Blog_robo_adviseurs)

De opkomst van robo-adviseurs

Met Matti lanceert Bolero een nieuwe service: een slimme digitale beleggingsassistent die je adviseert bij het samenstellen en opvolgen van een trackerportefeuille op maat. Matti speelt in op de wereldwijde en groeiende trend van robo-advies, maar is in een aantal opzichten toch nog een tikkeltje anders.

22 Apr 2020

De opkomst van robo-adviseurs

Robo-advies werd 10 jaar geleden voor het eerst aan particuliere beleggers voorgesteld. Zoals alle grote technologietrends, is robo-advies ook ontstaan in de Verenigde Staten. De primeur was voor het Amerikaanse Betterment, een robo-adviseur die vanaf 2010 voor beleggers aan de slag ging. Later volgden spelers als Vanguard, Schwab en BlackRock. De markt van robo-advies groeit als kool. Volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau Roland Berger was de markt van robo-advies goed voor 386 miljard dollar in 2016. In België staat robo-advies nog in zijn kinderschoenen, maar niet voor lang meer. Terwijl robo-advies in 2018 goed was voor zo’n 0,4 miljard euro aan beheerd vermogen, verwacht Roland Berger dat de Belgische robo-adviesmarkt tot 2023 met maar liefst 57% per jaar zal groeien.

Wat zijn robo-adviseurs?

Een robo-adviseur is een online platform dat gebruik maakt van slimme algoritmes om op een geautomatiseerde manier beleggingsportefeuilles te bouwen en op te volgen. De grote meerderheid van deze algoritmes is gebaseerd op de Modern Portfolio Theory van Nobelprijswinnaar Harry Markowitz, geformuleerd in 1952.

Centraal in deze theorie staat de rationele investeerder: dat is een belegger die een hogere volatiliteit (of hoger risico) enkel accepteert als daar een hoger verwacht rendement tegenover staat. Diversificatie of spreiding is voor Markowitz hét middel om het risico en de volatiliteit te beperken. De meest efficiënte portefeuille is volgens de nobelprijswinnaar die portefeuille die een zo laag mogelijke volatiliteit combineert met een zo hoog mogelijk verwacht rendement.

Bijna alle robo-adviseurs werken op basis van ETF’s (trackers) in hun portefeuille. Dat is niet onlogisch. ETF’s, in de volksmond ook wel trackers genoemd, zijn een goedkope manier om het risico goed te spreiden. Ze zijn ook vlot verhandelbaar. En de lage transactiekosten zijn mooi meegenomen, want robo-adviseurs proberen natuurlijk zo kostenefficiënt mogelijk te zijn. Kosten vreten immers aan je rendement. Robo-adviseurs streven er ook naar om beleggen een pak democratischer en laagdrempeliger te maken. Geen nood meer aan een groot vermogen om in aanmerking te komen voor de aandacht van een adviseur! Een robo-adviseur wil er ook al zijn voor mensen die met een klein bedrag aan de slag willen.

De meeste robo-adviseurs werken “discretionair” of “volautomatisch”: eens je beleggersprofiel is opgemaakt, neemt de robot alle beslissingen in overeenstemming met je risicoprofiel en voert hij die ook automatisch uit. Je portefeuille wordt voortdurend geherbalanceerd.

Wie maakt gebruik van robo-advies?

Volgens de  studie van Roland Berger is het publiek veranderd in de 10 jaar dat robo-adviseurs op de markt zijn. De millennials en computerfreaks van het eerste uur zijn intussen vervangen door hoogopgeleide veertigplussers, meestal mannen, met een grote financiële geletterdheid. Wereldwijd investeren deze beleggers gemiddeld 19.000 dollar/euro in robo-adviesplatformen. Het gemiddelde belegde vermogen per Belgische klant in robo-advies is momenteel 9.000 euro volgens de studie van Roland Berger.

Meer welgestelde beleggers investeren over het algemeen meer kapitaal in robo-advies. Wie kiest voor robo-advies als beleggingsmethode heeft vaak ook nog andere beleggingen. Beleggers combineren makkelijk verschillende beleggingsmethodes.  

De ene robot is de andere niet

Hoewel Matti inspeelt om de groeiende trend van robo-advies, is de slimme beleggingsassistent toch nog een tikkeltje anders.

Net zoals de meeste andere robo-adviseurs vertrekt Matti van een algoritme dat gebaseerd is op de nobelprijswinnende Modern Portfolio Theory, maar met een aantal belangrijke nuances.

  • Het datateam van KBC verfijnde de Modern Portfolio Theory en zorgt ervoor dat Matti steeds op zoek gaat naar een portefeuillesamenstelling met een zo laag mogelijke volatiliteit.
  • Je kan zelf een aantal persoonlijke voorkeuren meegeven voor je portefeuille. Geloof je bv. sterk in een bepaalde sector, in duurzaamheid, gezondheid,…
  • Matti brengt zelf geen veranderingen aan in je portefeuille: jij beslist altijd zelf of je zijn advies al dan niet volgt. Matti werkt dus niet volautomatisch of discretionair, jij blijft altijd de touwtjes in handen houden. Zo hoort het toch, niet?