banner_etf2)

De populariteit van ETF’s stijgt meer en meer

ETF’s of Exchange Traded Funds zagen een recordinstroom van beleggingen in 2020. Waarom zijn deze beursproducten zo populair bij beleggers? In 2020 werd er maar liefst voor 756 miljard dollar belegd in ETF's of voluit Exchange Traded Funds. Vooral obligatie-ETFs, duurzame ETF’s en grondstoffentrackers zagen de grootste groei volgens Blackrock, de grootste uitgever van ETF’s ter wereld onder de naam iShares. 

01 Apr 2021

(bron: De tijd)

Wat is een ETF nu precies?

Een ETF of Exchange Traded Fund is, zoals de naam het zegt, een beursgenoteerd fonds. Het combineert de voordelen van een fonds met die van aandelen. Zo beleg je met een ETF, net zoals bij een fonds, in een gespreid mandje. Doordat een ETF net als de meeste aandelen op de beurs noteert, kan het de hele beursdag door verhandeld worden. 

Misschien ken je een ETF beter onder de naam ‘tracker’? Een ETF ‘volgt’ of ‘trackt’ zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een onderliggende index of een korf van producten (aandelen, obligaties, grondstoffen,…). . Dat kan een beursindex als de Belgische Bel20 of Amerikaanse S&P500 zijn, maar ook een obligatie-index, een sector of thematische index of een grondstof als goud.

In de loop der jaren zijn ETF’s uitgegroeid tot een van de populairste beleggingsproducten onder particuliere beleggers.

ETF’s bestaan al bijna 30 jaar!

Je hebt er misschien nog niet veel over gehoord of misschien lijken ETF’s je een nieuw fenomeen? ETF’s gaan al een tijdje mee. In 1993 al, vinden we de grootvader van de ETF’s terug. Toen werd de zogenaamde Standard & Poor’s 500 Depository Receipt uitgegeven. Deze Amerikaanse ‘spider’ is nu nog steeds een van de grootste trackerfondsen ter wereld.

Europa volgde pas in 2001 met de uitgifte van de DJ Euro Stoxx 50 Market ETF, een ETF die de evolutie kopieerde van de DJ Euro Stoxx 50, de index van de 50 grootste Europese bedrijven.

Vandaag bestaan er duizenden ETF’s en is de wetgeving errond sterk uitgebreid. Zo kan je als Europese belegger enkel beleggen in ETF’s waarvan de uitgever het essentiële-informatiedocument aanbiedt met een overzicht van de belangrijkste kenmerken, risico’s, de kosten,… van de ETF, zoals opgelegd door de Europese wetgeving.

Waarom zijn ETF’s zo populair?

Wie een ETF koopt, koopt een beursgenoteerd beleggingsfonds die in de regel één op één een index volgt. Met een ETF versla je de index niet, maar kopieer je de prestatie ervan zo nauwkeurig mogelijk. Door bijvoorbeeld één BEL 20-ETF te kopen, doe je net hetzelfde als wanneer je alle aandelen van de BEL20 als het ware stuk per stuk zou aankopen.

Dat verklaart meteen de populariteit van ETF’s: ze bieden een goedkope manier om heel gespreid te beleggen zonder verschillende individuele aandelen te hoeven kopen. Daarbovenop kunnen ETF’s de hele beursdag verhandeld worden. In tegenstelling tot traditionele, niet-beursgenoteerde fondsen betaal je ook geen instap- of uitstapkosten bij ETF’s. Er is enkel een jaarlijkse beheersvergoedingdie ook doorgaans lager uitvalt dan bij traditionele, niet-beursgenoteerde fondsen.

Een hele sterke groei...

Het aantal ETF’s is de laatste jaren exponentieel gegroeid. Volgens onderzoeksbureau Statista zouden er in 2020 7.602 verschillende ETF’s bestaan terwijl er in 2003 amper 276 bestonden! ETF’s worden uitgegeven door tal van gevestigde financiële instellingen: Blackrock (iShares), Xtrackers (DWS), UBS,…   om er maar een paar te noemen.

De naam van de ETF ziet er vaak nogal exotisch uit, maar is eigenlijk een samenstelling van de afkorting van de ETF-uitgever en de onderliggende index die de ETF volgt.

Een voorbeeld: iSH.VII PLC-NASQ.100.UCI.EUR ETF is een ETF uitgegeven door iShares die de Amerikaanse Nasdaq 100-index of de 100 grootste Nasdaq-aandelen volgt.

Of een ander voorbeeld: Xtra.MSCI.Wo.Cons.Stapl.UC.ETF is een ETF uitgegeven door Xtrackers die de index MSCI World Consumer Staples of een mandje van wereldwijde aandelen uit de consumentengoederen volgt.

Zie je door het ETF-bos de bomen niet meer?

Dan zijn er nog altijd slimme beleggingsassistenten. Ook Matti belegt in ETF’s! Waarom? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • In ETF’s kan je al beleggen met kleine bedragen. Zo kan Matti ook al vanaf een bedrag van 1.000 euro je een gespreide portefeuille met verschillende ETF’s voorstellen.
  • Je kan op elk moment van de beursdag in- of uitstappen bij Matti omdat ETF’s gewoon beursgenoteerd zijn.
  •  De lage beheerskosten van ETF’s én het ontbreken van instap- en uitstapkosten zorgen er ook voor dat Matti de kosten laag kan houden voor zijn dienstverlening!

Matti maakt een selectie uit een universum van 50 verschillende ETF’s om je een portefeuille voor te stellen op maat van je portefeuilleprofiel én je voorkeuren. Geloof je bijvoorbeeld sterk in technologie? Of wil je graag wat duurzaamheid in je portefeuille? Matti zal hier rekening mee houden in je portefeuillevoorstel. De portefeuille die Matti voorstelt, is een combinatie van obligatie-ETF’s, aandelen-ETF’s en een klein stukje cash.

Meer weten over ETF’s? Neem zeker even een kijkje in de Matti Academy.