meisjes2.png)

Hebben vrouwen een geldprobleem?

“Hoeveel verdien jij eigenlijk?”, durf jij die vraag luidop te stellen of te beantwoorden? Je zou niet de enige zijn die hier “neen” op zegt. Blijkbaar houden we onze financiën liefst verborgen voor de buitenwereld. Nochtans is het erg nuttig om over centen te babbelen, want pas dan leer je hoe anderen ermee omgaan. Tijd dus om dat taboe te doorbreken. Matti maakte een vergelijking tussen man en vrouw en kan je vertellen dat de dames onder ons er minder goed voor staan… Tijd voor actie!

07 Mar 2022

De loonkloof blijft intact

Je hoorde het wellicht al wel eens vallen: Vrouwen verdienen minder dan mannen. Klopt dat wel? Ja! Volgens het ‘loonkloofrapport van 2021’ van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen verdient een Belgische vrouw gemiddeld 9,2% minder per uur dan een Belgische man. Kijk je naar het jaarloon, dan is dat verschil nog groter. Daar hebben de mannen een voordeel van 23%. Ook na het pensioen loopt die ongelijkheid door... Een Belgische vrouw heeft gemiddeld 24,6% minder pensioen dan een Belgische man. Stevig verschil.

Het goede nieuws is dat er de afgelopen jaren al veel verbeterde, maar er is nog werk aan de winkel. Vrouwen ondervinden nog steeds meer belemmeringen op de arbeidsmarkt dan mannen. Spijtig voor de dames, maar ook voor hun werkgever. Studies tonen namelijk aan dat bedrijven waar vrouwen mee aan de top staan betere resultaten halen dan bedrijven waar enkel mannen de beslissingen nemen. Gelijkheid is met andere woorden een win-win!

Het probleem moet eigenlijk bij de basis aangepakt worden. De ongelijkheid tussen man en vrouw zit dieper ingeworteld dan enkel in onze portemonnee. Maar daar kan Matti weinig aan veranderen. Wat hij wél kan, is iedereen helpen beleggen en je geld aan het werk zetten. Wie zijn geld laat werken, haalt daar doorgaans een hoger rendement uit dan op een spaarboekje en dat komt je goed van pas als de inflatie zo hoog staat als nu.

Waarom beleggen er minder vrouwen dan mannen?

De vrouwelijke beleggers zijn jammer genoeg nog in de minderheid. Enkele jaren geleden waren er onder de Bolero-klanten slechts 13% vrouw. Weinig hé?

De belangrijkste reden om niet te beleggen is eigenlijk dezelfde voor iedereen: zowel vrouwen als mannen geven aan dat ze het ‘te risicovol’ vinden of dat ze er te weinig van kennen. Al zijn die twee drempels bij de dames groter.

Vrouwen zijn meer risicoavers dan mannen. Ze nemen minder gemakkelijk risico en aangezien beleggen nu eenmaal risico’s inhoudt, is de stap om te beleggen groter. Dat is spijtig, want voorzichtig tewerk gaan op de beursvloer werpt soms zijn vruchten af. Net omdat vrouwen minder risico nemen en veel doordachter tewerk gaan, halen ze vaak een hoger rendement dan de mannen!

Een andere reden die vrouwen aangeven is 'tijdsgebrek'. Bijna 60% geeft aan dat er simpelweg niet genoeg tijd is om te doen wat je allemaal wil doen. Vrouwen hebben een carrière, ze hebben een druk sociaal leven, maar zijn tegelijkertijd toch nog vaak de spil van het huishouden, zo blijkt uit onderzoek. Beleggen is dan al snel geen prioriteit meer… Maar er is goed nieuws: het tij keert!

Het tij begint te keren

“One of the biggest regrets for boomer women is not investing more when they were younger […] But younger women recognize investing is an important path for them to achieve their goals”, zei Lorna Kapusta, head of women investors and customer engagement at Fidelity Investments.

Het afgelopen jaar werd beleggen populairder. Zo vonden velen tijdens de lockdown de weg naar de beurs. Zelfs de jongeren onder ons en ook de vrouwen zijn stilaan meer vertegenwoordigd op de beursvloer. Het lost de loonkloof niet op, maar het helpt! Want als vrouwen beleggen, kunnen ze mogelijk een belangrijk deel ‘goedmaken’.

We zien dat trouwens ook aan de cijfertjes bij Bolero: in 2021 was 1 op 5 nieuwe beleggers vrouw. Niet slecht, als je weet dat dit een paar jaar terug slechts 1 op 7 was. Bovendien is ongeveer 18% van alle Bolero-klanten is nu al vrouw. En dat aandeel stijgt jaar na jaar. 

Ze zijn dus in opmars. Goed voor hun portemonnee, want...

Vrouwen beleggen beter dan mannen!

Geloof je het niet? Toch is het zo! Vrouwen gaan veel doordachter tewerk op de beurs en halen daardoor gemiddeld een beter rendement. 

Benieuwd hoe ze dit doen? Matti schreef er al eens een artikel over!

Dus, aan de dames onder ons, waarom ben jij nog niet gestart met beleggen?