fire-banner3.png)

Stoppen met werken op je 40e? FIRE!

Elke dag doen waar je zin in hebt, op verlof gaan zonder om te kijken naar je aantal vakantiedagen en nooit meer vroeg opstaan om op tijd op kantoor te zijn... als je jonger dan 40 bent?

Op die jonge leeftijd stoppen met werken en rentenieren is iets waar velen van dromen, maar slechts weinigen maken het waar.

Zoveel rendement realiseren dat je kan stoppen of minderen met werken? Het lijkt misschien onmogelijk op zo'n jonge leeftijd, maar heb je al gehoord van FIRE?  

10 Jun 2021

Vroeg begonnen is half gewonnen. Dat hebben ook steeds meer jonge spaarders begrepen. Om hun dromen te verwezelijken, gaan ze meer dan ooit op zoek naar extra rendement. Vaak op de beursvloer. En soms met maar 1 doel voor ogen: vroeger stoppen met werken.

Het lijkt misschien een utopie, maar mensen die in het FIRE-principe geloven, streven naar Financial Independence, Retire Early. Zuinig leven, je geld aan het werk zetten, leven van je rendement en je opgespaarde kapitaal en op die manier financieel onafhankelijk zijn van werk en inkomen.

Hoe?
Wel…

Hoe werkt FIRE?

FIRE staat voor 'Financial Indepence Retire Early'… De naam zegt het zelf, zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld opzij zetten om financieel onafhankelijk te zijn van een job of een inkomen.

Om FIRE te zijn moet je minstens de helft van je inkomen opzij zetten of moet je minder geld uitgeven dan er op je rekening binnenkomt. Het verschil moet je beleggen. Dat laatste is belangrijk, want sparen alleen is niet voldoende. Je geld gewoon op je spaarrekening laten staan, levert je vandaag meestal niet meer dan 0,11% interest op. Bijna niks dus. Om Fire te zijn, moet je je geld aan het werk zetten. Niet zonder risico, maar wél noodzakelijk als je je geld wil laten groeien.

Om financieel onafhankelijk te worden, moet je dus twee zaken goed toepassen:

  •  Je moet voldoende geld besparen (en erg zuinig leven).
  •  Je moet je geld aan het werk zetten en beleggen.

Dat klinkt ongetwijfeld mooi en misschien ook gemakkelijk, maar het vergt een grote portie uithoudingsvermogen om zo’n levensstijl jaren aan een stuk vol te houden.

Wanneer heb je genoeg geld om te stoppen met werken?

Moeilijke vraag. Het antwoord hierop is wellicht voor iedereen anders... Er is geen vast bedrag dat je op je rekening moet hebben staan om te kunnen stoppen met werken. Alles hangt ervan af van hoe jij wil leven. Maar ook van je doorzettingsvermogen, je huidige jaarsalaris en het rendement dat je door de jaren heen kunt vergaren.

Eigenlijk wil je kunnen leven van het rendement van je beleggingen en dan begin je maar beter te vroeg dan te laat aan je actieplan: beleggen! Zo kan je maximaal het zogenaamde 8e wereldwonder (de samengestelde interest, dus) voor jou laten werken.

Eén ding is zeker: als je FIRE wilt leven, zal je je financiën nauwgezet in de gaten moeten houden en op voorhand de nodige doelen moeten stellen. Je vindt op het internet verschillende websites of tips terug die je kunnen helpen bij je berekening.

In De Tijd lezen we alvast twee mogelijke theorieën:

  1. Algemeen wordt er gesteld dat je ongeveer 25 keer je jaarlijkse uitgaven bij elkaar moet hebben gespaard om in theorie ‘met pensioen’ te kunnen gaan. Hoe hoger je uitgaven, hoe meer je dus opzij moet zetten.
  2. Een andere regel is de 4 procent-regel. Dan moet je je de vraag stellen welk vermogen je nodig hebt, zodat 4 procent daarvan overeenkomt met je jaarlijkse uitgaven. Stel dat je jaarlijkse kosten 25.000 euro bedragen, dan heb je 625.000 euro nodig. Met 4 procent daarvan zou je elk jaar moeten rondkomen, zonder dat dat nadelig is voor je vermogen, want dat blijft ook verder renderen.

Is FIRE voor iedereen weggelegd?

Echt FIRE zijn is mogelijk, maar niet gemakkelijk. Je hoeft geen erg hoog loon te hebben om volgens dit principe te beginnen leven, maar je moet natuurlijk wel maanden of jaren aan een stuk de helft van je inkomen opzij kunnen zetten én beleggen...

De jongeren jonger dan 30 hebben een loon van minder dan 2.000 euro per maand. Als je daarvan 1.000 euro opzij zet, heb je nog maar 1.000 euro over om je woning, je verzekering, vaste kosten en het wekelijkse terrasje te betalen. Dat is niet onmogelijk, maar zeker ook niet evident.

FIRE ‘light’

Voor wie FIRE toch wat overdreven vindt, zijn er ook ‘light’ versies. Je kan veel sparen en beleggen, maar daarnaast ook een job hebben. Of je kunt er ook voor kiezen om geen 50%, maar slechts 40% van je loon opzij te zetten. Dat beslis je voor jezelf.

Bovendien is het niet voor iedereen het doel om écht te stoppen met werken. Gewoon elke week een dagje minder werken is ook mooi meegenomen of misschien is een aantal jaar vroeger met pensioen kunnen ook al een welgekomen alternatief.

Wat leren we hieruit?

FIRE leert ons vooral dat je je vermogen kan laten aandikken door erg bewust, zuinig en slim met je geld om te gaan. Je geld allemaal uitgeven of het voor lange tijd op je spaarboek parkeren brengt niets op. Je kan dan beter je centen aan het werk zetten, zodat ze na verloop van tijd meer waard zijn. Beleggen is daarvoor tegenwoordig een noodzaak.

Voor velen is de hele Fire-beweging ook een manier om eens stil te staan bij wat je uitgeeft, wat je verdient, wat je opzij kan zetten en hoe je je financiële doelen wil en kan verwezenlijken. Het leert je bewust en spaarzaam om te gaan met je centen.

Kan Matti helpen?

Matti heeft heel wat in zijn mars en kan je spaargeld een duw in de rug geven. Of hij er in zijn eentje voor kan zorgen dat je op je 40 met pensioen kunt? Dat hangt af van de beurs en van jouw gespaarde bedrag. Maar hij kan wél helpen je geld harder te laten werken zonder dat je er zelf te veel mee bezig hoeft te zijn.

Doe een gratis simulatie en ontdek wat Matti voor jouw centen kan doen...
Misschien is het wel je eerste stap richting een leven on FIRE!