geografischespreiding-banner-2.png)

De kracht van geografische spreiding

Als je Matti voor jou laat beleggen, beleg je sowieso gespreid over de hele wereld. Maar misschien ben je iets meer geïnteresseerd in beleggen in Europa? Of zoek je het liever in Amerika of Azië? Dan werkt Matti graag met je mee… 

08 Apr 2022

Je kan aan Matti bepaalde voorkeuren geven en zo bijvoorbeeld specifiek richten op een bepaald werelddeel. De Europese economie, bijvoorbeeld. Je portefeuille zal dan iets meer in de Europese economie beleggen, maar blijft daarnaast ook goed gespreid geïnvesteerd over heel de wereld.

Spreiding is heel erg belangrijk en is de basis van een sterke portefeuille die tegen een stootje kan. Als er dan een stukje van je portefeuille het minder goed doet, vangt het andere stuk het op. Nuttig, want zo hebben bijvoorbeeld de onfatsoenlijke gebeurtenissen in Oekraïne geen enorme impact op het rendement van je portefeuille.

Wanneer je specifiek naar de regio’s kijkt, kan je aan Matti de voorkeur geven voor Duitsland, Japan, Frankrijk, Europa, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China of de opkomende markten. In dit stuk bekijkt Matti de toestand in elke regio van wat naderbij.

Verenigde Staten: de inflatie

De beurzen in Amerika hebben het sinds begin dit jaar erg moeilijk. De hoofdreden daarvoor is de oplopende inflatie en de reactie daarop van de Amerikaanse centrale bank (Fed) om de rente de komende kwartalen fors te verhogen. De Fed hoopt zo de economie af te koelen en de inflatie een halt toe te roepen.

Het zijn vooral de technologiebedrijven, die vaak aan hoge waarderingen op de beurs noteren en door de hoge rente minder winst zullen maken, die heel wat van hun waarde in rook zagen opgaan. Ze daalden enorm. Zo kreeg de Nasdaq, de beurs met de grootste Amerikaanse beursgenoteerde technologiebedrijven, vooral in de eerste twee maanden van dit jaar klappen te verduren. De rechtstreekse impact van de oorlog in Oekraïne is minder te voelen in Amerika.

China: de COVID-19-pandemie

De Chinese markten hadden vooral last van nieuwe COVID-19-besmettingen. De Chinese overheid heeft een streng zero-covidbeleid dat ervoor zorgt dat hele steden plots opnieuw met een lockdown geconfronteerd kunnen worden. Zo zitten de 26 miljoen inwoners van Shanghai, de grootste stad van China, vanaf eind maart in lockdown. Shanghai is de economische hoofdstad van China. Door de stad te isoleren, moest de Chinese overheid de economische groeiverwachtingen naar beneden bijstellen. En dat heeft uiteraard invloed op de Chinese beurzen.

De Chinese beurzen staan al een hele tijd onder druk. De communistische partij van president Xi Jinping knipte sinds 2020 de vleugels van grote, innoverende bedrijven als Alibaba Group, Baidu en Tencent door het opleggen van strengere regels. Daarom verkleinden internationale beleggers hun blootstelling aan China. Daarbovenop komt de noodlijdende vastgoedsector met de zo goed als failliete vastgoedreus Evergrande.

Het is uitkijken naar de maatregelen van Jinping om de gezondheids- en financiële crisissen het hoofd te bieden. De Chinese Hang Seng Index noteert op dit moment met een verlies van 6,24% in 2022...

Europa: de Russische president

Ook in Europa weegt de inflatie zwaar door. Een stevige vraag naar producten en goederen sinds de versoepeling van de coronamaatregelen, zorgt voor tekorten aan grondstoffen en componenten. De prijzen van olie en gas zaten al stevig in de lift en de inval van Rusland in Oekraïne zette nog meer druk op die prijzen. Naast de oorlog en de opvang van de Oekraïense vluchtelingen, hebben de Europese politieke leiders hun handen vol met de strijd tegen de inflatie.

De Europese beurzen volgden, na een aarzelend jaarbegin, hun Amerikaanse tegenhangers naar beneden. Zo staat de Euro Stoxx 50, de index met de 50 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven, momenteel zo’n 9% lager in vergelijking met het jaarbegin.

Opkomende markten: de tegenhangers

Onder de opkomende markten zitten momenteel China, Taiwan, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, India, Brazilië, Thailand, Maleisië, Mexico, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Indonesië.

In de meeste ETF’s met het thema opkomende markten, wegen vooral China (vaak tot 25%), Taiwan (tussen 15 en 20%), Zuid-Afrika (schommelt meestal rond 12%) en Zuid-Korea (ongeveer 10%) door. De ETF’s nemen dus eerder effecten uit die landen mee in portefeuille. Dat ETF’s voor een groot deel in China en Taiwan belegd zijn, zorgt ervoor dat de ETF’s sinds begin dit jaar ligt negatief staan.

De meeste andere landen in de ETF’s presteerden dit jaar eigenlijk wel goed:
Zuid-Afrika steeg met 20%. Zuid-Afrika ging 16% omhoog. India en Brazilië gingen respectievelijk 2 en 45% hoger. Mexico steeg met 9%, Maleisië met 7%, Qatar met 20% en Indonesië met 6%.

Geografisch spreiden? Goed idee!

Het loont om niet alleen te diversifiëren in sectoren of thema’s, maar ook geografisch. Meer nog: het is van groot belang! Wanneer bepaalde regio’s het even moeilijk hebben, zijn er altijd andere regio’s te vinden waar de beurzen wél de wind in de zeilen hebben.

Gelukkig spreid jij, als je Matti je portefeuille laat beheren, automatisch je investeringen. In diverse sectoren, maar ook over alle hoeken van onze aardbol. Zo zet hij je centen aan het werk en verkleint hij je risico!