Blog_spreiding)

De kracht van spreiding

Het belang van spreiding of diversificatie kan niet onderschat worden. Dat is een boodschap die trouwens ook voor niet-beleggers geldt. Een schijnbare evidentie? Nuttig om er toch nog even bij te staan.

31 Mar 2020

De volkswijsheden zijn bekend: leg niet alle eieren in één mand. Wed niet op één paard. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Het gaat er in beide gevallen over om verstandig om te gaan met risico. Als die ene mand valt, zijn je eieren niets meer waard. Als dat ene paard als winnaar over de meet gaat, win je een mooie som, maar wat als dat niet gebeurt? Met slechts 4 paarden in de race is de kans statistisch gezien al 75% dat jouw paard niet wint.

Met andere woorden: als je al je geld in één product investeert, is het erop of eronder. Gaat het bedrijf failliet, dan ben je al je geld kwijt. Daarom bestaat een degelijke beleggingsportefeuille altijd uit verschillende waarden: aandelen én obligaties, best ook uit verschillende sectoren en regio’s. Maar voor je zelfs maar aan beleggen begint, is spreiding van je financieel vermogen ook al essentieel.

Iedereen spreidt

Neem even de tijd om naar je vermogen te kijken. Voor de meeste Belgen is hun vermogen een combinatie van een eigen huis of appartement, cash op de zichtrekening(en), een of meer spaarrekeningen, een pensioenspaarrekening, mogelijk een levensverzekering of een groepsverzekering… Dat is op zich al een mooie vorm van spreiding: spaarrekeningen zijn beschermd door de depositogarantie. Het is je potje voor onvoorziene zaken. Van je pensioenspaarrekening en uw groepsverzekering blijf je normaal gezien af tot na je zestigste: dat zijn al een paar appeltjes voor de dorst.

Beschik je over een voldoende grote spaarbuffer om onverwachtse uitgaven te dekken? Heb je daarnaast een som die je niet onmiddellijk nodig hebt? En ben je bereid daar enig risico mee te nemen om de kans op rendement te vergroten? Als je op deze vragen driemaal ja antwoordt, kan je overwegen om je kapitaal nog verder te spreiden richting beleggen.

Beleggen en spreiding

Ook goed beleggen staat of valt bij een verstandige spreiding. De in 1927 geboren Nobelprijswinnaar Harry Markowitz is de vader van de Modern Portfolio Theory, de beleggingstheorie die ervan uitgaat dat beleggers enkel meer risico willen nemen als daar mogelijk een hoger rendement tegenover staat.

Markowitz beschouwt diversificatie als dé manier om het risico te verkleinen. Met dien verstande dat Harry Markowitz met diversificatie niet bedoelt dat je zomaar tien verschillende aandelen moet kopen en klaar. De kunst bestaat erin om producten te kopen die zich niet allemaal op dezelfde manier gedragen in verschillende fases van de economische cyclus. Zorg dus niet alleen voor spreiding over sectoren (bijvoorbeeld luxe én grondstoffen), maar ook over verschillende marktkapitalisaties (kleinere small cap aandelen naast grotere large caps en mid caps aandelen), regio’s en zo voort. Zorg naast aandelen ook voor obligaties in je portefeuille, voor een cashbuffer,… Maar hoe begin je nu aan de samenstelling van zo’n portefeuille en hoe behoud je überhaupt het overzicht als beginnend belegger? En hoe kan je dat doen als je nog niet zoveel geld opzij hebt staan?

Spreiding kan ook simpel zijn

ETF’s of trackers zijn een makkelijker manier om beleggingen te spreiden. Een ETF (Exchange Traded Fund) is een passief beheerd beleggingsfonds dat een bepaalde index volgt. Met één enkele tracker bezit je dus al een mandje aandelen of obligaties. Een gediversifieerde portefeuille in miniatuur als het ware.

Maar natuurlijk beperk je je liever niet tot één enkele ETF. Met een aantal ETF’s in portefeuille kan je verder diversifiëren en verschillende indexen volgen, van bepaalde landen, regio’s, of ook bepaalde sectoren, thema’s en zo voort.

Op die manier kan je voor een klein bedrag een heel gespreide portefeuille hebben. Want een ETF is ook niet duur. ETF’s zijn al te koop voor enkele tientallen euro’s per stuk.

Roboadviseurs of slimme beleggingsassistenten gaan nog een stap verder. Die helpen je om makkelijk een gespreide portefeuille samen te stellen.  Een slim algoritme kiest op basis van jouw beleggersprofiel een selectie trackers en volgt die vervolgens op om te zien of je ETF-portefeuille nog steeds aan je risicoprofiel beantwoordt. Ook Bolero heeft nu zo’n slimme digitale assistent, Matti.

Maak kennis met Matti

Wil je beginnen met beleggen of wil je je voor een deel van je beleggingen wel laten begeleiden door een digitale assistent? Dan kan Matti een geschikte oplossing voor je zijn. Matti houdt rekening met je kennis en ervaring met beleggen, je risicobereidheid en je financiële situatie. Het grote voordeel is dat je met Matti nog steeds je eigen accenten wat kan leggen, zoals bijvoorbeeld beleggen in duurzaamheid of opkomende landen. Eens de gespreide portefeuille van trackers is aangekocht, blijft Matti de portefeuille voortdurend opvolgen en suggesties doen voor eventuele bijsturingen. En dat alles voor een jaarlijkse servicekost van 1% (+21% btw) op het bedrag dat je belegt, plus uiteraard de gebruikelijke taksen zoals de beurstaks en roerende voorheffing.