terugblik.png)

Hoe deed de beurs het in mei?

De westerse beurzen zetten de daling sinds het jaarbegin ook in de afgelopen maand mei aanvankelijk verder. Tegen het einde van de Mariamaand zagen ze wel het licht. Maar dat knippert al heel het jaar aan en uit.

15 Jun 2022

Winstmarges van bedrijven blijven hoog

De meeste westerse bedrijven konden in het eerste kwartaal goede resultaten voorleggen, ondanks allerlei hindernissen zoals de hoge inflatie en energieprijzen, problemen in de toeleveringsketen en de inval van Russische troepen in Oekraïne. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 konden de Amerikaanse bedrijven hun winst gemiddeld met zo’n 10% opkrikken.

Ook in de eurozone waren de resultaten beter dan verhoopt, wat wijst op de sterkte van de bedrijven. De omzet bleef stevig groeien in vergelijking met vorig jaar. Al lag dat deels aan de hogere verkoopprijzen: wanneer je als bedrijf net als in hetzelfde kwartaal van vorig jaar 1 000 producten verkoopt, maar dit jaar kost elk product 5 euro meer, stijgt je omzet zonder dat je meer verkocht. Maar als de kosten, bijvoorbeeld grondstofprijzen, per product met 6 euro stijgen, boek je uiteindelijk minder winst. Daarom is de winstmarge belangrijk, die weergeeft hoeveel winst je behaalt per product. Die marge daalde bij de Europese bedrijven licht, maar bleef wel op een hoog niveau.

Uitkijken naar tweedekwartaalresultaten

Wanneer bedrijven hun kwartaalresultaten presenteren, blikken ze vaak ook vooruit. In hun ‘guidance’ geven ze de verwachting mee voor het volgende kwartaal, voor het lopende boekjaar of blikken ze zelfs nog verder vooruit. Op dat vlak ziet het plaatje er vrij goed uit. Bedrijven zijn weliswaar voorzichtiger over de economie, met name over China, maar gaven geen grote verlaging van de vooruitzichten mee.

De kostendruk kwam wat meer in de schijnwerpers, zeker door de hogere energiekosten sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, maar bedrijven blijven wel optimistisch over hun marges. Met andere woorden: ze slagen er goed in hun kosten door te rekenen aan de consumenten, die voorlopig niet de vinger op de knip houden.

Zachte of harde landing?

Hoge energie- en voedselprijzen wegen op het wereldwijde consumentenvertrouwen. De inflatie lijkt niet verder door te stijgen, maar blijft erg hoog. Het is onzeker hoe snel en hoe ver ze weer kan dalen. Om de inflatie aan te pakken zullen de centrale banken de rente optrekken: lenen voor bedrijven en gezinnen wordt zo duurder, waardoor de vraag naar goederen en diensten afneemt en de economie afkoelt.

Hoe ver de centrale banken zullen gaan om het inflatiespook te verjagen, blijft koffiedik kijken. Is een afremming van de groei voldoende of is er meer nodig? De kans op een harde landing van de economie, d.w.z. een rentepolitiek die de economie zo sterk afremt dat de economie niet langer groeit, maar zelfs krimpt, is sterk toegenomen.

Die onzekerheid over de economie houdt de beurzen in haar greep. Een zachte landing brengt gewoonlijk een beurscorrectie van 10 à 20% met zich mee. Die hebben we al achter de rug. Een zwaardere economische landing zorgt doorgaans voor een bijkomende daling van 10 à 20%. Dat is een scenario dat beleggers misschien in de komende maanden nog te wachten staat.

Prestaties van de indexen

De World-index verloor in mei 1,81% van zijn waarde. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq ging er iets minder dan 1% op achteruit.  Terwijl de S&P500, de index met de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, nagenoeg stabiel bleef. In België kreeg de Bel-20 wel een redelijke klap. De index stond eind mei bijna 5% lager in vergelijking met het begin van de maand.