banner-regiosector.png)

Geef een persoonlijke toets aan je portefeuille!

Wist je dat je aan Matti je favoriete regio’s en sectoren als voorkeur kan meegeven? Hij zal je portefeuille dan zo samenstellen dat de prestaties van die regio’s en sectoren iets zwaarder doorwegen. Geloof je in de Amerikaanse economie? Dan houdt Matti daar rekening mee. Vind je technologie boeiend? Vertel het hem!

11 Jan 2022

Matti maakte een overzicht van de prestaties van de regio’s en sectoren in 2021. En samen met de analisten van KBC Asset Management kijkt hij vooruit naar 2022.

Prestaties regiovoorkeuren in 2021

Niet overal ter wereld gaan de beurzen dezelfde richting uit. Soms doet de ene regio het beter dan de andere. In Amerika presteerden de beurzen in 2021 boven gemiddeld. Dat komt door een succesvolle vaccinatiecampagne, de hoop op stimulus van president Biden en sterker dan verwachte beursresultaten. Ook in India presteerden de beurzen uitstekend (+30%).

Een andere winnaar was Rusland, door de fors hogere energieprijzen. De eurozone kende een goede start, maar hinkte vooral sinds het derde kwartaal achterop. Nieuwe Covid-19-maatregelen door de oprukkende delta- en omikronvariant remden er de aandelen af, net als hogere energieprijzen. Ook Japan herstelde verder. Het land kreeg een nieuwe premier (en bijhorende hoop op een stimulusprogramma) en kon eindelijk zijn vaccinatiecampagne op de rails krijgen.

Slechte beursprestaties waren er voor China (door onzekerheid over regulering bij grote media- en technologiebedrijven, de vrees voor de afkoeling van de economie en het dreigende faillissement van vastgoedgigant Evergrande), Brazilië (door hoge inflatie en renteverhogingen) en Turkije (waar het onorthodoxe beleid van president Erdogan zorgde voor een ineenstorting van de Turkse lira).

Hieronder vind je de regiovoorkeuren van de Matti-beleggers op het eind van 2021 (andere regio’s, als Japan, Frankrijk en het VK werden te weinig gekozen om in de grafiek op te nemen).

regiovoorkeuren 2021

Prestaties sectorvoorkeuren in 2021

Net zoals bij de regio’s verschillen de prestaties van sectoren in 2021 onderling sterk. Hoe deden de cyclische sectoren het? De basismaterialen startten sterk, maar zwakten in de zomermaanden wat af. Vooral de mijnbouwers kregen het moeilijk en wonnen zo 'maar' 10% in 2021. Ook de chemische sector presteerde iets minder goed dan andere sectoren. Die had last van hoge energieprijzen en een lagere Chinese vraag. Eenzelfde beeld toonden de industriële bedrijven en de transportsector. Wie wél beter dan gemiddeld presteerden, zijn de energiesector (door hogere olieprijzen) en de financiële sector (door terugname van coronaprovisies door banken en de hogere langetermijnrente in de VS).

De defensieve en consumentensectoren hebben een moeilijk jaar achter de rug. De (online) retailsector kon het sterke 2020 niet herhalen door hogere lonen en transportkosten. Duurzame consumptiegoederen en luxegoederen presteerden gemiddeld. De autosector kon wél wat terrein winnen (vooral dankzij beursgigant Tesla). De consumptiediensten (toerisme en restaurants) zagen hun jaarwinsten slinken door de deltagolf en de opkomst van de omikronvariant. De gezondheidszorg presteerde eveneens iets minder goed dan het gemiddelde.

De technologiesector bleef in 2021 zeer sterk presteren en ging meer dan 30% hoger. Grote winnaar was de deelsector van de halfgeleiders (+50%). Een tekort aan chips zorgde immers voor enorme prijsstijgingen en lange levertermijnen. Ook de software- en de hardwaresector gingen vlot hoger. Telecom bleef duidelijk achter. Media moest na een sterke start gas terugnemen wegens teruggeschroefde marketingbudgetten en verminderde interesse in sociale media en videogames door de heropening van de economieën.

Welke sectoren verkozen de Matti-beleggers eind 2021? Ontdek het in de grafiek hieronder. 

Sectorvoorkeuren 2021

Wat in 2022?

Volgens de economen van KBC Asset Management wordt 2022 een jaar van economische groei waarin vooral cyclische aandelensectoren het goed moeten doen, dankzij  grote investeringen in infrastructuur en ecologische oplossingen die door de overheden financieel worden ondersteund. Cyclische aandelen surfen mee op de golven van de economie en profiteren van de grotere vraag naar hun producten wanneer de economie aantrekt. Typische cyclische sectoren zijn de industrie- en de chemiesector.

Ook de financiële sector lijkt interessant door de verwachte rentestijging. Die stijging zorgt wel voor wat voorzichtigheid rond de defensieve sectoren (vastgoed, telecom, retail,…) en kan ook de duurdere kwaliteits- en groeibedrijven (technologie) parten spelen. Bedrijven uit de defensieve sectoren genieten van een constante vraag naar hun producten, zowel in economisch goede als slechte tijden.

Regionaal zou Europa het in 2022 beter moeten doen. Daarnaast meent KBC Asset Management dat opkomend Azië stilaan weer aantrekkelijk wordt. Er zijn immers signalen dat Peking budgettair en monetair opnieuw voor meer stimulus kiest. De relatief goedkope Aziatische aandelenmarkten zouden in 2022 een inhaalbeweging kunnen maken. De verwachte verstrakking van het Amerikaanse monetaire beleid speekt niet in het voordeel van andere opkomende markten.