van 2022 zit erop. Op menselijk vlak waren het voor Europa zeer bittere en donkere maanden. Matti blikt terug op de prestatie van de beurzen tijdens deze periode en laat je ook weten hoe hij zelf presteerde.

07 Apr 2022

Inflatie

Al voor de Russische invasie in Oekraïne was het sentiment, vooral op de Amerikaanse beurzen, niet al te best. De sfeer was er al verzuurd door het uitzicht op mogelijke rentestijgingen om de inflatie in te dijken. Even later kondigde de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), de renteverhogingen ook aan. De alsmaar oplopende prijs van grondstoffen door onder meer problemen in de bevoorradingsketen en tekort aan personeel, zorgde voor een stevige stijging van de prijzen van goederen en diensten. Inflatie dus.

Door de rente te verhogen, probeert de Fed de economie af te koelen. Dat werkt als volgt: het geld dat mensen en bedrijven willen lenen, wordt via de renteverhogingen duurder. Dat moet ertoe leiden dat de vraag naar goederen afneemt en de prijzen niet verder stijgen. Een verminderde vraag wil ook zeggen dat bedrijven minder producten verkopen. Geen goed nieuws dus voor beleggers en aandeelhouders van de bedrijven. In Amerika zakten de grootste beurzen zo met meer dan 6% (S&P500) tot zelfs 15% (technologiebeurs Nasdaq).

Herstel ondanks oorlog

Toen eind februari de oorlog in Oekraïne uitbrak, gingen de koersen in het Westen nog een verdieping lager. Maar nog geen halve maand later zette het herstel op de beurs zich in.

Een paar cijfertjes: op 31 maart stond de BEL20 nog slechts 3,5% lager in vergelijking met het begin van het jaar. De MSCI World Index, die bedrijven van over de hele wereld omvat, sloot 4,18% lager af. De S&P500 deed het iets slechter met een verlies van bijna 5%, terwijl de Nasdaq 15% minder waard was. De Russische beurs kreeg de grootste klappen te verwerken. Al had het daar nog erger gekund, want tot op vandaag mogen buitenlandse aandeelhouders hun verkooporders er niet uitvoeren.

Jaarcijfers meestal beter dan verwacht

Het eerste kwartaal is voor beursgenoteerde bedrijven steevast het moment om jaarcijfers te publiceren. En die cijfers waren voor de meeste bedrijven goed tot zelfs uitstekend. Maar dat resulteerde dus niet in koerswinsten. Integendeel. De oplopende inflatie en de vrees voor minder economische groei door de oorlog in Oekraïne zorgden op de beurzen voor het eerste kwartaalverlies in twee jaar. 

Matti’s prestatie

In de grafiek hieronder, die de maand maart weergeeft, merk je dat ook Matti zich voor verschillende profielen herstelde. Profiel 1 ging er vorige maand 0,9% op achteruit. Profiel 9 steeg met 2,1%. Ter vergelijking: de BEL20-index steeg in maart 3,36%, terwijl de Amerikaanse S&P500-index 3,37% steeg.

Rendement Matti maart

(Het rendement is dat van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)

Sinds de start van Matti op 20 januari 2020 zit profiel 2 op een verlies van 2,6%. Profiel 9 haalde een rendement van 13,6% tot dusver. Alle andere profielen presteerden tussen die twee punten.

Rendement Matti sinds start 2020

(Het rendement is dat van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle herbalanceringen)