blog_november_V4)

Het inflatiespook vliegt op ongekende hoogtes

Als je op zoek bent naar extra rendement op je spaargeld, dan weet je waarschijnlijk al dat je dat momenteel niet vindt op een gewone spaarrekening. Een combinatie van hoge inflatie en lage rente maken een spaarboekje minder interessant. Veel mensen zoeken daarom hun rendement ergens anders en beleggen in andere financiële producten.

11 May 2022

En zeker nu is dat aan de orde. De term inflatie is de afgelopen maanden niet meer weg te denken uit het dagelijkse nieuws. Een gevolg van woelige economische en politieke tijden. Corona, oorlog en dure gas- en elektriciteitsprijzen zijn maar een aantal zaken die er invloed op hebben.  

Inflatie?

Het inflatiepercentage is een belangrijke maatstaf in onze economie. In een notendop geeft inflatie weer of jouw geld nog evenveel waard is als bijvoorbeeld de maand of het jaar voordien en of je dus meer of minder kan kopen met eenzelfde euro. Een ander woord is ‘geldontwaarding’.

Inflatie wordt gemeten aan de hand van de gemiddelde prijsstijging of -daling van een mandje aan goederen en diensten zoals levensmiddelen, energie,... Daarvoor wordt er gekeken naar de gemiddelde consumptiegewoonten binnen alle huishoudens en wordt er daarnaast ook een gewicht aan al die producten gegeven. Zo is bijvoorbeeld elektriciteit in elk huishouden iets waar je meer geld aan uitgeeft en daarom zal dat product zwaarder doorwegen bij de meting van inflatie.

Belgisch en Europees record

De afgelopen maanden worstelt de eurozone met zeer hoge inflatiecijfers. Die worden opgekrikt door stijgende energieprijzen en aanvoerproblemen. In maart 2022 steeg de Belgische inflatie naar 8,3%, een nieuw hoogtepunt sinds 1983. En België is niet het enige land dat met hoge inflatie te kampen heeft. In Spanje steeg de inflatie naar bijna 10%, in Duitsland zagen ze een stijging tussen de 5,1% en 7,3%.

De inflatie in de eurozone was in maart iets lager dan drie weken geleden werd gemeld, blijkt uit de definitieve cijfers van Eurostat. De algemene inflatie bedroeg 7,4 procent in plaats van het voorlopige cijfer van 7,5 procent en de kerninflatie 2,9 procent in plaats van 3 procent (De Tijd, 22 april 2022). Nog steeds een erg hoog cijfer en zeker hoger dan de doelstelling van 2%.

Die doelstelling wordt gesteld door de ECB, de Europese Centrale Bank. Die waakt over het inflatiecijfer en streeft naar een inflatie van net geen 2% op middellange termijn. Want een hoge inflatie kan voor een negatieve spiraal zorgen: een dalende consumentenvraag resulteert in prijsdalingen, minder productie, meer werkloosheid,… Dat moet natuurlijk vermeden worden.

Nu is het afwachten hoe de ECB zal inspelen op de situatie en vervolgens ook hoe de inflatie daarop reageert…

Hoe reageer jij best op hoge inflatie?

Te veel geld in tijden van hoge inflatie op een spaarrekening parkeren is niet altijd het beste idee. Dan wordt het namelijk systematisch minder waard. Beter zet je je geld aan het werk!

Zo kan Matti je centen aan het werk zetten natuurlijk. Heb je daar al aan gedacht?