terugblik.png)

Hoe deed Matti het in februari?

Het jaar startte moeilijk. En die moeilijke start zette zich ook na januari verder… Beleggers worstelden in februari nog met de, door de Amerikaanse centrale bank, aangekondigde renteverhogingen om de inflatie in te dijken, toen Rusland dan tóch met een invasie in Oekraïne startte. Er is veel onzekerheid rond die situatie en dat zorgde in februari voor onrust bij beleggers.

07 Mar 2022

Amerika

De twee grootste indexen, de Nasdaq en de S&P500, staan sinds begin dit jaar op serieuze verliezen. De S&P500 bestaat uit de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven, waaronder Walt Disney en Coca Cola. Die index staat momenteel op een verlies van 8%. De andere grote index, Nasdaq, is de beurs waar vooral de aandelen van de 100 grootste beursgenoteerde technologiebedrijven worden verhandeld. Denk aan Apple, Tesla en Amazon. Die index staat 12% lager. Het is vooral de technologiesector die momenteel de klappen moet incasseren. In Amerika, maar ook in Europa.

Europa

De Stoxx600, de beurs met 600 grootse beursgenoteerde bedrijven van Europa waaronder BASF en Volkswagen, ging dit jaar al 9,5% achteruit. De technologiesector in Europa is met een daling van 18% de grootste verliespost. Onze eigen Bel20-index presteerde grotendeels in lijn met de markt en verloor 7% van zijn waarde sinds 1 januari.

Zijn er winnaars?

Alle prijzen voor grondstoffen zitten al geruime tijd in de lift en daar verandert de spanning tussen Rusland en de rest van de wereld weinig aan. Daardoor zijn de grondstoffenbedrijven en de energiesector de schaarse stijgers op sectorniveau. Ook de olieprijs zal volgens vele waarnemers nog een hele tijd op een hoog niveau noteren.

Wat nu?

Er heerst aardig wat paniek op de beurzen sinds het conflict in Oekraïne escaleerde. De onzekerheid blijft op korte termijn erg hoog. Maar de analisten van KBC Asset Management bewaren hun ‘cool’ en kijken vanop afstand naar de gebeurtenissen. Ze merken twee trends:

  • Enerzijds zien ze een sterke economie. Het vertrouwen van de ondernemers nam in februari opnieuw toe. De bedrijven pakten de afgelopen weken uit met winstcijfers die positief verrasten en ondertussen worden de COVID-19-beperkingen wereldwijd teruggeschroefd.
  • Anderzijds heerst er veel onduidelijkheid… Hoe zullen de geopolitieke spanningen uitdraaien? En wat met de hoge inflatiecijfers?

Matti’s prestatie

In de grafiek hieronder, die de maand februari 2022 weergeeft, merk je dat Matti kranig stand hield in februari. Profiel 1 ging er vorige maand 1,79% op achteruit. Profiel 9 daalde met 1,03%. Ter vergelijking: de BEL-20-index verloor in februari 1,4%, terwijl de Amerikaanse S&P500-index 3,14% zakte. 

Rendement Matti februari

(Het rendement is dat van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle rebalances)

Sinds de start van Matti op 20 januari 2020 zit profiel 3 op een verlies van 2,45%. Profiel 9 haalde een rendement van 11,15% tot dusver. Alle andere profielen presteerden tussen die twee punten.

Rendement Matti sinds start tot februari 2022

(Het rendement is dat van de modelportefeuilles, zonder voorkeuren en rekening houdend met alle rebalances)