beurs-zakt.png)

Help? De beurs zakt!

Zoals her en der werd voorspeld, blijkt 2022 een volatiel beursjaar te zijn. Grote aandelenindexen stijgen het ene moment met verschillende procenten om daags nadien de dieperik in te duiken. Ook Matti ondergaat de grillen van de beurs. Hoe moet je in zo’n onzekere tijden beleggen? Matti geeft je enkele tips.

11 May 2022

Beurscorrecties zijn van alle tijden

Als we even de langer durende beursdalingen, zoals tijdens de financiële crisis in 2008 en de COVID-19-periode, buiten beschouwing laten, tellen we in Amerika sinds 1967 22 beurscorrecties. Dat wil zeggen dat de S&P500-index (met de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven) tussen de 10 en de 20% van zijn waarde verliest. Sinds zijn piek begin januari staat de S&P500 momenteel 13% lager. We zitten dus in beurscorrectie 23. Gemiddeld om de 2,3 jaar vindt er een beurscorrectie plaats.

Maar er is ook goed nieuws: uit het verleden blijkt dat na elke correctie de beurzen zich herstellen om vervolgens hoger te trekken en vaak nieuwe hoogterecords op te tekenen. Het duurt, historisch gezien, gemiddeld iets meer dan vijf maanden om te herstellen van een correctie. Dat is dus de periode die de beurs nodig heeft om weer even hoog te staan als de piek van de beurskoers, net voor de correctie startte.   

Een correctie is dus volkomen normaal. Die wetenschap geeft je als belegger één groot voordeel: als je belegt op de lange termijn, hoef je niet meteen te panikeren bij een correctie. Keep cool!

Zit stil als je geschoren wordt

De raad die een herder aan zijn schapen geeft net voor hun scheerbeurt, geldt ook op de beurs. Gaan de beurzen stevig in het rood, kan je ervoor opteren om snel uit te stappen, in de hoop later goedkoper in te stappen. Je probeert zo de markt te ‘timen’. Alleen blijkt dat ‘timen’ zo goed als onbegonnen werk. Wanneer stap je het best uit? En wanneer stap je weer in? Niemand die het weet. Bovendien zijn in tijden van beurscorrecties markten meestal zeer volatiel. De kans dat je op het verkeerde moment koopt of verkoopt is zeer reëel.

Als je, zoals Matti, over een goed gediversifieerde portefeuille bezit, is een betere optie om je portefeuille te behouden, even door de zure appel te bijten en te wachten tot wanneer de storm voorbij is geraasd. Wie ten tijde van een correctie over cash beschikt, mag zich koning wanen, legt Matti hieronder uit.

Spreid in de tijd

Een uitstekend beleggingsplan is om op regelmatige momenten bij te kopen. Dat is goed voor de gemoedsrust: je koopt soms wanneer de beurs hoog staat, maar je koopt ook op momenten dat aandelen goedkoop zijn.

Wie het kan opbrengen om ‘contrair’ te zijn en durft te investeren op momenten dat de krantenvoorpagina’s aandacht besteden aan bloedrode beurzen, kan een extra rendement halen. Volgens opperbelegger Warren Buffett zijn net dat de momenten om effecten goedkoop op te pikken. En wie is Matti om het Orakel van Omaha tegen te spreken?

Matti zet nog eens alles op een rijtje

Probeer de markt niet te ‘timen’, maar investeer op regelmatige basis. Correcties zijn van alle tijden en bieden koopkansen voor de ‘contraire’ belegger.

Zin om zelf aan de slag te gaan met Matti of om een extra portefeuille te openen?