etf5.png)

ETF, what’s in a name?

ETF’s of voluit Exchange Traded Funds hebben tal van voordelen. Met een ETF kan je eenvoudig risico verdelen over verschillende aandelen, sectoren, regio’s,… en dat tegen goedkope prijzen. Daarmee voldoet een ETF alvast aan twee uiterst belangrijke beurswijsheden: beperk je mogelijke verliezen door spreiding en laat kosten je rendement niet wegvreten. Daarom zijn ETF’s ook razend populair.

17 Nov 2021

Wat koop ik met een ETF?

Een ETF of Exchange Traded Fund is, zoals de naam het zegt, een beursgenoteerd fonds. Het combineert de voordelen van een fonds met die van aandelen. Zo beleg je met een ETF, net zoals bij een fonds, in een gespreid mandje. Doordat een ETF net als de meeste aandelen op de beurs noteert, kan het de hele beursdag door verhandeld worden.

Misschien ken je een ETF beter onder de naam ‘tracker’? Een ETF ‘volgt’ of ‘trackt’ zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een onderliggende index of een korf van producten (aandelen, obligaties, grondstoffen,…). . Dat kan een beursindex als de Belgische Bel20 of Amerikaanse S&P500 zijn, maar ook een obligatie-index, een sector of thematische index of een grondstof als goud.

In de loop der jaren zijn ETF’s uitgegroeid tot een van de populairste beleggingsproducten onder particuliere beleggers.

Een ETF moet aan strenge Europese wetgeving voldoen

Je hebt er misschien nog niet veel over gehoord of misschien lijken ETF’s je een nieuw fenomeen? Maar ETF’s gaan al een tijdje mee. In 1993 al, vinden we de grootvader van de ETF’s terug. Toen werd de zogenaamde Standard & Poor’s 500 Depository Receipt uitgegeven. Deze Amerikaanse ‘spider’ is nu nog steeds een van de grootste trackerfondsen ter wereld.

Vandaag bestaan er duizenden ETF’s en is de wetgeving errond sterk uitgebreid. Zo kan je als Europese belegger enkel beleggen in ETF’s waarvan de uitgever het essentiële-informatiedocument aanbiedt met een overzicht van de belangrijkste kenmerken, risico’s, de kosten,… van de ETF, zoals opgelegd door de Europese wetgeving. Bij Matti krijg je dit essentiële-informatiedocument voor elke ETF in het adviesvoorstel te zien. Na bevestiging van de orders, worden deze documenten ook samen met het adviesvoorstel naar je Matti-inbox gestuurd, zo heb je ze altijd makkelijk bij de hand. 

Wat zijn de voordelen van een ETF?

Wie een ETF koopt, koopt een beursgenoteerd beleggingsfonds die in de regel één op één een index volgt. Met een ETF versla je de index niet, maar kopieer je de prestatie ervan zo nauwkeurig mogelijk. Door bijvoorbeeld één BEL 20-ETF te kopen, doe je net hetzelfde als wanneer je alle aandelen van de BEL20 als het ware stuk per stuk zou aankopen.

Dat verklaart meteen de populariteit van ETF’s: ze bieden een goedkope manier om heel gespreid te beleggen zonder verschillende individuele aandelen te hoeven kopen. Daarbovenop kunnen ETF’s de hele beursdag verhandeld worden. In tegenstelling tot traditionele, niet-beursgenoteerde fondsen betaal je ook geen instap- of uitstapkosten bij ETF’s. Er is enkel een jaarlijkse beheersvergoeding die ook doorgaans lager uitvalt dan bij traditionele, niet-beursgenoteerde fondsen.

ETF’s worden uitgegeven door tal van gevestigde financiële instellingen: Blackrock (iShares), Xtrackers (DWS), UBS,…   om er maar een paar te noemen. De naam van de ETF ziet er vaak nogal exotisch uit, maar is eigenlijk een samenstelling van de afkorting van de ETF-uitgever en de onderliggende index die de ETF volgt.

Een voorbeeld: iSH.VII PLC-NASQ.100.UCI.EUR ETF is een ETF uitgegeven door iShares die de Amerikaanse Nasdaq 100-index of de 100 grootste Nasdaq-aandelen volgt.